Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-01-2021

Death - Spiritual Healing
Jaar van release: 1990
Label: Combat Records

Death - Spiritual Healing

Sinds 2013 toert Death To All de wereld over om de muziek van zanger/gitarist Chuck Schuldiner tot leven te brengen. Schuldiner overleed in 2001 aan de gevolgen van een hersentumor, maar zijn nalatenschap wordt door verschillende voormalige leden van zijn geesteskind Death in ere gehouden. Dat bij jong en oud belangstelling is voor zo’n groep, zegt iets over de impact en kwaliteit van Schuldiners brouwsels. Spiritual Healing, het derde Death-album, mag vandaag vijfentwintig kaarsjes uitblazen. Een goede gelegenheid om deze klassieker onder de loep te nemen.

Op debuut Scream Bloody Gore (1987) lagen de invloeden van de extremere thrashmetalbands als Slayer, Kreator en Possessed er nog dik bovenop. Met Leprosy (1988) werd een ferme stap voorwaarts gezet: Death vond zijn eigen brute geluid en daarmee was de death metal geboren. Die stijl wordt op Spiritual Healing verfijnd en geperfectioneerd. Waar je Leprosy kan zien als een ruwe diamant, is Spiritual Healing meer gepolijst. De nummers lopen soepeler, zijn pakkender en gewoonweg beter. Op Leprosy springen alleen de titeltrack en überklassieker Pull The Plug er echt uit, maar Spiritual Healing kent hoogtepunten en herkenbare songs te over.

Gitarist James Murphy heeft daarbij een dikke vinger in de pap. Weinig metalgitaristen weten zo goed als hij hoe je een smaakvolle solo moet spelen, die ook daadwerkelijk iets aan de compositie toevoegt. Ook de rol van engineer Scott Burns moet niet onderschat worden. In zijn Morrisound studio’s, waar ook de klassieke albums van onder andere Atheist, Cannibal Corpse, Deicide, Obituary, Sepultura en Suffocation werden opgenomen, gaf hij Death de loodzware doch duidelijk definieerbare sound die talloze headbangers over de hele wereld zou betoveren.

Openingsnummer Living Monstrosity vormt de blauwdruk van dit album. De gitaren klinken als een zwerm boze horzels, de drums rammelen en de gorgelende doodskrijs van Schuldiner verhaalt over verslaafde tienermoeders. Al het muzikale geweld wordt echter gekanaliseerd en in dienst van het liedje gesteld. Altering The Future valt op door de loodzware, doomy openingsriff. Tekstueel is het nummer te zien als een voorbode van de ‘intelligentere’ weg die Schuldiner thematisch zou inslaan. Dood en verderf zou onlosmakelijk verbonden blijven met de death metal, maar Schuldiner richtte zich op de realistischere schaduwzijdes van het leven. Zo gaat Altering The Future over het destijds in Amerika gevoerde abortusdebat. Within The Mind handelt over de kracht van het intellect. Ook een minder bekend nummer als Low Life is ijzersterk. Absolute hoogtepunt is echter het bijna acht minuten klokkende titelnummer. Ondersteund door staccato riffwerk en de heerlijk melodieuze solo’s van Murphy trekt een woedende Schuldiner van leer tegen het corrupte christendom. Ook tijdens de tienduizendste luisterbeurt kan ik maar moeilijk stil blijven zitten.

Na de release van Spiritual Healing ging Death op Europese tournee als support van Kreator. Zonder Chuck, want hij had geen vertrouwen in de organisatie van de tour. Na afloop van de tournee ontsloeg Chuck zijn volledige band. Bassist Terry Butler en drummer Bill Andrews gingen daarop aan de slag met Massacre en schreven zelf deathmetalgeschiedenis met From Beyond (1991). Het is een van de anekdotes waaruit blijkt dat Schuldiner waarschijnlijk niet de makkelijkste was, maar de genialiteit van zijn composities spreekt hem wat mij betreft vrij van alle blaam.

Schuldiner was een visionair, die zijn band en het metalgenre meermaals opnieuw uitvond. Veel fans van het eerste uur haakten dan ook af toen hij vanaf het album Human (1991) steeds progressievere wegen ging bewandelen. Spiritual Healing vormt als overgangsplaat een brug tussen die twee stijlen en heeft tot op de dag van vandaag niets aan kracht en genialiteit ingeboet. Bij een dergelijke tijdloze klassieker en persoonlijke favoriet is het lastig om objectief te zijn, maar ook na een deskundige analyse is een aan perfectie grenzende score op zijn plaats. Lang leve Death!

Tracklist:
1. Living Monstrosity
2. Altering The Future
3. Defensive Personalities
4. Within The Mind
5. Spiritual Healing
6. Low Life
7. Genetic Reconstruction
8. Killing Spree

Score: 97 / 100

Reviewer: Wessel
Toegevoegd: 16 februari 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Death - Spiritual Healing
Reactie van callahan op 16-02-2015 om 16:44u
Score: 95 / 100

Een van de hoogtepunten uit mijn cd-collectie! Briljante plaat met geen enkel slecht nummer. Mooie review ook trouwens, precies zoals deze plaat is. Hulde!

Death - Spiritual Healing
Reactie van Mathijn op 16-02-2015 om 21:24u

Goed geschreven. Ga m maar weer eens luisteren..

Death - Spiritual Healing
Reactie van Den pompert op 16-02-2015 om 21:38u
Score: 90 / 100

Hallo Seven Churches 1985?
Het laatste nummer heet nota bene Death Metal.

Ga maar weer naar Slipknot luisteren ipv te pretenderen death metalfan te zijn.

