Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Body Count - Manslaughter
Jaar van release: 2014
Label: Sumerian
Body Count - Manslaughter
De hardcore/hiphop crossoverformatie Body Count werd opgericht in 1992 en heeft met zijn debuutalbum enige controverse teweeggebracht in Amerika. Het nummer Cop Killer veroorzaakte veel ophef vanwege zijn teksten en is al snel van de plaat geschrapt. De band staat bekend om zijn kritische en maatschappelijke ondertoon in hun lyrics maar deze werden nergens meer zo scherp als op het eerste album. In 2006 bracht Body Count zijn laatste plaat Murder 4 Hire uit. Daarna werd het acht jaar lang stil rondom de band. Niet rond oprichter en boegbeeld Ice-T, die naast de band nog een grote carrière heeft als acteur en rapper.

Manslaughter is een plaat die terug moet gaan naar de begindagen van Body Count. Daarbij is het doel om weer 'gevaarlijke' muziek te maken, waar een band als Rage Against The Machine (ooit begonnen als voorprogramma van de groep) patent op had. Meteen bij de eerste luisterbeurt wordt het duidelijk dat dit moeilijk serieus te nemen valt, aangezien de lyrics en thema's vooral van erbarmelijk niveau zijn. Body Count komt namelijk niet veel verder dan wat stoere praat dat met veel gescheld en bombarie gebracht wordt. De woorden "bitch", "motherfucker" en "fuck" duiken in bijna elke zin op en het is best zielig dat dit niveau gebracht wordt door een man die tegen de zestig aan loopt. Hypocriet is de poging om het huidige celebrity-, pop- en realityshowklimaat aan te vallen (Pop Bubble) wetende dat Ice-T zelf in een middelmatige cliché-detectiveserie speelt, getrouwd is met een playboybunny en een eigen realityshow daaromheen had.

Gelukkig ligt het muzikale niveau wel hoger, anders was Manslaughter met een rampzalige score geëindigd. De bandleden weten van de nummers uiterst effectieve krakers te maken voorzien van catchy meebrulrefrein met zware distortion en harde breakdowns. De teksten worden op volle intensiteit gebracht door Ice-T, die op dit album als zanger meer dan op dreef is. Zo claimt hij na al die jaren 99 Problems terug van Jay-Z, door zijn oorspronkelijke versie uit te brengen en is de herbewerking van Institutionalized van Suicidal Tendencies door zijn felheid geslaagd. Maar de plank wordt ook wel eens misgeslagen zoals op het misplaatste en zoetsappige I Will Always Love You. Opgedragen aan militairen weet het totaal niet te overtuigen en valt het in vergelijking met de rest uit de toon.

Manslaughter laat je dan ook achter met een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het een album met toffe tracks en is de combinatie rap en metal geslaagd. Maar aan de andere kant zijn de teksten vaak een grote afknapper, met als dieptepunten Pray For Death en 99 Problems. In mijn ogen wordt gevaarlijke muziek niet gecreëerd door zinloze pogingen om agressie op te roepen of in elke zin te schelden, of het nu serieus is of niet. Het enige wat je creëert is voer voor een jeugdige generatie die dit klakkeloos overneemt en waarbij het tegenovergestelde juist bereikt wordt. Nee, dan kun je beter het debuutalbum van Body Count nog maar eens opzetten, die met zijn eerlijke maatschappelijke kritiek juist wel gevaarlijk was.

Tracklist:
1. Talk Shit, Get Shot
2. Pray For Death
3. 99 Problems BC
4. Back To Rehab
5. Manslaughter
6. Get A Job
7. Institutionalized 2014
8. Pop Bubble (feat Jamey Jasta)
9. Enter The Dark Side
10. Bitch In The Pit
11. Black Voodoo Sex
12. Wanna Be A Gangsta
13. I Will Always Love You
14. 99 Problems BC (Rock Mix)

Score: 74 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 15 augustus 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van harbinger_of_death op 15-08-2014 om 12:16u
Score: 80 / 100

Wat een zuur gezeik, gewoon een lekkere plaat.
Als je naar de teksten gaat kijken dan kun je bijna iedere cd een onvoldoende geven.

Reactie van appie op 15-08-2014 om 12:54u
Score: 85 / 100

ice-t weet op dit album wel degelijk een lekkere agressieve toon neer te zetten met zn ongenuanceerde teksten en grote bek, als je dit niet weet te waarderen heb je geen verstand van rock & roll, dit is een verademing tussen al die nichten teksten over koninkjes, kasteeltjes, feetjes en kabouters waar 70 procent van de huidige metalbands zich tegenwoordig van voorziet. en de bands met de ruigere teksten zijn door de regel onverstaanbaar.
nou deze zwarte piet versta je wel en de muziek staat ook als een huis , puike cd

Reactie van Biohazard op 15-08-2014 om 12:56u
Score: 85 / 100

Vind het ook een prima plaat, en waarom moet er altijd een vergelijking worden gemaakt met oude platen?

