Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit de jaren tachtig?

AC/DC - Back In Black
Anthrax - Among The Living
Black Sabbath - Heaven And Hell
Death - Leprosy
Dio - Holy Diver
Exodus - Bonded By Blood
Guns N’ Roses - Appetite For Destruction
Helloween - Keeper Of The Seven Keys Part I
Iron Maiden - Powerslave
Iron Maiden - The Number Of The Beast
Judas Priest - British Steel
Megadeth - Peace Sells… But Who’s Buying?
Mercyful Fate - Don’t Break The Oath
Metallica - Master Of Puppets
Metallica - Ride The Lightning
Morbid Angel - Altars Of Madness
Motörhead - Ace Of Spades
Queensrÿche - Operation: Mindcrime
Rush - Moving Pictures
Savatage - Gutter Ballet
Sepultura - Beneath The Remains
Slayer - Reign In Blood
Testament - The Legacy
Venom - Black Metal
een ander album uit de periode 1980-1989

[ Uitslag | Enquêtes ]

  26 juli:
 • Hellripper, Cloak en High Command
 • Poseydon, Defazer en Betonblok
 • 27 juli:
 • Stonehenge festival met o.a. Belphegor, I Am Morbid, Suffocation en Benediction
 • 28 juli:
 • Soulfly
Kalender
Vandaag jarig:
 • Jason Becker (Cacophony) - 55
 • Jon Oliva (Savatage) - 64
 • Rick Davies (Supertramp) - 80
Review

Symphony X - Underworld
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records

Symphony X - Underworld

Het heeft wederom vier jaar geduurd, maar na Iconoclast uit 2011 is de Amerikaanse powerprogformatie Symphony X eindelijk terug met een nieuwe plaat met titel Underworld. Net als op voorgaande platen gaat het hier om een album met een los concept, dat dit keer draait om de onderwereld. Referenties aan Dante Alighieri's Divina Commedia en de mythe van Orpheus zijn dan ook rijkelijk aanwezig. Belangrijker dan het thema en eventuele tekstuele invloeden is natuurlijk hoe de mannen dat hebben omgezet in ruim een uur aan muziek.

Voorgaande platen konden op zowel enthousiaste als kritische reacties rekenen. Ze zouden niet progressief genoeg zijn, te weinig ambitie laten horen of te hard en te metal zijn. Tegelijkertijd werden Paradise Lost en Iconoclast geprezen om de hoge kwaliteit van het musiceren, de immer sterke vocalen van Russell Allen en toch ook die hardere richting die de band in was geslagen. Met Underworld probeert de band het beste van voorgaande jaren samen te voegen tot een geheel. Het heeft zowel de harde, thrashy elementen van het recentere werk, maar ook de meer lyrische stukken die doen denken aan bijvoorbeeld The Odyssey. Een terugkeer naar het echt oude werk met muzikale experimenten en gedurfde melodieën zit er echter ook dit keer niet in, hoewel er qua thematiek wel terug wordt gegrepen op die vroege albums.

Uiteraard opent de schijf weer met een Overture om vervolgens pas echt los te komen met de snelle songs Nevermore en titeltrack Underworld. De nummers zijn nieuw, maar het is het welbekende recept van pakkende melodieën verpakt in technisch knap gitaarwerk, een spetterende ritmesectie en de geweldige stemkunsten van Russell Allen. Echt verrassen doet het na al die jaren dan ook niet meer, maar dat maakt de muziek er niet minder om. Vooral de heerlijke groove van Nevermore doet het goed, ondanks het matte refrein. Spetterend is ook het gitaarwerk dat vooral in het ruige Underworld met barokke, virtuoze kunsten de show steelt.

Het knappe van Symphony X blijft dat de groep moeiteloos technisch hoogstaande muziek weet te verwerken in pakkende songs, en dat geldt ook zeker weer voor deze nieuwste creatie. De ene spetterende solo gaat moeiteloos over in de andere, interessante gitaarpartijen worden afgewisseld met spannende zanglijnen en hoewel het keyboard wel iets prominenter aanwezig had mogen zijn, gebeurt er met die partijen ook van alles.

Na het initële metalgeweld volgt de eerste ballad in de vorm van Without You, die op zich aardig is, maar toch wel enigszins als filler tussen het hardere materiaal aanvoelt, dat daarna weer losbarst met de meest ruige song van de plaat Kiss Of Fire. Opvallend is ook het epische verhaal To Hell And Back Again van bijna tien minuten en de fijne ballad Swan Song. Afgesloten wordt er met het sterke en feestelijke Legend.

Halverwege het album beginnen de eerste zwakheden van deze schijf zich echter te openbaren. Zo zijn veel van de refreinen niet bijster sterk en omdat ze soms tot in het oneindige herhaald worden en vaak ook fungeren als opbouw naar het einde van een song, kan dat gaan vervelen. Daarnaast zijn niet alle nummers even interessant. Het is hetzelfde trucje dat we eigenlijk al de afgelopen tien jaar horen. Het is een fijn trucje dat aangenaam in het gehoor ligt, een poos voor vermaak zorgt, maar inmiddels ook al snel bekend in de oren klinkt met een 'filler' als Run With The Devil. Dat laatste doet niet af aan het knappe musiceren van de heren en die geweldige strot van Russell Allen, want hoewel het misschien niet het meest interessante album is dat Symphony X het afgelopen decennium heeft geproduceerd, zullen veel bands strontjaloers zijn op wat dit vijftal presteert en is de kunde van deze heren niet te ontkennen.

