Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Trivium - Silence In The Snow
Jaar van release: 2015
Label: Roadrunner Records
Trivium - Silence In The Snow
Met Trivium is het altijd afwachten waar de band mee aan komt zetten. De thrash/metalcore-formatie heeft niet de intentie om hetzelfde album twee keer uit te brengen en gooit moeiteloos het roer drastisch om. Dat demonstreerden de heren al in 2006 door na het uitstekende doorbraakalbum Ascendancy ineens een compleet andere richting in te slaan met de thrashplaat The Crusade. Een keuze die niet door iedereen gewaardeerd werd en genoeg voer voor discussies opleverde. Datzelfde lot roept ook Silence In The Snow over zich af, want wederom breekt de groep met zijn tradities en lanceert ditmaal een plaat waar alleen maar cleane zang op te horen is.

Toch is de verrassing dit keer niet zo groot. Het zat er namelijk wel aan te komen, getuige het pad dat de band is ingeslagen met het vorige album en de stemproblemen die zanger Matt Heafy heeft gehad. Het maakt Trivium er in ieder geval niet beter op, want met het wegvallen van de typerende screams verdwijnt veel kracht en dynamiek. Niet dat Heafy een slechte zanger is, maar hij heeft het gewoon niet in zich om heel een album lang boeiend te blijven met alleen zijn cleane vocalen. Het begint op den duur eentonig te worden en het verplaatst zich naar de achtergrond door gebrek aan intonatie, afwisseling en kracht. Dit is dan ook het grootste minpunt van Silence In The Snow. Doordat de zang oppervlakkig en weinig oplevend is, wordt het al gauw een saai album dat de aandacht niet lang vasthoudt.

En dat is jammer, want instrumentaal is het allemaal dik in orde. Ditmaal heeft de thrash-sound van Vengeance Falls plaats moeten maken voor een meer klassiek heavymetalgeluid en muzikaal vindt de band daar prima zijn weg in. Dat is meteen terug te horen in de titeltrack, waarbij de referenties aan Heaven & Hell niet onopgemerkt zijn gebleven en ook Blind Leading The Blind klinkt niet verkeerd. Echter kunnen deze tracks wel iets meer power gebruiken, iets wat bij Dead And Gone en The Ghost That's Haunting You geprobeerd wordt en ook meteen beter uitpakt. Een fijne aanwinst hierbij is dat Paolo Gregoletto ditmaal meer op de voorgrond treedt met zijn vocalen. Een ander pluspunt is het drumwerk van nieuwe drummer Mat Madiro. In vergelijking met zijn voorganger Nick Augusto weet hij meer te imponeren middels meer afwisseling en klinkt zijn double-bass erg lekker. Tevens zijn de riffs en solo's van Corey Beaulieu van hoog niveau en erg vermakelijk. Muzikaal mankeert er dan ook gewoon weinig.

In die zin heeft Silence In The Snow twee gezichten. Aan de ene kant klinken de nummers afzonderlijk allemaal goed, maar als geheel wordt het een langdradige brei die door gebrek aan afwisseling hetzelfde klinkt. Het zijn de betere tracks als Blind Leading The Blind, Dead And Gone, The Ghost That's Haunting You en Until The World Goes Cold die de plaat naar een hoger niveau tillen, maar het is te hopen dat Trivium, ondanks dat het de band siert dat het niet voor de gemakkelijke route kiest, de weg weer terug vindt naar zijn oude stijl.

Tracklist:
1. Snøfall
2. Silence In the Snow
3. Blind Leading The Blind
4. Dead And Gone
5. The Ghost That's Haunting You
6. Pull Me From The Void
7. Until The World Goes Cold
8. Rise Above The Tides
9. The Thing That's Killing Me
10. Beneath The Sun
11. Breathe In The Flames

Score: 67 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 16 oktober 2015

Koop dit album in

Meer Trivium:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Trivium - Silence In The Snow
Reactie van Memo op 16-10-2015 om 10:07u
Score: 45 / 100

Fan van Tribium, niet van dit album.