Death - Spiritual Healing
Reactie van Callahan op 16-02-2015 om 21:49u
Score: 95 / 100

@ den pompert, inderdaad seven churches is uit 1985 klopt, dus zeker van invloed op Death geweest. Wat bedoel je dus eigenlijk ??

Death - Spiritual Healing
Reactie van bakvet op 16-02-2015 om 22:23u
Score: 89 / 100

Minst favoriete album van Chuck & Co. en toch een meesterwerk. Chuck was een uitzonderlijke componist.

@Den pompert: de term death metal werd in 1984 al gebruikt voor bands als Hellhammer en Running Wild. Chuck creëerde de blauwdruk voor het genre death metal.

Death - Spiritual Healing
Reactie van Een Metalfan op 16-02-2015 om 22:25u

heb best wel veel van death maar deze niet.
ga hem zeker nu eens beluisteren.
bedankt voor deze waardevolle tip.
gr. metal Han.

Death - Spiritual Healing
Reactie van Den pompert op 16-02-2015 om 23:01u

"Met Leprosy (1988) werd een ferme stap voorwaarts gezet: Death vond zijn eigen brute geluid en daarmee was de death metal geboren"

Dit klopt gewoon niet!
Ere wie ere toekomt.

Death - Spiritual Healing
Reactie van Ruud op 16-02-2015 om 23:16u

Je bent gewoon een dikke lapzwans met je Possessed. De eerste demo van Helloween in 1984 heette al death metal.

Death - Spiritual Healing
Reactie van bakvet op 16-02-2015 om 23:23u

En natuurlijk Death by Metal van Mantas uit '84!

Death - Spiritual Healing
Reactie van Old Mhb op 17-02-2015 om 04:48u

Death Metal bestond al voordat deze excelente schijf uitkwam. Wie er mee begon, ga ik me niet aan wagen. Bovendien kun je de muziek van Helloween nioet vergelijken met die van Possessed, alhoewel deze laatste veel dichter bij het geluid van Death kwamen. Niet met Seven Churches, wel met Beyond the gates

Death - Spiritual Healing
Reactie van ewing1 op 17-02-2015 om 08:25u
Score: 93 / 100

Geweldige plaat net zoals hun voorgangers!Human is ook vet daarna werd het minder.Die tour heb ik gezien in Noorderligt.Grootste aanfluiting ooit.Kreator speelde hun compleet weg!Death zonder Chuck bestaat in mijn ogen niet.Hij IS(WAS)Death.Dat DTA is net zo'n ramp als dat concert destijds.Brrrrr

Death - Spiritual Healing
Reactie van Metal Meepy op 17-02-2015 om 22:16u
Score: 93 / 100

Na Individual Thought Patterns is dit mijn favoriete Death plaat. Ik wil vooral ook Killing Spree noemen. Dat nummer blies me finaal omver toen ik het voor het eerst bij VARA's vuurwerk hoorde. Heeft behoorlijk bijgedragen aan mijn voorliefde voor death metal, en nu vooral de prog+technische variant daarvan.

Ik kan me wel vinden in de opmerking dat death metal pas echt met Leprosy van start ging. Maar de bijdragen van bands als Possessed, Slayer, Sodom, en nog een aantal andere, zijn uiteraard evident. Als je de scheidslijn liever eerder legt, dan is daar is zeker ook wel iets voor te zeggen.

Death - Spiritual Healing
Reactie van Progressive Jeff op 17-02-2015 om 23:55u
Score: 93 / 100

Fantastische plaat. En Vara's vuurwerk met Henk Westbroek, wat een gaaf programma was dat destijds :)

Death - Spiritual Healing
Reactie van Quarlon op 18-02-2015 om 01:15u
Score: 90 / 100

Op Leprosy springen alleen de titeltrack en überklassieker Pull The Plug er echt uit,

Nou sorry hoor maar daar denk ik toch echt heel anders over!

Death - Spiritual Healing
Reactie van 666 op 18-02-2015 om 11:42u
Score: 85 / 100

Ben zelf vooral gecharmeerd van het drieluik Human, Individual en Symbolic, maar dit was een mooi "tussenalbum" inderdaad.

Death - Spiritual Healing
Reactie van Artorius op 22-02-2015 om 11:13u
Score: 90 / 100

Zelfs naar huidige maatstaven, is dit nog steeds een zeer goed album.

Death - Spiritual Healing
Reactie van Raymond op 25-02-2015 om 20:02u
Score: 95 / 100


Persoonlijk is dit mijn favourite album van Death.
Net iets beter dan Leprosy die ik ook erg goed vind.
Ik ben het niet met de reviewer eens dat bij op Leprosy
slechts de titeltrack en "pull the plug" eruit springen,
rest van het album is ook buitengewoon goed (Bv Choke on it,
Open Casket !!)
Beide albums zijn overigens pas ook opnieuw uitgebracht op
Vinyl =))
Dus als je fan van Death bent, en van Vinyl houd ;)
Maar goed,
Buitengewoon goed album dit.
Cheerzz

Death - Spiritual Healing
Reactie van Rein op 28-02-2015 om 19:15u
Score: 98 / 100

Dit album vind ik samen met Leprosy wel degelijk de blauwdruk voor death metal. Vanaf deze periode gingen er steeds meer bands harder, sneller en technischer spelen. Wat een heerlijke plaat is dit. Enkele nummers staan ook nu nog steeds in mijn playlist (o.a. Living Monstrosity en Altering the Future). Chuck is voor mij de grootste componist in de metal en zijn cd's zijn nu nog steeds relevant. Dat kunnen maar weinig harde bands uit die periode zeggen.

Death - Spiritual Healing
Reactie van Een Metalfan op 01-03-2015 om 21:24u

mooi gezegd Rein.