Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Kylesa - Ultraviolet
Jaar van release: 2013
Label: Season Of Mist

Kylesa - Ultraviolet

Het is altijd interessant om te zien hoe bands zich in de loop der jaren ontwikkelen. In het geval Kylesa begon het begon met rauwe, nietsontziende, beukende sludge punk. De laatste plaat, Spiral Shadow, was een veel toegankelijker album met flarden van psychedelica en enkele rustmomenten. Het is misschien voor hand liggend om weer vergelijkingen met Baroness en Mastodon te maken puur omdat deze bands allemaal uit de staat Georgia komen en allemaal het label sludge metal hebben toegewezen gekregen. Maar getuige de nogal toegankelijke koers die beide bands op hun meest recente albums hebben ingeslagen, is het des te leuker om te horen welk pad Kylesa kiest op het zesde studioalbum, Ultraviolet.

Na een flink aantal luisterbeurten, want dat heeft de muziek van Kylesa wel nodig, is te concluderen dat Kylesa verder gaat waar het met Spiral Shadow begonnen was. Namelijk het integreren van de psychedelische elementen in de vertrouwde, van oorsprong rauwe sound van de beginjaren. Op Ultraviolet lijkt de band hier een perfecte balans tussen gevonden te hebben, want meer dan ooit kloppen de songs van begin tot eind. Het album is met circa 40 minuten relatief kort te noemen en er zit qua lengte van de individuele songs geen uitschieter bij. Dit komt omdat Kylesa doet wat het moet doen, de songs zijn to the point en worden nergens langdradig of eentonig.

Met eerste single Unspoken gaf Kylesa al een hint wat er onder andere te verwachten is op de nieuwe plaat: sludge op een mooie manier gecombineerd met post-punk/new wave bijna The Cure-achtige passages. Eén van de kenmerken van Kylesa’s sound is de duozang met aan de ene kant zangeres/gitarist Laura Pleasants en aan de andere kant haar mannelijke collega Phillip Cope. Op Ultraviolet is Pleasants duidelijk meer aanwezig dan Cope, wat het album over het geheel gezien een wat meer dromerig lading geeft. Fans van de punk/hardcore-achtige zangstijl van Cope hoeven echter niet te wanhopen, want op nummers als Exhale, We’re Taking This en What Does It Take valt er op dat gebied nog genoeg te genieten. Ook noemenswaardig is het prachtige Low Tide, de band doet daar nog een flinke stap verder in de richting van postpunk/new wave met niet eerder gehoorde cleane, ingetogen zang van Cope.

Kylesa heeft met Ultraviolet een ijzersterke plaat afgeleverd met prima in elkaar stekende songs. De band heeft zichzelf met de laatste twee albums een nieuwe sound en identiteit aangemaakt die vrij uniek is en zich onderscheid van de eerder genoemde sludge bands. Toch zal de band met deze nieuwe release geen groot publiek aan gaan spreken. Daarvoor blijft de muziek iets te complex en niet geschikt voor de gevoelige oortjes.

Tracklist:
1. Exhale
2. Unspoken
3. Grounded
4. We’re Taking This
5. Long Gone
6. What Does It Take
7. Steady Breakdown
8. Low Tide
9. Vulture’s Landing
10. Quicksand
11. Drifting

Score: 90 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 19 mei 2013

Kylesa - Ultraviolet
Reactie van Freak op 29-05-2013 om 23:22u
Score: 92 / 100

Goede review, en inderdaad een ijzersterk album.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.