Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Moonspell - Extinct
Jaar van release: 2015
Label: Napalm Records
Moonspell - Extinct
Moonspell draait inmiddels al meer dan twintig jaar mee (zelfs vijfentwintig jaar als je de periode onder de naam Morbid God meetelt). In die periode is het Portugese collectief uitgegroeid tot een grote naam. Het is de enige metalband die naast Metallica en Iron Maiden de eerste positie in de album top 100 heeft bereikt in Portugal. Dat gebeurde ten tijde van het album Memorial. Daarmee bereikte de formatie ook als eerste heavymetalband in eigen land de goudstatus. Ook buiten de eigen landsgrenzen is Moonspell zeer succesvol en met name in Duitsland. In Nederland wisten de Zuid-Europeanen door te dringen tot de charts met het vorige (dubbel)album Alpha Black/Omega White. Met Extinct zal de gothic sensatie opnieuw de hitlijsten bevolken.

Deze elfde full-length is softer dan Alpha Noir en harder dan Omega White. Het nieuwste werk heeft met beide wel overeenkomsten, maar met name de kenmerken van Sin/Pecado en Darkness And Hope komen nadrukkelijk terug. Ook de invloeden van Sisters Of Mercy zijn duidelijk aanwezig. Deze winnen samen met de gothic rock/metal à la Type O Negative terrein op de hardere dark metal. Al deze elementen zijn verpakt in een toegankelijk en consistent album met meerdere hitgevoelige songs, zoals Medusalem en The Last Of Us. Maar ook het rustige en sterk opgebouwde Domina ligt direct lekker in het gehoor.

Opvallend is dat meerdere nummers verfraaid worden door toedoen van een Turks elfkoppig strijkorkest dat onder leiding staat van Mumin Sesler uit Istanbul. Een erg geslaagd experiment, zoals blijkt in het dynamische Breath (Until We Are No More) en het catchy Medusalem. Zowel deze orkestrale elementen als de keys zijn perfect ingemixt door Jens Bogren, onder andere in A Dying Breed. Naast het orkestrale werk, valt het gitaarwerk in positieve zin op. Met name de leads en solo’s zijn om van te smullen.

De vocalen van Fernando Ribeiro zijn een erg sterk element op dit album. De frontman wisselt zijn donkere en rustige stemgeluid goed af met krachtigere en melodieuze zang. Op verschillende momenten doen de vocalen denken aan die van de veel te vroeg overleden Peter Steele (Type O Negative). De extreme vocalen zijn slechts in beperkte mate aanwezig, maar zijn overtuigend en passen goed waar ze opduiken.

Er zijn eigenlijk weinig tot geen zwakke momenten te noteren. Alleen de korte, Franstalige uitsmijter La Baphomette valt een beetje uit de toon. Het sluit niet zo mooi aan op het overige materiaal. Fans van het ruigere werk zullen wat teleurgesteld zijn dat er naast het titelnummer niet meer stevige tracks op deze release staan. Tevens zullen ze een mooie track als The Future Is Dark te cheesy vinden.

Moonspell heeft met Extinct een zeer succesvol album afgeleverd. Het zal een groot publiek bereiken, waaronder fans die de nieuwe commerciële richting van de Portugese metalband weten te waarderen. Deze elfde full-length gaat zeer zeker in verschillende landen in de charts belanden. Belangrijk om te melden, is dat er speciale versies zijn, die naast viert bonustracks ook nog een documentaire van tachtig minuten bevatten.

Tracklist:
1. Breathe (Until We Are No More)
2. Extinct
3. Medusalem
4. Domina
5. The Last Of Us
6. Malignia
7. Funeral Bloom
8. A Dying Breed
9. The Future Is Dark
10. La Baphomette

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 6 maart 2015

Meer Moonspell:

Moonspell - Extinct
Reactie van Een Metalfan op 06-03-2015 om 07:18u
Score: 90 / 100

Ik hou juist van de mildere Moonspell.Meer sisters of mercy meer gothic.

