Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

Onslaught - Power From Hell
Jaar van release: 1985
Label: Children Of The Revolution
Onslaught - Power From Hell
Ik schreef het al eerder. Onslaught moest het nooit hebben van originaliteit. Tegenwoordig niet en toen niet. Gelukkig beschikt de band wel over bovengemiddelde songschrijvers. Tegenwoordig en toen. Daarmee compenseert de Britse club wat mij betreft het gebrek aan originaliteit. Groot succes brachten die capaciteiten de band echter niet.

Afgaande op het debuut Power From Hell is dat niet zo gek. De plaat die dit jaar exact dertig jaar geleden verscheen, is een charmante doch rommelige aangelegenheid. Duidelijk te horen is dat Onslaught nog volop in transitie verkeert. Voor deze schijf behoorde de band immers tot het legioen van hoopvolle punkbands. Zonder bijster veel succes overigens. Wanneer Venom doorbreekt, blijkt dat het eerste houvast voor de mannen uit Zuid-Engeland. Samen met minstens zo extreme groepjes als Destruction, Sodom en Bathory. Power From Hell is daar het bewijs van.

Het album biedt een dikke veertig minuten rauwe en spontane energie. Minstens zo energiek als de klassieke opvolger The Force. Al scoort het debuut minder punten op het gebied van speltechniek, variatie en productie. De songs zijn weliswaar oké, maar bevatten slechts flarden van de latere kwaliteiten. Ja, ze zijn razendsnel en tot de nok gevuld met smerige punky riffs en furieuze soli, maar op de langere termijn niet zo boeiend. Naar huidige maatstaven klinkt Power From Hell bovendien behoorlijk gedateerd. Dat maakt de plaat echter niet slecht. Het rommelige en ietwat eenvormige karakter van de muziek is gek genoeg ook een onderdeel van de kracht. Alsof Onslaught heel duidelijk wil zeggen: 'Dit is het, red je ermee'.

Anderzijds is het gebrek aan melodieën en riffs die echt blijven hangen ook het grootste manco van het album. De plaat is zodoende echt een kind van zijn tijd. Ongetwijfeld indrukwekkend in 1985, maar in de jaren daarna door talloze bands voorbijgestreefd, inclusief door Onslaught zelf. Deze schijf verdient het predicaat klassieker dan ook niet, wat mij betreft. Zo nu en dan is dit soort simpele, satanische thrash best lekker. Dat dan weer wel.

Tracklist:
1. Damnation
2. Onslaught (Power From Hell)
3. Thermonuclear Devastation
4. Skullcrusher I
5. Lord Of Evil
6. Death Metal
7. Angels Of Death
8. The Devil's Legion
9. Steel Meets Steel
10. Skullcrusher II
11. Witch Hunt
12. Mighty Empress

Score: 70 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 14 september 2015

Koop dit album in

Meer Onslaught:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van bakvet op 14-09-2015 om 12:45u
Score: 75 / 100

Goede review.

Degelijke eerste plaat; luister hem af en toe. 'The Force' daarentegen, hun tweede plaat, is de brute thrash-klapper. Rest van Onslaught is ook prima tot goed. Maar 'The Force' is waar ik aan denk als ik de naam Onslaught hoor.

Reactie van Metalfuel op 14-09-2015 om 13:00u
Score: 70 / 100

Kan mij prima vinden in deze review. Niet echt een bijzondere plaat en inderdaad The Force is vele malen beter.

Reactie van callahan op 15-09-2015 om 20:27u
Score: 70 / 100

Prima plaat! Lekkere release ook toen. The Force was stukken sterker natuurlijk samen met killing peace mij favorite albums van Onslaught. Prima thrashband

Reactie van Old Mhb op 16-09-2015 om 22:58u
Score: 90 / 100

Vind ik beter dan The Force. Ik hou van dat primitieve en 't is net het soort metal waar ik het liefst naar luister, ondanks dat ik zelfs geen primitieveling ben. Om maar sommigen voor te zijn. 't Zijn vooral dit soort vocalen die ik leuk vind. Alles in dit genre en zoals Hellhammer en zo. Heb het ding nog op LP en The Force ook.