Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel González (Darksun) - 41
 • Heikki Pöyhiä (Twilightning) - 41
 • Huddie "Lead Belly" Ledbetter† - 134
 • Jarpen (Elvenking) - 44
 • Kita (Lordi) - 48
 • Louie Clemente (Testament) - 57
 • Melissa Bonny (Ad Infinitum) - 29

Vandaag overleden:
 • Jimmy Bain (Dio) - 2016
Review

Kylesa - Spiral Shadow
Jaar van release: 2010
Label: Season Of Mist

Kylesa - Spiral Shadow

Al sinds jaar en dag wordt dit collectief in een adem genoemd met bands als Mastodon en Baroness. En dat is echt niet alleen omdat ze allemaal uit Georgia (VS) komen. Muzikaal zijn de overeenkomsten namelijk ook erg treffend. Daarnaast staat dit vijftal sinds 2006 bekend als die band met de twee drummers. Ik heb het dan natuurlijk over Kylesa, vernoemd naar de boeddhistische term voor psychische verwardheid. Deze band heeft onlangs zijn vijfde album de wereld ingeslingerd: Spiral Shadow en die moest maar eens onder de loep genomen worden. Wat heeft de band zoal gedaan sinds 2001?

In zijn elfjarige bestaan ontkwam ook Kylesa niet aan de stoelendans van line-up changes. Gelukkig speelde dit zich voornamelijk af rondom de drumkruk en wat dat betreft kan dan ook met recht gesproken van een relatief stabiele bezetting. De andere ontwikkeling bevindt zich voornamelijk in de muzikale keuzes. Gaandeweg is er namelijk gekozen voor een wat minder agressoef geluid. Deze duidelijk waarneembare trend die zich in de loop van Kylesa's carrière aftekende, wordt ook op deze schijf voortgezet. Wederom is de sound toegankelijker en melodieuzer geworden. Is dat erg?

Nee! Nee, dat is totaal niet erg. De van psychedelische elementen voorziene, eigenzinnige mix van stoner, crust, punk en sludge heeft namelijk een dusdanig eigen smoel dat er van sell outs totaal geen sprake is; niets geen vercommercialisering van de muziek. Nee, deze Amerikanen komen hier met een zeer degelijk en volwassen album op de proppen. Voor de fans van het eerste uur klinkt het allemaal misschien wel wat gelikt, maar ja, die sludgy spanningsbogen vergen nou eenmaal wat meer van de luisteraar. Of je dat leuk vindt is een kwestie van smaak. In dat opzicht is de diversiteit van dit album ook een complimentje waard. De nummers zijn nergens saai en er komt van alles op je af. Toch zijn de overgangen erg natuurlijk en komt Spiral Shadow nergens gekunsteld over.

Het is een mooi samenhangend geheel geworden en de band heeft intussen een echt eigen sound ontwikkeld. Kylesa bewijst dat er nog steeds rek is in de mogelijkheden. Er is nog steeds ruimte voor groei en ontwikkeling. Ben je niet bang voor een wat rustigere plaat en hou je wel van een uitstapje? Pik dan Spiral Shadow vooral eens op.

Tracklist:
1. Tired Climb
2. Cheating Synergy
3. Drop Out
4. Crowded Road
5. Don’t Look Back
6. Distance Closing In
7. To Forget
8. Forsaken
9. Spiral Shadow
10. Back And Forth
11. Dust

Score: 81 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 1 april 2011

Kylesa - Spiral Shadow
Reactie van Pim op 01-04-2011 om 23:40u
Score: 88 / 100

Heerlijk albumpje dit. Een van de betere van 2010!

Kylesa - Spiral Shadow
Reactie van corpse op 02-04-2011 om 13:54u
Score: 92 / 100

ronduit het beste album van vorig jaar

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.