Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in juli 2022 is uitgebracht?

Altars – Ascetic Reflection
Ashenspire – Hostile Architecture
Belphegor – The Devils
Blind Channel – Lifestyles Of The Sick And Dangerous
Chat Pile – God's Country
Conjurer – Páthos
Derek Sherinian – Vortex
Fellowship – The Saberlight Chronicles
Grima – Frostbitten
Imperial Triumphant – Spirit Of Ecstasy
Ithaca – They Fear Us
Jeff Beck & Johnny Depp – 18
Journey – Freedom
Karl Sanders – Saurian Apocalypse
Krisiun – Mortem Solis
Mantar – Pain Is Forever And This Is The End
Municipal Waste – Electrified Brain
Oceans Of Slumber – Starlight And Ash
Shinedown – Planet Zero
Sinner – Brotherhood
Stick To Your Guns – Spectre
Traitor – Exiled To The Surface
Wake – Thought Form Descent
Wormrot – Hiss
een ander studio-album uit juli 2022

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
 • David "The Edge" Evans (U2) - 61
 • Les Binks (Judas Priest) - 71
 • Rikki Rockett (Poison) - 61
 • Sam Totman (Dragonforce) - 43
 • Scott Stapp (Creed) - 49
Review

Fen - Carrion Skies
Jaar van release: 2014
Label: Code666
Fen - Carrion Skies
Fen werd acht jaar geleden opgericht in Londen. In 2009 verscheen het debuut The Malediction Fields en met Carrion Skies zijn we al aan het vierde album toe. Een bijzonder productief gezelschap dus. Toch maakt het drietal muzikanten geen makkelijk in het gehoor liggende muziek. Fen staat namelijk bekend om uitgesponnen, sfeervolle post-blackmetaltracks en dat is op dit nieuwe werkstuk niet veranderd. Het vergt veel luisterbeurten om de diepgang van de plaat te doorgronden.

Carrion Skies is een muzikaal landschap dat verschillende gemoedstoestanden uitademt, die doorgaans mooi in elkaar overvloeien. De band is vernoemd naar The Fens, een regio in Oost-Engeland. Een plat en mysterieus landschap dat gekenmerkt wordt door draslanden en moeras. Hier groeiden de bandleden op en halen ze hun inspiratie vandaan. En dat is ook wat de muziek van deze heren oproept: een connectie met elementen als aarde, lucht, water.

De dromerige post-rock die we van voorganger Dustwalker gewend zijn, is nu minder nadrukkelijk aanwezig. Fen heeft juist gekozen voor een intense metalbenadering op deze laatsteling. Een keuze die goed uitpakt. Toch is de muziek nog altijd atmosferisch van aard (mede dankzij de warme productie van Greg Chandler van Esoteric), maar ook complex. Bijna alle tracks duren tien minuten of langer en kennen veel tempowisselingen. Het begint al direct met het ruim zeventien minuten durende tweeluik Our Names Written In Embers. Dit epos wordt goed opgebouwd en behoudt constant karakter. Met name deel twee rost erop los, maar er zijn ook rustige momenten die imponeren, vooral aan het begin en einde van de songs. Er is een mooie balans tussen de post-rockpassages en de heftige blastpartijen.

Een ander gevolg van de metalgeoriënteerde richting, is dat er minder cleane vocalen te horen zijn dan op de voorganger. Ze zijn slechts nog sporadisch aanwezig, maar voegen daar waar ze opduiken, echt wat toe (Sentinels en Gathering The Stones). Verder zijn het vooral de blackmetalscreams (vergelijkbaar met die van John Haughm van Agalloch) die de boventoon voeren.

Als kritiek kan worden aangevoerd dat de songwriting weliswaar is verbeterd, maar de overgangen nog niet overal even soepel verlopen. Het is een terugkerend euvel waar wel aan gewerkt wordt, maar nog niet helemaal verholpen is. De constructie van de tracks, is bij de Londenaren geen kwestie van lagen toevoegen en opbouwen naar een climax, maar meer een hoeveelheid ideeën achter elkaar monteren. Soms passen ze goed bij elkaar en zit je lekker in een flow. Op andere momenten ontbreekt de richting of is het gitaarspel minder interessant, maar gelukkig overheersen de sterke momenten.

Hoe vaker ik het album beluister, hoe mooier ik het ga vinden. In eerste instantie moet Carrion Skies het meer hebben van momenten die overtuigen dan van hele nummers. Maar naarmate je meer tijd en energie in het album steekt, ga je het geheel beter begrijpen en daardoor hoger waarderen. Het is progressieve, atmosferische muziek die je meeneemt op een reis met verschillende gemoedstoestanden, weg van de dagelijkse sleur. Een reis die je het beste zonder tussenstops kunt ervaren.

Tracklist:
1. Our Names Written In Embers Part 1 (Beacons Of War)
2. Our Names Written In Embers Part 2 (Beacons Of Sorrow)
3. The Dying Stars
4. Sentinels
5. Menhir – Supplicant
6. Gathering The Stones

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 30 december 2014

Fen - Carrion Skies
Reactie van e-RIC op 30-12-2014 om 19:56u
Score: 92 / 100

Fantastisch album. Draait overuren in mijn CD speler. Kwalitatief gelijkwaardig aan Winterfylleth's laatste worp. Beide dienen bij elke liefhebber van postblack in de kast te staan. Jaarlijstmateriaal!

Fen - Carrion Skies
Reactie van Metal Meepy op 30-12-2014 om 21:12u
Score: 81 / 100

Fen breekt bij mij steeds maar niet echt door. Alle ingredienten zijn aanwezig, maar op de een of andere manier pakt het me niet zoals Agalloch dat wel doet (ook dit jaar weer). Een nummer als Gathering The Stones heeft echt prachtige momenten, maar het blijft (voor mij) een beetje nachtkaarsmuziek. Ik vind dit hun beste plaat tot nu toe, maar pas als de songs als geheel nog wat sterker worden komt het ook bij mij in de buurt van de jaarlijst.

Note: op de 'deluxe' versie staan nog 3 extra nummers, 38 minuten in totaal.

Fen - Carrion Skies
Reactie van jt op 13-03-2015 om 21:08u
Score: 86 / 100

Zo is het, en al helemaal wat de laatste alinea van de review betreft. Heerlijk album!!

Zoeken
  5 augustus:
 • Abaddon Incarnate - The Wretched Sermon
 • Amon Amarth - The Great Heathen Army
 • Demons Of Rock'n'Roll
 • Dub War - Westgate Under Fire
 • Einherjer - Norse And Dangerous (Live... From The Land Of Legends)
 • Grigorien - Magtens Evangelium
 • Imperial Age - New World
 • Psycroptic - Divine Council
 • Soulfly - Totem
 • Toxik - Dis Morta
 • 12 augustus:
 • Arch Enemy - Deceivers
 • Blasted Heath - Vela
 • Bleed Like Mylee - Nuk Soo Kow
 • Seventh Storm - Maledictus
 • The Halo Effect - Days Of The Lost

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.