Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Enraged - It's Your Fear That Feeds Their Power
Jaar van release: 2012
Label: Eigen Beheer
Enraged - It's Your Fear That Feeds Their Power
Enraged verdient een plekje in het Guinness Book Of Records, want welke band overtreft nu de periode van vijf jaar waarin de opnamen voor It’s Your Fear That Feeds Their Power zijn voltooid? Van de positieve kant geredeneerd, kun je zeggen: “Goed bereid, kost even tijd” en die wijsheid is gelukkig ook van toepassing op de muziek die dit viertal (zanger Jitse Schregardus, leadgitarist Jens Van der Valk (o.a. Autumn, Cantara, ex-God Dethroned), bassist en ritmegitarist Tjaard Walstra en drummer/zanger Douwe Talma) aan het publiek voorschotelt.

Op deze eerste full-length laat het deathmetalcollectief uit het Noorden des lands namelijk een vakkundige indruk achter middels een knap staaltje technische en melodische death metal in het straatje van Suffocation, Death en Carcass. Er zit veel variatie in het slagwerk en het gitaarspel. Brute, zware riffs en agressieve thrashende partijen wisselen elkaar af en er zijn ook nog korte fases met Arch Enemy-achtige twinleads.

Confusion en Tribulations Climax zijn de meest toegankelijke nummers. Deze blijven dan ook het beste hangen, in tegenstelling tot Confabulated To Defile, waarin het technische aspect overheerst, mede door een veelvuldigheid aan tempowisselingen. Hier en daar klinkt het alsof er wat ideeën achter elkaar zijn geplakt, maar doorgaans verliest het kwartet de song niet uit het oog, zoals het sterke Below The Surface toont.

Een opvallend geslaagd ingrediënt in het geheel is het fraaie melodieuze soleerwerk. Het bijzondere daaraan is dat verschillende gitaristen deze solo’s spelen. Zo zijn er gastbijdragen van Jos Hindriks (Disintegrate), Andy LaRocque (King Diamond, ex-Death), James Murphy (ex-Testament, ex-Obituary, ex-Death) en Christofer Malmström (Darkane). Jos Hindriks heeft trouwens ook het akoestische intermezzo Respice Finem geschreven (dat wat ver naar achteren op de cd staat), dat door Pieter Oevering (Insurrection, Polter) wordt gespeeld).

Het heeft even tijd gekost, maar het is de moeite waard geweest. Enraged laat met dit debuut een goede indruk achter. Het bevat een aantal goede songs, maar andere tracks moeten het meer van momenten hebben en zijn op een paar plekken wat fragmentarisch. Door de droge mix van Jochem Jacobs (Textures) komt zowel de melodieuze als de brute factor aardig goed uit de verf. Laten we hopen dat deze vaardige muzikanten de fans van goede vaderlandse death metal niet weer zo lang laten wachten en hun eigen record dus niet breken.

Tracklist:
1. Confabulated To Defile (feat. Jos Hindriks)
2. Confusion (feat. Andy LaRocque)
3. Global Conspiracy / Invisible Oppressors
4. Dictated By Misanthropy Pt. II (feat. James Murphy)
5. Below The Surface (feat. Christofer Malmström)
6. Tribulations Climax
7. Intolerable Misconduct
8. Respice Finem
9. The Cleansing

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 31 juli 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van bakvet op 31-07-2015 om 20:10u

Ik luister de teaser van Confusion op youtube, klinkt ontzettend goed. Doet me ook denken aan God Dethroned en Reinkaos van Dissection . Kende deze band niet, beter dat ik hem nu wel ken.

Reactie van Progressive Jeff op 02-08-2015 om 17:56u
Score: 75 / 100

God Dethroned hoor je er ook in terug inderdaad. Dat komt wellicht door de inbreng in meerdere tracks van Jens van der Valk.

Reactie van Progressive Jeff op 02-08-2015 om 20:37u
Score: 75 / 100

Link naar een Youtube-fimpje van Enraged:
https://youtu.be/W8SuEbjwY2A

Reactie van Een Metalfan op 03-08-2015 om 23:00u

niet aan mij besteed!

Reactie van ENRAGED op 09-08-2015 om 16:18u

Koop "It's Your Fear That Feeds Their Power" via I-Tunes, Amazon of gewoon bij de band zelf:
info (at) enraged (dot) nl