Enquête

Over welke headliner van Graspop 2024 ben jij het meest enthousiast?

Alice Cooper
Avenged Sevenfold
Bring Me The Horizon
Five Finger Death Punch
Judas Priest
Machine Head
Scorpions
Tool

[ Uitslag | Enquêtes ]

  30 november:
 • Fear Factory, Butcher Babies en Ignea
 • Gorgoroth, Aeternus, Impalement em Aran Angmar
 • Wargasm en Belle And The Beats
 • 1 december:
 • Fear Factory, Butcher Babies en Ignea
 • Man As Plague, The Unslain, Burning, Bildtstar en Beyond The Pale
 • 2 december:
 • Toxic Shock, Utopie, Parasite, World Decay, Sportweekend en Fazed
 • 3 december:
 • Alestorm, Elvenking en Trick Or Treat
 • Audrey Horne
 • Babymetal
 • Gorgortoh, Aeternus, Impalement en Aran Angmar
 • Thundermother en Lansdowne
 • ¡Pen­de­jo!
 • 4 december:
 • Babymetal
 • 5 december:
 • Paul Di'Anno, Nightride, Electric Gypsy en Nocturnall
Geen concerten bekend voor 30-12-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • ADM (The Birthday Massacre) - 47
 • Billy Idol (Generation X) - 68
 • Cherie Currie (The Runaways) - 64
 • David Sancious (Bruce Springsteen) - 70
 • John Moyer (Disturbed) - 50
 • Mike Stone (Queensrÿche) - 54
 • Richard Barbieri (Porcupine Tree) - 66
 • Roger Glover (Deep Purple) - 78
 • Stephan Lill (Vanden Plas) - 55
 • Zoltán "Piócásember" Király (Akela) - 43

Vandaag overleden:
 • Aleksander "Olass" Mendyk (Acid Drinkers) - 2008
 • Munetaka Higuchi (Loudness) - 2008
 • Scott Smith (Loverboy) - 2000
Interview

Kylesa
Met Philip en Laura
Door Armand
Geplaatst in december 2006
Een van de meest veelbelovende bands die in de slipstream van Mastodon naar de oppervlakte komt drijven is Kylesa uit Savannah Georgia. Hun door 2 drummers en 3 zangers op de mensheid losgelaten mix van doom, sludge, en hardcore komt perfect tot uiting op het laatste album Time Will Fuse It's Worth; een plaat die ervoor moet zorgen dat deze band de erkenning gaat krijgen die men verdient. Tijd voor een gesprekje dus.

Kylesa

Ten eerste, gefeliciteerd met jullie nieuwe album, ik persoonlijk vind het een prima album.

Philip: Dankje!

Omdat jullie in deze contreien nog niet zo erg bekend zijn, zou je wat meer over de band willen vertellen?

Philip: We zijn begin 2001 begonnen in Savannah, Georgia nadat de band waar ik hiervoor in speelde, Damad, er mee stopte. Kylesa had in het begin 3 leden van die band, sindsdien hebben we allerlei problemen gehad om Kylesa aan de gang te houden, het ergste was het overlijden van onze orginele bassist, Brain Duke, die overleed na een epileptische aanval. We hebben verschillende line-up wisselingen gehad en momenteel ben ik het enige overgebleven Damad lid dat nog steeds in deze band zit. Maar Laura, Corey en ikzelf zijn inmiddels alweer vijf jaar lid van Kylesa.

Hoe zijn de reacties tot nu toe in het algemeen van de pers en van de fans op het nieuwe album?

Philip: De reacties zijn geweldig, van zowel de pers als de fans, vanzelfsprekend zijn we daar erg opgewonden van op het moment.

Als je nu het album terughoort, zijn er dan nog dingen die je achteraf anders had willen doen?

Philip: Uiteraard zijn er nu we terugkijken op het album dingen die we anders of beter hadden willen doen, maar we hebben erg hard aan het album gewerkt dus we weten dat dit resultaat het beste is dat we met beperkte middelen en tijd hebben kunnen doen.

Jullie vorige album werd geproduceerd door Alex Newport (oa. Nailbomb, Fudge Tunnel, Melvins), maar ditmaal hebben jullie het zelf gedaan, wat was de reden hiervoor?

Kylesa - Time Will Fuse It's WorthPhilip: Het werken met Alex was een geweldig leerproces en we waren erg blij dat we met hem hebben kunnen werken, maar voor dit album hadden we zelf heel duidelijk voor ogen wat we wilden. Daarnaast had ik inmiddels een stuk meer ervaring als producer toen ik aan dit album begon in vergelijking met het vorige.

En het artwork, dat in het verleden oa. door Pushead (Metallica, Misfits) werd gedaan, dat hebben jullie ditmaal ook zelf gedaan?

Philip: Klopt, en dat is eigenlijk om precies dezelfde reden als hiervoor. Laura wist heel goed wat we voor ogen hadden met dit album, dus lag het voor de hand dat zij het zou doen.

De tour met Converge zit er inmiddels op voor jullie, hoe is het gegaan?

Philip: De tour was geweldig, veel publiek en we konden het prima vinden met de mannen van Converge

Wat vind je eigenlijk van het nieuwe Converge album?

Philip: Het is met afstand mijn favoriete Converge album tot nu, een uitstekende plaat!!

Voordat jullie met Converge op pad gingen hebben jullie een korte tour door Europa gedaan, hoe is dat gelopen, en dan in het bijzonder de Nederlandse shows in Leiden, Utrecht en Hoogeveen?

