Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Nile - What Should Not Be Unearthed
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records

Nile - What Should Not Be Unearthed

Met At The Gate Of Sethu bracht Nile in 2012 een plaat uit die de fans van de Amerikaanse deathmetalband ernstig verdeelde. Hetgeen Karl Sanders en zijn mannen ons voorschotelden, was nooit gemakkelijk te verteren, maar At The Gate Of Sethu was zo vol en druk dat het geheel wel erg zwaar op de maag lag. Velen ondergingen de met medische precisie gebrachte techdeath met plezier, terwijl evenvelen het zeer strakke en cleane geluid als kil en levenloos ervoeren en heimwee kregen naar de dagen van duistere, sfeervolle platen als Amongst The Catacombs Of Nephren-Ka (1998) en In Their Darkened Shrines (2002). Drie jaar na de release heeft zelfs bandleider Karl Sanders die plaat de rug toegekeerd, zoals hij in een interview met onze site te kennen gaf.

Tijd om het een en ander recht te zetten, moet de gedachte geweest zijn toen men begon te werken aan het nieuwe album What Should Not Be Unearthed. Het creatieve trio Sanders (gitaar en vocalen), Dallas Toler-Wade (gitaar en vocalen) en George Kollias (drums) schreef pakkende nummers die grosseren in heavy riffs in plaats van technische hoogstandjes. De tracks zijn als gevolg daarvan een stuk massiever. Let bijvoorbeeld op de ontzettend lompe riff halverwege opener Call To Destruction. Wel vaker verschaffen dit soort momenten de broodnodige houvast tussen al het snelle geweld. De nummers zijn door deze momenten zowel heftiger als pakkender. Ook is de mid-range grunt van Toler-Wade meer te horen dan het lage gebrom van Sanders. Het geheel is door deze ontwikkelingen veel minder vermoeiend om naar te luisteren dan At The Gate Of Sethu.

Uiteraard maakt Nile nog steeds geen eenvoudige muziek en er staan er nog genoeg hoogstandjes en achtbaansnelheden op. Liber Stellae – Rubaeaehad had zo op een album van Origin kunnen staan, zo snel als het is. De repetitieve toonladders vliegen je om de oren en George Kollias timmert zijn reputatie muurvast. Zoals gezegd is het geheel echter veel meer in balans, wat ik enkel toejuich.

Aan sfeer ontbreekt het de nieuwe plaat echter nog steeds. Daar is Neil Kernon wederom schuldig aan. Hij gaf de plaat een heel strakke productie, waardoor de muziek voor mij niet echt ‘leeft’. Ik besef echter ook dat dit bij uitstek een smaakding is, want voordeel is wel dat alle overgangen en details goed te volgen zijn.

What Should Not Be Unearthed is makkelijker te verteren dan zijn voorganger. Als geheel genomen evenwichtiger, met betere nummers en extremiteiten die in dienst van de compositie staan. Ik verwacht deze in de toekomst ook vaker te draaien dan zijn voorganger. Helemaal omvergeblazen word ik niet, maar dat had ik ook niet verwacht. Daarvoor is de formule van Nile na acht albums te vertrouwd. Maar het is weer erg fijn om gedurende vijftig minuten een rondleiding door het oude Egypte te krijgen van een van 's werelds meest vooraanstaande deathmetalbands.

Tracklist:
1. Call To Destruction
2. Negating The Abominable Coils Of Apep
3. Liber Stellae Rubeae
4. In The Name Of Amun
5. What Should Not Be Unearthed
6. Evil To Cast Out Evil
7. Age Of Famine
8. Ushabti Reanimator
9. Rape Of The Black Earth
10. To Walk Forth From Flames Unscathed

Score: 80 / 100

Reviewer: Wessel
Toegevoegd: 26 augustus 2015

Koop dit album in

Meer Nile:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nile - What Should Not Be Unearthed
Reactie van Artorius op 27-08-2015 om 09:06u
Score: 75 / 100

Op zich best een goed album, als je van brute technische deathmetal houdt, alleen zonde van de produktie. Een typische Nuclear Blast release wat dit betreft, echt alles klinkt luid, de hele tijd. Jammer.

Nile - What Should Not Be Unearthed
Reactie van VaDeR op 28-08-2015 om 18:14u
Score: 70 / 100

Luid? Ik vind de productie vooral erg on-dynamisch. Alles klinkt vlak en monotoon. Ook de vocalen klinken een beetje te "netjes".

Overigens alstijd nog beter dan de nieuwe Hate Eternal....Ik weet niet wat Eric Rutan bezielt....maar waarom heeft hij de gitaren altijd zo zacht in de mix staan
???

Nile - What Should Not Be Unearthed
Reactie van Een Metalfan op 29-08-2015 om 10:12u

Jammer. Moet de plaat nog gaan luisteren. Maar krijg het gevoel dat George Kollias het dan toch beter voor elkaar heeft met zijn soloplaat. Die was echt erg goed.

Nile - What Should Not Be Unearthed
Reactie van Artorius op 29-08-2015 om 13:26u
Score: 75 / 100

"Luid? Ik vind de productie vooral erg on-dynamisch. Alles klinkt vlak en monotoon."

@VaDeR:

Volgens mij komt dat nu juist, doordat alle instrumenten continu zo luid in de mix staan. Daardoor klinkt het geheel inderdaad vlak, on-dynamisch, en monotoon, als logische consequentie.

Nogmaals, op zich zitten er best lekkere nummers tussen, maar met die dicht gemetselde muur van geluid worden alle details totaal overschreeuwd. Dat maakt het moeilijk om er echt van te genieten, en bovendien ook een tamelijk vermoeiende aangelegenheid. Eigenlijk kan ik dit album slechts pruimen met de geluidsterkte op een tamelijk lage stand, wat volgens mij toch niet echt de bedoeling is van een death metal album.

Als ik bijvoorbeeld dan denk aan Sulphur Aeon's "Gateway to the Antisphere", een goed voorbeeld van hoe het wél kan, dan weet ik wel waar ik de komende tijd vaker naar zal luisteren.

Nile - What Should Not Be Unearthed
Reactie van iron_dennis op 29-08-2015 om 19:12u

Eerste twee platen zijn leuk daarna ben ik de interesse snel verloren. Sulphur Aeon is idd wel geweldig.

Nile - What Should Not Be Unearthed
Reactie van erwinzx op 22-09-2015 om 16:03u
Score: 80 / 100

vind het wel een goeie plaat.die ik op vinyl binnen kreeg deze week.maar kant 4 is niet bespeelbaar!nog iemand die dit heeft?