Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  7 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Ter Ziele, Radeloos/Ziedend en Pothamus
 • 8 december:
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • John Corabi
  7 januari:
 • Hedon Zwaar Nieuwjaar
  met o.a. Asphyx, Cryptosis en Graceless
 • Kutschurft
 • Ronnie James Dio - The Memorial Concert
Kalender
Vandaag jarig:
 • Anthony "T-bone" Tabone (Crimsonfire) - 50
 • Christophe "Kristof" Gérardin (Kronos) - 44
 • Fredrik "North" Norrman (October Tide) - 48
 • James McIlory (Cradle Of Filth) - 45
 • Maarten de Brauwer (Consensus) - 38
 • Nita Strauss (Alice Cooper) - 36

Vandaag overleden:
 • Greg Lake (Emerson, Lake & Palmer) - 2016
Review

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Jaar van release: 2013
Label: High Roller Records
Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Dat werd eens tijd. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat er nu pas een fatsoenlijke heruitgave van deze plaat verschijnt. Bootlegversies zijn er genoeg, vaak matig vormgegeven en rechtstreeks vanaf LP overgenomen, terwijl de originele versies al jaren voor woekerprijzen van eigenaar wisselen. Die tijd is gelukkig voorbij, want deze absolute US metalklassieker ligt feilloos opgefrist in de schappen. Met dank aan High Roller Records. Een label met smaak, aangezien ook Tyrants, Shadow Thief en Chain Of Command opnieuw verschenen zijn.

Ample Destruction doet wellicht in naam niet eens zo snel een belletje rinkelen, maar in historisch opzicht is het één van de beste metalcd's ooit verschenen. Een onbetwiste krachtpatser, tot de nok toe gevuld met prijsnummers. Want missers staan er niet op. Let wel, het album verscheen al in 1984. Met voor die tijd een sterke productie en goed geschreven composities. Absolute smaakmaker is ook hier de nog altijd op dreef zijnde Harry 'The Tyrant' Conklin. Zijn strot is net zo herkenbaar als die van Bruce Dickinson, James Rivera of Carl Albert. Misschien in de allerhoogste regionen niet altijd even zuiver, maar wel gezegend met een enorme hoeveelheid passie en energie.

Het is de combinatie van die heerlijke zangpartijen met de prachtige muziek die deze cd ook vandaag nog relevant maakt. IJzersterke duistere power metal die regelmatig van een goed gevoel voor melancholie en melodie getuigt. Songs als Licensed To Kill, Warfare en vooral het bakbeest The Crucifix zitten geweldig in elkaar. Van de progressieve metal op latere releases is hier nog weinig te merken. Hier schuilt de kracht vooral in de eenvoud en de juiste hoeveelheid herhalingen van fraaie passages. De muziek klinkt goed genoeg door de plechtige riffs, mooie solo's van gitaarkunstenaar Joey Tafolla en het reeds genoemde zangwerk van Conklin.

Jag Panzer heeft wellicht nooit de erkenning gekregen die de band verdiende, maar dat doet niets af aan de kwaliteit die hier geboden wordt. Met een leuke extra bonustrack en een vermakelijke radiocommercial is deze heruitgave bovendien behoorlijk compleet. Een prima mogelijkheid dus voor de jongere metalfans om deze klassieker in fatsoenlijke vorm in huis te halen. Veel beter dan dit wordt Amerikaanse heavy metal namelijk niet.

Tracklist:
1. Licensed To Kill
3. Symphony Of Terror
4. Harder Than Steel
5. Generally Hostile
6. The Watching
7. Reign Of The Tyrants
8. Cardiac Arrest
9. The Crucifix
*10. Black Sunday

*Bonus Track

Score: 95 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 22 juli 2013

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van Metalfuel op 22-07-2013 om 13:00u
Score: 95 / 100

Ik sluit mij volledig aan bij deze review. Eindelijk is deze plaat en de drie andere fatsoenlijk verkrijgbaar, hulde voor High Roller Records.