Reactie van metaller op 15-08-2014 om 13:16u
Score: 90 / 100

Perfecte plaat! Punt uit!

Reactie van Marcel H. op 15-08-2014 om 13:21u
Score: 85 / 100

Teksten zijn zoals gewoonlijk weer geweldig. Maar ja wat wil je dan ook met Ice-T als tekstschrijver. Beter dan waar het overgrote deel van de huidige metalbands mee aan komt zetten.
Muzikaal is de plaat ook meer dan dik in orde. Dit is een terugkeer naar de BC roots.

Reactie van Metal Meepy op 15-08-2014 om 13:22u

Heb deze nog niet beluisterd maar heb altijd mixed feelings gehad mbt Body Count en vooral Ice-T. Hun eerste plaat was op een bepaalde manier geweldig, en een echte sign of the times. Maar ook toen al vroeg ik me af of de message van die plaat wel zou arriveren bij de bedoelde groepen (overigens had ik datzelfde gevoel bij films als Boyz n The Hood). Mijn indruk is dat de stereotypering door heel veel jongeren juist interessant werd gevonden en werd overgenomen, en niet echt een bron van discussie en aandacht werd.

En ja... die Ice-T is een geval apart. Zelf als acteur voornamelijk een 'cop' spelen... je moet er maar opkomen. Ik mag dat enerzijds wel, maar tegelijkertijd is het natuurlijk ook tenenkrommend, en zo hypcriet als maar kan...

Verder sluit ik me vwb deze plaat aan bij harbinger hierboven: een BC plaat zonder bitch en motherfucker in elke zin is geen BC. Op basis van deze review en score weet ik daarom eigenlijk nog steeds niet of het muzikaal weer terug naar de begintijd is (en dus stiekem toch wel heel erg lekker).

Reactie van Metal Meepy op 15-08-2014 om 15:45u
Score: 84 / 100

Net meteen geluisterd. Ben het duidelijk niet met de reviewer eens. Dit is BC zoals BC moet klinken. Entertainment score: 200%. Muzikaal: ach ja... who cares... Body Count's in the house!

Reactie van De pomper op 15-08-2014 om 17:17u
Score: 85 / 100

Wat een zielig gezeik over de teksten van onze gevoelige recensent.
Wel wat een opoffering dat zo'n intellectueel hoogstaand figuur als jijzelf dit hebt moeten doorstaan.
Ik kots van uw arrogantie.

Reactie van Metal Meepy op 15-08-2014 om 18:09u

Emmertje nodig?

Reactie van Bc ! op 16-08-2014 om 01:51u
Score: 100 / 100

Niet zeiken maar lol hebben ! Dit is muse niet! Dit is BODYCOUNT MOTHER FUC*ER hahaha, geweldige plaat !

Reactie van Toon op 17-08-2014 om 16:01u

Wat een slechte review! Nauwelijks positiviteit over de teksten, of de kwaliteit van het album.

Reactie van thomas op 17-08-2014 om 17:23u
Score: 80 / 100

Talk Shit!!!

GET SHOT!!!


Als ik die clip zo zie kan deze reviewer zich maar beter verstoppen. Ik vind het nog steeds bad ass. En ja, soms een beetje puberaal maar ach, stiekem kunnen we daar allemaal wel om lachen. Schijfje bevalt mij goed en is erg vermakelijk.

Reactie van Bastiaan op 17-08-2014 om 21:33u
Score: 85 / 100

Grote kans dat deze in mijn top-10 van 2014 eindigt.

Reactie van Ford F op 18-08-2014 om 11:31u

middelmatige cliché-detectiveserie ???

ik vind Law & Order best wel goed.

Reactie van Lhaticore op 18-08-2014 om 11:43u

Ice - T is gewoon een marketing product geworden....

Reactie van robin op 19-08-2014 om 20:07u

de pomper je bent een lu!!!!!!!!l

Reactie van De pomper op 31-08-2014 om 00:45u

Robin haal die pikken uit je bek en je reet

Reactie van Pk op 12-06-2015 om 23:39u
Score: 75 / 100

Wat is de tekst van dit review van een erbarmelijk niveau.

Reactie van Een Metalfan op 12-06-2015 om 23:44u

Van dit review. Zegt genoeg. Leer eerst zelf maar praten.

Reactie van Pk op 12-06-2015 om 23:55u

Sorry dat ik als Franstalige soms een schrijffout maak, maar hé, je hebt de boodschap begrepen niet?