Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

The Agonist - Lullabies For The Dormant Mind
Jaar van release: 2009
Label: Century Media Records
The Agonist - Lullabies For The Dormant Mind
Lullabies For The Dormant Mind is het tweede album van The Agonist. De Canadeze formatie, die in 2004 werd opgericht als The Tempest, wist ondanks het matig ontvangen debuut Once Only Imagined (2007) toch veel ogen op zich gericht te krijgen. Dat kwam met name door zangeres Alissa White-Gluz, die zowel indruk maakte met haar verschijning als met haar indrukwekkende zang.

Op het tweede album laat zij horen zich op alle terreinen te hebben verbeterd ten opzichte van het debuut. Haar grunts en screams zijn dieper, gevarieerder en overtuigender dan een paar jaar ervoor. Bassist Chris Kells zorgt daarbij met zijn diepe grunts voor een goede ondersteuning. De cleane zang van Alissa is toonvaster en het bereik is toegenomen. Dit blijkt met name uit de geslaagde a capella-versie van Tchaikovsky’s Swan Lake (A Capella). Af en toe klinkt ze wat geforceerd omdat ze te veel haar best lijkt te doen, maar verder laat Alissa blijken een van de succesfactoren te zijn.

Niet alleen de veganiste presteert beter dan op het debuut, ook de andere bandleden laten horen gegroeid te zijn als muzikanten. De technische riffs, deskundige fills en ritmewisselingen vliegen je om de oren. Was het op Once Only Imagined nog vooral metalcore wat de klok sloeg, op deze nieuwe full-length is een ruime variatie aan stijlen aanwezig. De metalcore is nog steeds duidelijk aanwezig, maar daarnaast doen elementen vanuit de melodische en technische death, de math, extreme en progressieve metal hun intrede. Deze bonte verzameling invloeden is in een uitdagende songwriting verpakt. Het zorgt er wel voor dat deze plaat veel luisterbeurten nodig heeft om goed te blijven hangen.

Na diverse luisterbeurten ontpoppen het slammende The Tempest (The Siren’s Song: The Banshee’s Cry), Birds Elope With The Sun, Martyr Art, The Sentient en publiekslieveling Thank You, Pain zich als favorieten. De andere tracks doen er trouwens niet veel voor onder. Op het rustigere maar eveneens mooie Waiting Out The Winter na, zijn er weinig momenten van rust. De luisteraar wordt constant uitgedaagd en dat zorgt naast een lange houdbaarheid ervoor dat het geheel soms wat te druk aanvoelt. Dat komt mede door de matig geïntegreerde keyboard- en vioolpartijen, die wat mij betreft achterwege hadden mogen blijven.

Lullabies For The Dormant Mind is een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van The Agonist. Zowel vocaal, muzikaal als qua songwriting heeft het viertal zich enorm verbeterd. Dit levert in de vroege carrière van de Canadezen al meerdere hoogtepunten op, zoals …And Their Eulogies Sang Me To Sleep en Thank You, Pain, die tot op heden vaste waarden zijn op de setlist.

Tracklist:
1. The Tempest (The Siren’s Song: The Banshee’s Cry)
2. ...And Their Eulogies Sang Me To Sleep
3. Thank You, Pain
4. Birds Elope With The Sun
5. Waiting Out The Winter
6. Martyr Art
7. Globus Hystericus
8. Swan Lake (A Cappella) (Tchaikovsky cover)
9. The Sentient
10. When The Bough Breaks
11. Chlorpromazine

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 3 maart 2015

Koop dit album in

Meer The Agonist:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Triple op 03-03-2015 om 19:28u
Score: 10 / 100

Vette 10 van mij

Reactie van Een Metalfan op 03-03-2015 om 20:35u

ik vind deze cd besprekingen heel mooi, en vooral zo afgewisseld.
prima retroreviews ga zo door.

Reactie van bakvet op 04-03-2015 om 13:31u

Heb wel wat van ze gehoord en het klonk gelikt en modern. Herinner me ook dat die zangeres die nu voor Arch Enemy zingt soms te schreeuwerig klonk en dat dit mij niet beviel. Ik zal dit albums een luisteren op utube.

Reactie van Progressive Jeff op 04-03-2015 om 13:39u
Score: 80 / 100

@ Een Metalfan: dank je voor het compliment. We zullen ermee doorgaan ;-)