Moonspell - Extinct
Reactie van Metal Meepy op 06-03-2015 om 08:20u

Voor mij heeft Moonspell met hun debuut-EP Under The Moonspell een klassieker afgeleverd, die ik nog heel vaak draai. Ik ben allesbehalve trve kvlt, maar direct daarna werd het me allemaal veel te glad, en was het unieke er vanaf. Toch alle respect voor de status die deze band heeft bereikt...

Moonspell - Extinct
Reactie van Een Metalfan op 06-03-2015 om 08:23u

Moet je me toch even uitleggen waar true kvlt voor staat metal meepy? Ik kom die term vaker tegen

Moonspell - Extinct
Reactie van Santtu op 06-03-2015 om 08:50u

Vanaf Sin/Pecado was het voor mij wel een beetje over met ze. Ik kan terug denken aan een aantal geweldige concerten van ze. Liedjes als Alma Matter en Opium zijn klassiekers

Moonspell - Extinct
Reactie van moonspell op 06-03-2015 om 11:10u
Score: 90 / 100

superplaat, en volgende week in Doornroosje met Septicflesh en Saille. Ben er zeker bij!

Moonspell - Extinct
Reactie van Metal Meepy op 06-03-2015 om 20:15u

@Een Metalfan: "Trve as in for real, blacker than black, eviler than evil; kvlt as above".

Veelal gebruikt voor vroege, gruizige, en vaak matig tot zeer slecht geproduceerde Noorse black metal a la Mayhem, en varianten die daarop hooguit een millimeter afwijken. _Als_ er al een Moonspell plaat daar in de buurt komt (wat ik niet denk overigens) dan is het die eerste EP. Na Under de Moonspell werd het direct veel meer Gothic, en dus sowieso volledig buiten de circle of trve kvltness. Het feit dat ik van Moonspell alleen die eerste EP echt goed vindt zou de indruk kunnen wekken dat mijn interesse zich beperkt tot trve kvlt + anderhalve millimeter. Vandaar dat het even noemde...

Moonspell - Extinct
Reactie van Een Metalfan op 06-03-2015 om 21:52u

Thanks bedankt!

Moonspell - Extinct
Reactie van Een Metalfan op 06-03-2015 om 21:56u

heeft gewoon wat.

Moonspell - Extinct
Reactie van puppetz op 07-03-2015 om 19:16u
Score: 90 / 100

Ik ben het grotendeels eens met de reviewer. Het is naar mijn gevoel een heel evenwichtige plaat. Niet alleen de stevige, maar ook de gladdere gothic rockachtige nummers zitten goed in elkaar en hebben een glashelder geluid. De toevoeging van dat Turks strijkorkest in sommige nummers is zonder meer een goede vondst. Mogen ze zeker nog doen. Zonder twijfel één van de beste cd's van Moonspell wat mij betreft.

Moonspell - Extinct
Reactie van peter op 11-03-2015 om 19:26u
Score: 50 / 100

ik hou gewoonweg niet van death metal,zonde dat deze zanger zijn stem aan het misbruiken is.

Moonspell - Extinct
Reactie van Femke op 17-03-2015 om 22:51u
Score: 90 / 100

Moonspell heeft een steengoed album geleverd , ik heb er altijd erg veel respect voor als een band blijft vernieuwen, en in de dark metal lijkt dat me erg lastig. Iedere plaat van moonspell is anders, maar dat vind ik ook juist zo goed aan ze. Het Turkse orkest is een goede toevoeging en de vocalen van Fernando zijn sterk. Vorig weekend zag ik ze live in Haarlem en ze speelden echt een geweldige show. Ik hoorde de nieuwe nummers daar voor het eerst, maar het sloeg meteen aan.

Moonspell - Extinct
Reactie van peter op 01-04-2015 om 00:19u
Score: 85 / 100

prachtig album,maar het laaste nummer is matig.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.