Trivium - Silence In The Snow
Reactie van scorpion op 16-10-2015 om 12:31u
Score: 60 / 100

Hier ook een trivium fan maar wat valt dit tegen. Het is op een paar nummers na inderdaad een groot middelmatig feest waarbij alles in 1 temp wordt gespeeld..

Trivium - Silence In The Snow
Reactie van Ferry op 16-10-2015 om 13:23u
Score: 40 / 100

Slechtste album van hun tot nog toe, saaie songs, zwakke zang en een uiterst vlakke productie. Oude albums als Ascendancy knallen echt uit de speakers, dit klinkt echt nergens naar.

Trivium - Silence In The Snow
Reactie van Erik op 16-10-2015 om 13:50u
Score: 80 / 100

Prima album van een band die vooruit gaat in plaats van stil te staan. En natuurlijk loop je dan het risico dat niet iedereen het goed vind maar dat toont wel lef.

Trivium - Silence In The Snow
Reactie van Robert op 16-10-2015 om 14:19u
Score: 80 / 100

Prima moderne plaat en dat het niet klinkt als de oude Trivium dat is waar maar dat deden de vorige 2 albums ook al.

Trivium - Silence In The Snow
Reactie van Michel op 16-10-2015 om 14:56u
Score: 60 / 100

Ik vind het een eentonig album, met veel middelmatige nummers, die inwisselbaar zijn. De zang verveelt na een aantal nummers en het is allemaal wat te soft.

Trivium - Silence In The Snow
Reactie van Jos op 16-10-2015 om 17:47u
Score: 40 / 100

Ik vind de zang nog wel redelijk maar de songs zo ontzettend saai. Verweg de minste van Trivium. (En ik hoopte nog wel zo op een klapper ala Shogun)

Trivium - Silence In The Snow
Reactie van Een Metalfan op 16-10-2015 om 19:09u
Score: 30 / 100

Rommel

Trivium - Silence In The Snow
Reactie van VDWWO op 16-10-2015 om 20:36u
Score: 75 / 100

Trash op Vengeance falls? Hmmm... Weinig van gemerkt. Ik vind het gewoon erg dat bands die het met cleane zang proberen meteen worden gedegradeerd tot goedkope afkooksels van wat ze ooit geweest zijn. Gewoon een leuk album van een leuke band die zich toch nog enigszins opnieuw probeert uit te vinden. Als je 5 albums na elkaar hetzelfde doet, dan ben je saai. Probeer je elk album iets nieuws, dan ben je op niet meer voor iedereen goed. Wat zijn we toch ooit moeilijke mensen, niet? Ik vind het persoonlijk een album dat goed klinkt, niet meer of minder.

Trivium - Silence In The Snow
Reactie van S op 16-10-2015 om 21:28u
Score: 87 / 100

Prima plaat die de screams van voorgaande albums niet nodig heeft. De heren klinken een stuk volwassener waaraan de screams alleen maar afbreuk zouden doen

Trivium - Silence In The Snow
Reactie van Andre op 17-10-2015 om 15:49u
Score: 85 / 100

Niet wereldschokkend maar wel gewoon een lekkere plaat. En wat mij beteft nog even een eervolle vermelding voor het intro Snofall dat is gecomponeerd door Ihsahn.

Trivium - Silence In The Snow
Reactie van Quarlon op 18-10-2015 om 19:46u
Score: 80 / 100

Ken de vorige platen niet maar vind het heerlijke plaat.

Trivium - Silence In The Snow
Reactie van cor op 19-10-2015 om 13:14u
Score: 80 / 100

De vorige luister ik nog zeer regelmatig, deze is inderdaad een stuk eentoniger maar nog zeer de moeite waard.

Trivium - Silence In The Snow
Reactie van Bart op 22-10-2015 om 08:58u
Score: 65 / 100

Vond hem ook maar middelmatig. Iedere keer bij de release van een nieuw Trivium album hoop ik weer verrast te worden met een pareltje als Ascendancy maar dat is tot nu toe iedere keer in meer of mindere mate tegengevallen.