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van Bakvet op 22-07-2013 om 14:39u
Score: 100 / 100

Voor hen die dit album niet kennen zal ik een korte recensie geven:

Dit is het beste metal album dat ooit is gemaakt.

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van appie op 22-07-2013 om 20:44u
Score: 95 / 100

een kraker uit de goeie ouwe tijd

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van Metal Meepy op 23-07-2013 om 08:01u
Score: 66 / 100

Ik vind het vreselijk, en dat vond ik in de jaren tachtig ook al. Power metal is zelden aan mij besteed, en dan al helemaal niet uit de VS. Een van de beste metalplaten ooit? Tja, het is flauw om te zeggen dat, als dat zo zou zijn, deze plaat wel bekender zou zijn geweest (want zo werkt het niet). Maar voor mij is dit echt heel weinig wol _en_ heel weinig inhoud - zelf voor een plaat uit de jaren tachtig. Er is zo veel beter...

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van Bakvet op 23-07-2013 om 09:04u

@Metal Meepy. Ieder z'n eigen smaak! Je moet alleen niet vergeten dat dit album na 1984 nooit meer opnieuw is uitgebracht en de band na dit album uit elkaar ging. Je raakt als band dan snel in de vergetelheid, behalve bij lui zoals ik die houden van US Power.

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van Metal Meepy op 23-07-2013 om 09:31u

Uiteraard - ieder zijn smaak! :) Grote voordeel t.o.v. de jaren tachtig in elk geval is dat ook de minder bekende platen via YouTube te beluisteren en via eBay vaak ook nog wel te verkrijgen zijn. Dat zorgt er soms voor dat goede bands na jaren toch ineens erkenning krijgen (zie bv. Anacrusis).

Dat dat met Jag Panzer gebeurt verbaast mij, maar dat weet je inmiddels. Maar een goed opgekalevaterde re-release is voor de liefheeber natuurlijk helemaal top, dat snap ik heel goed.

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van appie op 23-07-2013 om 09:51u

de us powermetal met bands als metal church, jag panzer, helstar, armored saint, nevermore, vicious rumors, savatage en iced earth vindt ik persoonlijk een stuk interessanter dan de meer gelikte en erg onvolwassen europese tegenhangers

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van Metal Meepy op 23-07-2013 om 10:18u

Misschien een probleem van brede versus stricte definitie, maar ik heb nooit het idee gehad dat bands als Metal Church, Armored Saint, en Savatage (die ik allemaal in meer of mindere mate erg goed vind) onder de hoofdnoemer 'power metal' thuishoren (hoewel elementen daarvan natuurlijk wel voorbij komen). Goed, als dat wel zo is dan heb ik wat geleerd vandaag, en hou ik blijkbaar meer van power metal dan ik dacht.

... maar nog steeds niet van Jag Panzer ... :)

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van Bakvet op 23-07-2013 om 10:40u

Geschiedenisles:
Muziek zoals Jag Panzer etc. werd begin jaren '80 Powermetal genoemd, omdat het harder was dan NWOBHM maar geen Speedmetal zoals Slayer en Metallica. Toen kwamen in Duitsland bands als Helloween die ook Power Metal maakten, maar wat betreft geluid afweken van bands zoals Jag Panzer. Ze zijn het toen US Powermetal gaan noemen ter differentiatie. Kortom is US Powermetal gewoon een verzamelterm met als definitie: Amerikaanse heavy metal, harder dan NWOBHM, maar geen speedmetal.

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van Metal Meepy op 23-07-2013 om 11:00u

Ha, blijkbaar moet ik inderdaad terug naar de collegebanken. Veel van de oude US bands vielen bij mij onder de noemer speed metal (Metal Church) of vroege progressive metal (Savatage). Interessant... Ik ga wikipedia maar eens doorploegen...

