Enquête

Over welke headliner van Graspop 2024 ben jij het meest enthousiast?

Alice Cooper
Avenged Sevenfold
Bring Me The Horizon
Five Finger Death Punch
Judas Priest
Machine Head
Scorpions
Tool

[ Uitslag | Enquêtes ]

  30 november:
 • Fear Factory, Butcher Babies en Ignea
 • Gorgoroth, Aeternus, Impalement em Aran Angmar
 • Wargasm en Belle And The Beats
 • 1 december:
 • Fear Factory, Butcher Babies en Ignea
 • Man As Plague, The Unslain, Burning, Bildtstar en Beyond The Pale
 • 2 december:
 • Toxic Shock, Utopie, Parasite, World Decay, Sportweekend en Fazed
 • 3 december:
 • Alestorm, Elvenking en Trick Or Treat
 • Audrey Horne
 • Babymetal
 • Gorgortoh, Aeternus, Impalement en Aran Angmar
 • Thundermother en Lansdowne
 • ¡Pen­de­jo!
 • 4 december:
 • Babymetal
 • 5 december:
 • Paul Di'Anno, Nightride, Electric Gypsy en Nocturnall
Geen concerten bekend voor 30-12-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • ADM (The Birthday Massacre) - 47
 • Billy Idol (Generation X) - 68
 • Cherie Currie (The Runaways) - 64
 • David Sancious (Bruce Springsteen) - 70
 • John Moyer (Disturbed) - 50
 • Mike Stone (Queensrÿche) - 54
 • Richard Barbieri (Porcupine Tree) - 66
 • Roger Glover (Deep Purple) - 78
 • Stephan Lill (Vanden Plas) - 55
 • Zoltán "Piócásember" Király (Akela) - 43

Vandaag overleden:
 • Aleksander "Olass" Mendyk (Acid Drinkers) - 2008
 • Munetaka Higuchi (Loudness) - 2008
 • Scott Smith (Loverboy) - 2000
Review

Der Weg Einer Freiheit - Stellar
Jaar van release: 2015
Label: Season of Mist
Der Weg Einer Freiheit - Stellar
De zonsverduistering verdween recentelijk helaas als mist voor de zon, maar gelukkig is er een goed te zien op de hoes van de nieuwe plaat Stellar van het succesvolle Der Weg Einer Freiheit. Met het vorige album Unstille (2012) won het Duitse 'black'metalgezelschap al vele fans en met de derde full-length zal de naamsbekendheid zeker verder toenemen.

Oprichter Nikita Kamprad weet niet wat hem overkomt. De gitarist/zanger was in eerste instantie helemaal niet van plan om een band op te richten. Hij schreef slechts muziek voor zichzelf. De bandnaam staat dan ook voor de betekenis die het voor hem heeft: een manier om zichzelf vrij te voelen. Omdat anderen zijn muziek zo mooi vonden, is hij een groep muzikanten gaan benaderen om mee samen te werken. Dit collectief uit Würzburg besloot van het project een band te maken en hoopt de fans met hun second wave black metal van de Duitse school ook even aan alle ellende te laten ontsnappen, en dat lukt goed. Stellar (dat betekent: samenhangend met de sterren) haalt je even uit de dagelijkse sleur van beperkingen. De epische muziek vertaalt een onbestemd verlangen, een zoektocht naar de onbereikbare sterren.

De Duitsers weten dit gevoel om te zetten in overtuigende tracks, waardoor een indrukwekkend werkstuk is ontstaan. Het album is consistenter, warmer en emotioneler dan Unstille en de muzikale contrasten zijn wat groter. Dat uit zich in de overgang van snellere blastbeatpassages naar prachtige, rustigere atmosferische passages. Zo bouwt een van de hoogtepunten, Repulsion, de spanning goed op met een dreigend clean gedeelte, waarna deze track ontlaadt in een muur van epische gitaarriffs en een vol, bombastisch geluid van de ritmesectie om te eindigen met een pianopartij.

Elk nummer heeft zijn eigen karakter (Verbund is agressief, Einkehr melodisch en Requiem en het mooie Eiswanderer melancholisch), al is zwaarmoedigheid de gemeenschappelijke deler. Wat dat betreft had de titel van de laatste track Letzte Sonne ook de titel van het album kunnen zijn. De droefenis druipt van de zware ondertoon van de bas en de melancholische tremeloriffs af, maar juist daarin zit een donkere schoonheid. In vergelijking met het vorige werk komt er wat minder melodie terug en is er gekozen voor veel reverb op de gitaarpartijen en zijn ze gelaagd, wat veel diepte en een kosmische beleving bewerkstelligt.

