Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Ashes Of Ares - Ashes Of Ares
Jaar van release: 2013
Label: Nuclear Blast Records
Ashes Of Ares - Ashes Of Ares
Lange tijd was de stem van Matthew Barlow en het compositietalent van Jon Schaffer de succesformule van Iced Earth. De roodharige zanger had het stemgeluid en de statuur om de Amerikaanse band tot grote hoogtes te doen stijgen. Bandleider Schaffers gevoel voor ingenieuze composities nam de laatste jaren echter af. Daar kon zelfs de immer consistente Barlow niets aan veranderen. Toen deze in 2011 definitief de band verliet, wist de eerlijke Iced Earth-liefhebber dat het verval al veel eerder was begonnen. Die andere power metal band uit de VS, Nevermore, bevond zich eveneens op een hellend vlak. De formatie onder leiding van zanger Warrel Dane en bassist Jim Sheppard leverde met The Obsidian Conspiracy uit 2011 slechts een bleke schaduw van de gouden albums uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Het verval van twee eens veel belovende US-metal bands.

Nadat Nevermore in 2011 min of meer werd opgeheven kwamen Matthew Barlow en voormalig Nevermore drummer Van Williams samen om een nieuwe band op te richtten. Beide waren zeker niet de hoofdcomponisten van Iced Earth en Nevermore, maar hun ervaring en talent als muzikant liegen er niet om. Samen met de kortstondige Iced Earth-bassist Freddie Vidales op gitaar werd een nieuwe band opgericht: Ashes Of Ares (Ares is de Griekse oorlogsgod). Kan de debuutplaat van deze Amerikaanse ‘all-star’-band de laatste magere albums van Iced Earth en Nevermore doen vergeten?

Na de eerste luisterbeurt was dat nog maar de vraag. Het is vrij moeilijk om het tiental composities te behappen. Hoewel de meeste nummers behoorlijk gedreven en enerverend zijn, pakken ze de luisteraar niet snel. We hebben hier dan ook te maken met zwaarmoedige progressieve muziek. Overigens niet overdreven complex. De nadruk ligt overduidelijk op melodie en de herkenbare refreinen van Barlow. Met zijn gevarieerde stem is hij niet alleen de naammaker van de band, maar ook het muzikale fundament. Zoetgevooisd, emotioneel of rauw: de getalenteerde vocalist kan alles, zonder gemaakt of klinisch te klinken zoals zijn opvolgers bij Iced Earth. Ondanks deze flexibiliteit overheerst zijn middenstem. We krijgen nauwelijks extreme uithalen (alleen lichtjes op de achtergrond) te horen, maar wel die typische broeierige bluesachtige zanglijnen. Qua sfeer enigszins vergelijkbaar met Geoff Tate op het album Rage For Order van Queensrÿche, alleen dieper en nog gotischer.

Meerdere luisterbeurten leggen de kwaliteiten van Ashes Of Ares bloot: een behoorlijk aantal nummers herbergen de donkere romantische sfeer die zo typerend was voor Iced Earth in zijn gouden era. Daarnaast is het ook volwassen progressieve melodieuze metal met een duister randje. Een beetje zoals we dat kennen van bands als Pyramaze (ook met Barlow), Anubis Gate en Beyond Twilight. Helaas wordt dit soort muziek bijna niet meer gemaakt. Het ligt ook wel een beetje in de traditie van de geëngageerde ‘thinking man’s metal’ uit Seattle, van bands als Queensrÿche en Nevermore. Die sfeer weet Ashes Of Ares vaak perfect neer te zetten. Maar soms ligt het er te dik op, met als resultaat melodramatische tranentrekkers: b-versies van Melancholy (Holy Martyr) van Iced Earth. Daarnaast worden veel nummers nooit écht spannend of knisperend. Veelal is het nogal ingehouden en vooral veilig.

