Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

Ensiferum - One Man Army
Jaar van release: 2015
Label: Metal Blade Records
Ensiferum - One Man Army
Ensiferum is sinds het ontstaan in 1995 vrijwel altijd succesvol geweest met het studiomateriaal. De Finnen vierden sinds het zelfgetitelde debuut in 2001 de ene overwinning na de andere, maar met Unsung Heroes (2012) werd een gevoelige nederlaag geleden. Daarom werd besloten het strijdplan te veranderen, want Ensiferum laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Resultaat: een ander management, nieuw label, andere producer en iemand anders die het artwork verzorgt. Klaar voor een nieuwe cd en belangrijker dan dat, klaar voor een nieuw tijdperk!

De eerste helft van de nieuwe full-length is weer een stuk pittiger en enthousiaster dan het ingetogen Unsung Heroes en doet meer de tijden van From Afar herleven. Met de mooie intro March Of War pakken de zwaardendragers de strijdbijl op en hakken er vervolgens in Axe Of Judgement flink op los. Ook het titelnummer is lekker stevig en geeft blijk van de herboren passie. Alhoewel het tempo met Heathen Horde wat naar beneden gaat, blijft de energie gegarandeerd en bevatten deze drie tracks zanglijnen en melodieën om zowel thuis als tijdens concerten mee te zingen.

Een nieuw element, dat dit nieuwste werkstuk sterk en episch maakt, is de toevoeging van een koor. Het zorgt voor een groots gevoel en geeft het bombastische aspect extra inhoud en kracht. Ook de orkestrale arrangementen vullen de melodische death/folk metal uit Helsinki goed aan en bovendien is er sprake van een goede mix, waardoor het geheel organisch klinkt. Een positief aspect aan One Man Army is dan ook de productie van Anssi Kippo (Children Of Bodom, Impaled Nazarene, Entwine). Hij zorgt voor een warmer, voller, agressiever, energieker en epischer geluid. Een deel van de instrumenten is analoog opgenomen en dat blijkt een goede keuze. De grandeur van de elementen uit de klassieke muziek gaat gelukkig niet ten koste van het gitaargeluid, dat vol in de mix staat.

Vanaf het akoestische intermezzo Burden Of The Fallen volgt een melancholischer en epischer gedeelte, met het daaraan gekoppelde Warrior Without A War (waarin de tekst van eerstgenoemde terugkomt). Ook Cry For The Earth Bounds, met daarin een groot aandeel voor het koor, hoort nog bij die sectie. Hierin maken de toetsenist op orgel, een harpist en een zangeres hun opwachting. Ook deze experimenten passen goed in het geheel.

Het experimentele karakter krijgt daarna de overhand in het snellere, vrolijke Two Of Spades. Ensiferum speelt blufpoker met deze kaart en speelt deze goed uit, alhoewel niet iedereen daar zo over zal denken. Halverwege deze bijzondere track doet een discobeat met daaroverheen de bekende akkoorden van The Wall (Pink Floyd) zijn intrede en zingt de Finse discolegende Frederik nog even mee. De eerste luisterbeurten is dat enorm wennen, maar naarmate deze opvolging krijgen, klinkt vooral het eerste deel heel goed. Het tweede deel, met de zang van Frederik pakt minder goed uit, maar ik denk dat deze feestelijke track de komende tijd wel vaak op de setlist zal verschijnen tijdens de concerten.

De mooie, elf minuten durende (en daarmee iets te lange) epic Descendants, Definace, Domination zou een goede afsluiter zijn geweest, maar we krijgen nog een door country beïnvloede folksong erachteraan, met Netta Skog (ex-Turisas) op zang. Deze toegankelijke troef is op zich prima uitgevoerd, maar past totaal niet bij de rest van het materiaal.

One Man Army is een sterk en episch album dat bekende terreinen bewandelt, maar ook grenzen doorbreekt en nieuwe territoria betreedt. Unsung Heroes kon de verwachtingen niet waarmaken, One Man Army overtreft deze verwachtingen ruimschoots. Een zucht van opluchting zal zich meester maken van de fans en het twintigjarig jubileum kan dan ook groots gevierd worden met deze overtuigende overwinning voor Ensiferum.