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van appie op 23-07-2013 om 11:17u

classificaties als power metal, epic metal en progressive metal zijn er allemaal pas veel later opgeplakt, het rijtje bands wat ik hierboven noem, tenminste die die destijds al actief waren werden in de jaren 80 gewoon speed metal genoemd, maar ja tegenwoordig worden zelfs bands die vroeger onder de noemer hardrock of glamrock vielen tot bon jovi aan toe ook heavy metal genoemd, het wordt er allemaal niet duidelijker op

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van Metal Meepy op 23-07-2013 om 11:28u

Ja, het wordt er inderdaad allemaal niet veel makkelijer op als twee van mijn favoriete, maar ver uiteenlopende, platen (Awaken the Guardian (Fates Warning) en No Place For Disgrace (Flotsam and Jetsam)) door velen ook al het stempel US Power Metal opgedrukt krijgen. Maakt op zich niet zo heel veel uit, ik zit niet vast in hokjes. Maar het is vooral goed om te weten hoe fans dit soort classificaties gebruiken (en vooral verschillend gebruiken). Dat helpt sowieso in dit soort discussies. Interessant...

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van Bakvet op 23-07-2013 om 12:05u

Ik ben het eens met de verwarring. Metal Church heb ik genoemd gezien als thrash-, speed-, heavy- en/of US powermetal band. Het maakt mij verder ook allemaal niet uit, ik luister alles zolang het metal is en ik het goed vind.

Ik sprak trouwens een keer een gozer in Rocks te Enschede die Iron Maiden hardrock noemde, want "Heavy Metal bestond toen nog helemaal niet." Ben maar niet met hem in discussie gegaan...

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van ouwe meuk op 23-07-2013 om 13:44u
Score: 65 / 100

Nog ff weer geluisterd,maar blijf het een matig album vinden. Kreeg volgens mij toen der tijd in de aardschok een 6. Is totaal niet te verglijken met de eerste metal church of savatage albums. Albums die toen matig waren nu ineens geweldig?. Smaken verschillen,maar waarom word bv culprit-guilty as charged niet opnieuw uitgebracht,een echte vergeten top album.

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van Bakvet op 23-07-2013 om 14:40u

Niemand zegt dat Ample Destruction 'ineens' een goed album is. Het is gewoon een klassieker voor een aantal mensen. Zelf vind ik bijvoorbeeld Warning van Queensryche overgewaardeerd, of het werk van Armored Saint.

Wat jij zegt gebeurd trouwens wel. Suffocation, hun eerste platen, vonden de meesten begin jaren '90 maar niks, en nu zijn het death metal klassiekers.

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van BTI op 23-07-2013 om 15:00u

indeed Ouwe Meuk, waarom Culprit niet?! Voor iedereen die eens een Iron Maiden met pit wil horen, raadt ik deze plaat aan!. Zit hier nog met een " reborn classics" bootleg versie thuis waar je de lp krassen op hoort...
by the way: de beste plaat van Jag Panzer is toch echt Mechanized Warfare...

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van jeroen op 23-07-2013 om 19:27u

Omdat Culprit al lang officieel door Hellion Records opnieuw is uitgebracht?
En nog steeds leverbaar is voor 4,99 euro bij dat label.

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van ouwe meuk op 23-07-2013 om 19:53u

Culprit op Hellion Records zijn gewoon de opnamen van de lp...nix geremasterd of iets dergelijks.

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van Jeroen op 23-07-2013 om 19:58u

Dan nog, het is een officiele heruitgave. Deze JP klinkt ook niet heel anders.

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van @@@ op 26-07-2013 om 19:30u
Score: 1 / 100

yukjfrtyukcfdrtyujkcffvbnjmk,l

Jag Panzer - Ample Destruction (re-release)
Reactie van The Hellion op 10-08-2013 om 00:45u
Score: 95 / 100

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.