Met meer durf was Ashes Of Ares een topalbum geweest. Nu hebben we te maken met een zeer consistent album van redelijk hoge kwaliteit. Een combinatie van de ‘slimme’ serieuze metal uit Seattle en de duistere romantiek van Iced Earth. Ondanks dat Barlow, Williams en Vidales als componisten nog niet zo veel ervaring hebben, krijg ik het idee dat ze nog veel meer kunnen. Deze debuutplaat overstijgt net het niveau van de laatste platen van Nevermore en Iced Earth. Als het drietal bij het volgende album echter het onderste uit de kan haalt kan die tweede plaat zeker uitgroeien tot een klassieker.

Tracklist:
1. The Messenger
2. Move The Chains
3. On Warrior's Wings
4. Punishment
5. This Is My Hell
6. Dead Man's Plight
7. Chalice Of Man
8. The Answer
9. What I Am
10. The One-Eyed King

Score: 76 / 100

Reviewer: Kees
Toegevoegd: 3 september 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ashes Of Ares - Ashes Of Ares
Reactie van pos op 03-09-2013 om 08:01u

Na het lezen weet ik nu eigenlijk niet of dit een hele goeie plaat is of juist een tegenvaller. De plaat overstijgt de laatste platen van Nevermore en Iced Earth terwijl die volgens mij veel hogere cijfers kregen. We gaan het beluisteren.

Ashes Of Ares - Ashes Of Ares
Reactie van Rob op 03-09-2013 om 11:01u

Ik vind hem een beetje tegenvallen, daar Dystopia toch een goede plaat is...

Ashes Of Ares - Ashes Of Ares
Reactie van Een Metalfan op 03-09-2013 om 12:12u

een van de meest tegenstrijdige reviews die ik ooit heb gelezen, na deze review heb ik geen idee of ik het goed ga vinden of niet. toch zelf maar effe luisteren dus

oh en nog effe tussendoor. de mening van de reviewer is dat de laatste albums van iced earth en nevermore slecht zijn maar in de ogen van mij en menig ander fan zijn dystopia en obsidian theory gewoon heel goed.

Ashes Of Ares - Ashes Of Ares
Reactie van appie op 03-09-2013 om 13:25u

ik proef een vleugje kaneel op een zoetgevooisd bedje van zomervruchten, een natinteling van frisse berkenschors met op de achtergrond een sprankeling van bosbessen, kees je lijkt wel een slechte wijnproever die een slechte wijn van de albert heijn bespreekt wat een geouwehoer om niks.
ook nog eens bol van de tegenstrijdigheden , een donkere gothische stem en dan ook blues en dan vergelijken met die gerard joling van queensryche vreemd
het nummer op youtube van ashes is maar middelmaat trouwens veel minder dan het latere nevermore en iced earth werk.

Ashes Of Ares - Ashes Of Ares
Reactie van Bastiaan op 03-09-2013 om 18:43u
Score: 72 / 100

Prima plaat, maar Barlow en zijn kompanen missen de finesse die Iced Earth en Nevermore hebben.

Ashes Of Ares - Ashes Of Ares
Reactie van King Stef op 03-09-2013 om 19:56u
Score: 88 / 100

Beresterke plaat....maar dat waren Dystopia en de Obsidian Conspiracy volgens mij ook ! Punt is als je metal in het straatje van Iced Earth en/of Nevermore goed vindt, dan zal Ashes Of Ares je ook bevallen !

Ashes Of Ares - Ashes Of Ares
Reactie van Pomper op 04-09-2013 om 10:41u
Score: 61 / 100

Gewoon een matige en hele saaie plaat!

Ashes Of Ares - Ashes Of Ares
Reactie van Dave op 05-09-2013 om 14:21u
Score: 75 / 100

Een degelijke plaat, alleen moet je echter wel eerst door de matige productie van Morris heen luisteren. Erg vreemd dat ik dit nergens in de review terug vind aangezien dit toch behoorlijk opvalt. De zang en de kick (welke vaak toch een degelijke body mist) overheersen behoorlijk en duwen de gitaarriffs wat naar de achtergrond

Ashes Of Ares - Ashes Of Ares
Reactie van sietse Grind op 15-10-2013 om 10:45u
Score: 78 / 100

lekkere luisterplaat, niks mis mee!