Philip: Europa was geweldig voor ons, we hebben ons uitstekend vermaakt tijdens de verschillende shows en de mensen die we tegengekomen zijn waren allemaal vreselijk aardig. De Nederlandse shows waren daar geen uitzondering op.

Zit er veel verschil tussen touren in Europa en de VS, en heb je nog een voorkeur?

Philip: De verschillen vallen op zich wel mee, er zijn een paar kleine verschillen maar niets schrikbarends eigenlijk. Over het algemeen vind ik touren geweldig, dus het maakt mij niets uit waar we heen gaan om te kunnen spelen.

Omdat jullie muziek nogal divers is vraag ik me af wat voor soort publiek er over het algemeen op jullie shows afkomt?

Philip: Tegenwoordig lijkt het erop dat er allerlei verschillende soorten mensen op onze shows afkomen. Het zijn geen immense aantallen publiek of iets, maar over het algemeen zijn het muziek fans die openstaan voor allerlei soorten muziek. In het verleden zijn er wel eens andere bands op ons afgekomen om te zeggen dat we het tofste publiek aantrekken. Er zijn haast nooit vechtpartijen of er hangt nooit een slechte sfeer tijdens onze shows, ondanks de grote verschillen tussen onze fans, dus dat is erg tof!

Jullie hebben twee drummers, geeft dat geen problemen tijdens shows omdat jullie waarschijnlijk niet in grote stadions spelen. Is er wel genoeg ruimte voor ze?

Philip: Ondertussen hebben we in allerlei soorten plaatsen opgetreden, van kelders tot aan grotere clubs, en we hebben iedere show zonder problemen kunnen spelen.

Ok, laatste tour vraag, ik vraag me altijd af wat bands doen in de periode tussen optredens?

Philip: Tussen tournees door als we thuis zijn oefenen we erg veel, en we werken, we pakken ieder baantje aan dat we kunnen krijgen, Als we op tour zijn zitten we vooral in de bus beetje muziek te luisteren. Wat we dan luisteren? Doordat we vaak erg lang onderweg zijn komt er ontzettend veel muziek voorbij in de bus. Van heel veel verschillende bands uit allerlei genres, eigenlijk teveel om op te noemen, maar wat recente platen zijn bijvoorbeeld de nieuwe Melvins, Converge, Planes Mistaken for Stars en Napalm Death albums. Maar ook dingen als Witchcraft, No Hope for the Kids, Regulations, Idiots Rule, Neu, May Blitz enz. enz. Er zijn zo ontzettend veel goede albums dat we nooit zonder dingen om te luisteren zitten!

Hoe schrijven jullie je muziek, met 2 drummers en 3 zangers lijkt me dat niet altijd meevallen?

Philip: Over het algemeen is het toch gewoon een groepsproces, maar het varieert per nummer eigenlijk. Laura en ik schrijven trouwens wel altijd alle teksten.

Over de teksten, wat is het idee hierachter?

Laura: De album titel Time Will Fuse It's Worth komt van het eerste nummer op het album en gaat terug naar een conversatie die Philip en ik hadden over de relevantie van het verleden en hoe het in verband staat met de toekomst als de toekomst ophoudt te bestaan. Zonder de toekomst zou het verleden niet bestaan. Je kan jezelf afvragen waarom we voor een toekomst vechten? Dat is omdat het heden of het verleden niet zou bestaan zonder een toekomst. En welke waarde zou deze hebben als er niemand in de buurt is die daarop kan reflecteren? En voor wie precies zou deze toekomst dan bestaan? Een heleboel vragen kwamen er naar boven en ook al kan dit allemaal erg subjectief (evenals onze muziek) zijn geloof ik sterk dat we in een hele zware periode leven met nog een hoop problemen die ons te wachten staan. Een hele hoop mensen zijn hier blind voor lijkt het wel, anderen hebben het opgegeven of kan het niets meer schelen, en weer anderen geven alleen nog maar om zichzelf en hun eigen welzijn. Zoals men vaak zegt, de tijd zal het uitwijzen. De meeste van onze teksten op deze plaat zijn reflecties op dit soort observaties uit het dagelijkse leven.

Kylesa

De scene in Georgia is niet zo heel erg bekend in vergelijking met andere in de VS, denk bijvoorbeeld aan New Orleans of Florida, maar er komen een hele hoop interessante bands vandaan waarvan Mastodon het bekendste voorbeeld is. Heb je het idee dat er sprake is van een soort van 'Georgia sound' in navolging van andere gebieden?

Philip: De scene in Georgia is vrij divers, ik ben vooral bekend met de bands uit Savannah, dit omdat we daar zelf ook vandaan komen. Het is een kleine scène maar er zijn een hoop toffe bands en iedereen is erg hulpvaardig en steunt elkaar. Ik geloof niet dat er een echte Savannah of Georgia sound is, maar de meeste bands hier wel gemeen hebben dat ze proberen muzikale grenzen te verleggen.

Zijn er dan nog bands die we in de gaten moeten houden de komende tijd?

Philip: Jazeker, er zijn altijd toffe nieuwe bands die links en rechts opduiken, momenteel is daar bijvoorbeeld Black Tusk, een nieuwe band uit Savannah.

Tot slot, wat zijn de plannen voor 2007? Philip: Touren, touren en nog meer touren! Onze volgende tour is door de VS, samen met the Hidden Hand.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.