Underworld zal dan ook zeker niet alle fans tevreden kunnen stellen, zeker niet diegenen die niet bijzonder onder indruk waren van het materiaal van de afgelopen tien jaar. Wanneer je van dat werk nog altijd geen genoeg kunt krijgen en eindeloos kunt blijven wegdromen bij de muzikale avonturen van Symphony X, is dit de plaat voor jou.

Tracklist:
1. Overture
2. Nevermore
3. Underworld
4. Without You
5. Kiss Of Fire
6. Charon
7. To Hell And Back
8. In My Darkest Hour
9. Run With The Devil
10. Swan Song
11. Legend

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 29 juli 2015

Meer Symphony X:

Symphony X - Underworld
Reactie van VaDeR op 29-07-2015 om 21:54u
Score: 70 / 100

Nette en zeer correcte review.
Topwerk!!

Ben het geheel eens met Walter - Dit is een leuk album maar haalt
het niet bij de gekende toppers van deze band.

Symphony X - Underworld
Reactie van Pino op 29-07-2015 om 23:27u
Score: 80 / 100

Grappig; ik was juist blij met niet alleen maar harde nummers maar ook rustiger werk. Ik vind het een gevarieerd album; iets wat ik op de laatste albums wat miste.

Symphony X - Underworld
Reactie van Vinyl-Veteran op 30-07-2015 om 00:26u
Score: 90 / 100

Prima SX album, al prefereer ik juist de twee voorgaande platen.

Symphony X - Underworld
Reactie van Wyrm op 30-07-2015 om 09:38u

Ik ben erg benieuwd na het lezen van deze review. Ik was altijd verslingerd aan de muziek, dit werd later wel minder. Voor mij is Twilight in Olympus de laatste interessante plaat. Daarna was het allemaal super indrukwekkend, maar ook verschrikkelijk saai. Het ramwerk op die latere cd's haalde het voor mij absoluut niet bij het vroegere werk. Dat was veel gevarieerder, subtieler en de productie was veel minder dichtgemetseld.

Ik ga het weer een kans geven...

Symphony X - Underworld
Reactie van nick op 30-07-2015 om 13:38u
Score: 95 / 100

Topplaat!!! Cd van het jaar, zonder twijfel!!! Hier kan een Dream Theater nooit aan tippen met die saaie meuk de laatste platen

Symphony X - Underworld
Reactie van Een Metalfan op 30-07-2015 om 22:24u

een beetje te laag Walter.
ik geef 90 punten, een top cd.

Symphony X - Underworld
Reactie van Een Metalfan op 31-07-2015 om 00:22u
Score: 92 / 100

"Without You", is toch geen ballad? En ook niet saai :)

Symphony X - Underworld
Reactie van De pomper op 31-07-2015 om 03:34u
Score: 95 / 100

Wat een onzin kritische opmerkingen. Ieder keer als een progmetal band vooruit komt gaan we weer spijkers op laag water zoeken.
wat wel zo is, is dat de 65 minuten nog geen kwartier lijken, zeker na het blaffestijn dat Iconoclast is.

Symphony X - Underworld
Reactie van Harry op 31-07-2015 om 19:30u
Score: 85 / 100

Ik vind het een uitstekende cd. Muzikaal vakmanschap. En wat is tegenwoordig nog wel origineel? Het barst van de middelmatige cd,s!

Symphony X - Underworld
Reactie van Andre Smoor op 01-08-2015 om 12:48u
Score: 90 / 100

Deze plaat gaat hoog eindigen in mijn jaarlijst, misschien wel op de eerste plaats. Ik heb hem nu een paar keer beluisterd en hij wordt steeds beter. Het grootste pluspunt is dat deze band lang bij elkaar is, dus stabiel en dat hoor je terug op deze plaat. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en muzikaal staat het als een huis. Without you is gewoon een lekker nummer en zeker geen filler. Dit nummer had op een Kansas plaat uit de jaren 80 kunnen staan. Wordt het geen tijd dat deze band festivals gaat headlijnen? Superplaat van een superband

Symphony X - Underworld
Reactie van Sargent D op 05-08-2015 om 12:48u
Score: 92 / 100

Het is duidelijk. Als je de ingezette lijn van Paradise Lost te pruimen vindt, dan is dit een must have. Zang is inderdaad wat meer afwisselend dan op Iconoclast. Goed om te horen dat Russel nog steeds die melodieuze lijnen kan pakken. Wat een ontzettende baas is het toch!

Zoeken
  19 juli:
 • Arka'n Asrafokor - Dzikkuh
 • Atavistia - Inane Ducam
 • Axamenta - Spires
 • Deep Purple - =1
 • Jupiter Cyclops - Age Of The UFOnaut
 • Patriarchs In Black - Visioning
 • 20 juli:
 • Eregion - Non Omnis Moriar
 • 22 juli:
 • Intolerance - Waking Nightmares Of An Endless Void
 • 23 juli:
 • Eenling - The End Of The Beginning
 • The Other Sun - Daimon, Devil, Dawn
 • 26 juli:
 • Coldcell - Age Of Unreason
 • Dream Evil - Metal Gods
 • Krypt - Great Spawn Of The Worms Of The Earth
 • Metal Church - The Final Sermon
 • Powerwolf - Wake Up The Wicked
 • Void Witch - Horripilating Presence
 • 27 juli:
 • Grid - The World Before Us
 • 28 juli:
 • Baryon - Hypnos

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.