Ondanks deze lofzang zijn er toch wel punten van kritiek. Zo is het jammer dat vocalist Tobias Jaschinsky is vertrokken. Het gevolg daarvan is dat Nikita Kamprad naast componist en gitarist nu ook zanger is. Hij heeft een schelle manier van krijsen en is bijna onverstaanbaar, terwijl je bij Tobias het verhaal beter kon volgen. Bovendien vind ik het jammer dat Nikita zijn cleane vocalen slechts in het begin van Repulsion aanwendt. Ook is het jammer dat de opbouw die de opener sterk maakt, in andere tracks weinig terugkomt. Een ander punt van kritiek is het drumgeluid. Dat had wat zachter in de mix mogen staan, met name tijdens de blastpassages, die wat te vaak terugkeren. Op Unstille was er wat dat betreft meer afwisseling.

Stellar is desondanks een indrukwekkend, ruimtelijk plaatwerk. Een agressief, episch werkstuk vol verdriet, uitzichtloosheid, woede en verlangen. Ondanks dat er veel elementen van Unstille aanwezig zijn, heeft het nieuwe album een heel ander karakter meegekregen: bombastisch, dramatisch, kosmisch en minder melodieus. Juist dat karakter maakt deze release groots. Deze derde full-length van de Duitsers zal menig jaarlijstje bereiken en de ster van Der Weg Der Freiheit verder doen reizen.

Tracklist:
1. Repulsion
2. Requiem
3. Einkehr
4. Verbund
5. Eiswanderer
6. Letzte Sonne
7. Idyll (bonus track)
8. Unendlich (bonus track)

Score: 79 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 1 april 2015

Der Weg Einer Freiheit - Stellar
Reactie van Santtu op 01-04-2015 om 12:13u
Score: 90 / 100

Erg goede plaat waarvan de schoonheid zich bij iedere luisterbeurt meer ontvouwt! De drum staan inderdaad te hard in de mix, al valt of staat het wel met de kwaliteit van de installatie. Toen ik hem de eerste keer in mijn auto luisterde hoorde ik vrijwel alleen drums. Met de bas een beetje naar beneden is het al een stuk beter. Op mijn huis-installatie klinkt het wel geweldig.

79/100 vind ik zelf wat magertjes.

Der Weg Einer Freiheit - Stellar
Reactie van Een Metalfan op 01-04-2015 om 12:42u

79,5 dan?

Der Weg Einer Freiheit - Stellar
Reactie van Arrow op 01-04-2015 om 15:21u
Score: 95 / 100

Ik ben het eens met Santtu. Echt een geweldige plaat, hij draait overuren bij mij.

Der Weg Einer Freiheit - Stellar
Reactie van Een Metalfan op 01-04-2015 om 21:49u

79 punten is een beetje te weinig Jeffrey.
85 punten.

Der Weg Einer Freiheit - Stellar
Reactie van 90 op 01-04-2015 om 21:51u

ja, ik vind 79 punten ook wel aan de magere kant,

Der Weg Einer Freiheit - Stellar
Reactie van Progressive Jeff op 01-04-2015 om 22:59u
Score: 79 / 100

Het is inderdaad aan de magere kant voor een hele goede cd. Ik noem desondanks aardig wat kritiekpunten waardoor het cijfer lager uitvalt. Ik besef me goed dat een cijfer de eerste richtlijn is voor lezers in welke mate een album de moeite waard is, maar 79 is zeker geen laag cijfer en het gaat bovendien vooral ook om de argumentatie. Zoals ik al schrijf, verwacht ik dat deze release de jaarlijsten van sommige fans wel zal halen. Als je door de kritiekpunten heen kunt prikken, mag je daarom gerust een halve tot een hele punt optellen bij de 79. Ook ik vind dit een gave cd en zet 'm regelmatig nog eens op. Ik ga Der Weg Einer Freiheit ook zeer zeker bekijken op Roadburn. Ze schijnen het nieuwe materiaal live ook goed te kunnen brengen. Ik heb er alle vertrouwen in.

Der Weg Einer Freiheit - Stellar
Reactie van Een Metalfan op 02-04-2015 om 22:24u

bedank Jeffrey voor de tekst en uitleg.

Der Weg Einer Freiheit - Stellar
Reactie van Een Metalfan op 02-04-2015 om 22:24u

jij hebt eigenlijk wel gelijk.

Der Weg Einer Freiheit - Stellar
Reactie van Een Metalfan op 03-04-2015 om 13:58u

Ongelijk...deze CD is Max...35 waard!

Der Weg Einer Freiheit - Stellar
Reactie van timmy op 22-06-2015 om 20:46u
Score: 95 / 100

Het album heeft een prachtige sfeer. Voor mij al een topper voor het jaar. Ook al kan je punten van kritiek geven, mij gaat het over de totaal beleving. Het gevoel en emotie een album kan teweeg brengen. Fantastisch goed is dit. Live gezien op graspop, was super. Die met zijn 35 punten, als het niet je genre is, of je snapt of voelt niet wat dit teweeg brengt, kan je hier geen punten voor geven, want 35 is lachwekkend. Dit is top in zijn genre.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.