Tracklist:
1. March Of War
2. Axe Of Judgement
3. Heathen Horde
4. One Man Army
5. Burden Of The Fallen
6. Warrior Without A War
7. Cry For The Earth Bounds
8. Two Of Spades
9. My Ancestors' Blood
10. Descendants, Defiance, Domination
11. Neito Pohjolan
12. Rawhide (bonus track)
13. Warmetal (Barathrum cover, bonus track)
14. Candour And Lies (bonus track)
15. Bonus Song (bonus track)

Score: 84 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 20 februari 2015

Koop dit album in

Meer Ensiferum:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ensiferum - One Man Army
Reactie van Rens op 20-02-2015 om 11:48u

Wat ook opvalt aan het artwork van Ensiferum, die oude man staat er weer op.

Op de laatste paar albums komt hij steeds terug, en het is erg mooi gemaakt. Ik had hoge verwachtingen bij Unsung Heroes, helaas liet dat album te wensen over. Maar met One Man Army knalt Ensiferum als vanouds!

Welkom terug!

Ensiferum - One Man Army
Reactie van Jos op 20-02-2015 om 22:24u

Ensiferum, veel van gehoord en gelezen maar nog nooit echt naar geluisterd.
Heb ze al lang op mijn lijstje staan van bands die ik eens moet gaan checken.
Nu de vraag aan de Ensiferum fans/kenners: Is One Man Army een goede instapplaat om deze band te leren kennen of kan ik beter bij eerder werk beginnen? (het is mij in ieder geval duidelijk dat ik niet met Unsung Heroes moet beginnen)

Ensiferum - One Man Army
Reactie van Rens op 20-02-2015 om 23:55u

In de beginjaren had Ensiferum een andere zanger, die is na twee albums al vetrokken.

Het gelijknamige album Ensiferum is een goeie om mee te beginnen. Nummers als Battle Song, Guardians of Fate en Hero in a Dream zijn dan goeie nummers. From Afar is ook een heel goed album: Twilight Tavern en Elusive Reaches zou je dan kunnen pakken.

Epische nummers; Victory Song, Heathen Throne, Lai Lai Hei.

Klassiekers: Into Battle, Iron

Ensiferum - One Man Army
Reactie van NotKnow op 21-02-2015 om 10:27u

Het album klinkt beter dan ik had verwacht na die clip op youtube..

Ensiferum - One Man Army
Reactie van mich op 21-02-2015 om 16:36u

Ze zijn te ""vrolijk""voor mij geworden. Verkies moonsorrow.

Ensiferum - One Man Army
Reactie van Dennis op 23-02-2015 om 20:46u

Ik ben begonnen met From Afar. Zeer sfeervolle plaat. Vervolgens ook de andere CD's gaan luisteren. Ik vind daarbij Victory Songs erg goed.

Over deze plaat: Na een eerste luisterbeurt ben ik blij verrast. Het is een knallende plaat geworden met een lekker vet geluid.

Ensiferum - One Man Army
Reactie van Jos op 26-02-2015 om 19:45u

Bedankt voor de reacties. Ik ben maar eens begonnen met From Afar die ik zo op het eerste gehoor best goed vind, het is wel ff wennen maar hij komt nu regelmatig voorbij in mijn playlist dus de tijd zal het leren of Ensiferum er een nieuwe fan bij heeft

Ensiferum - One Man Army
Reactie van Rens op 26-02-2015 om 22:23u

Ik kan je aanraden ze live te bezoeken als je de kans hebt.

Ze spelen op Into The Grave dit jaar. Live is deze band heel gaaf!

Dan kan je nog beter beslissen of je echt fan word of niet. Ik was het in ieder geval wel na hun optreden op GMM 2012.

Ensiferum - One Man Army
Reactie van tim op 15-03-2015 om 22:35u

Ik vind Heathen horde echt goed. Alleen de rest van het album blijft nog niet echt hangen.