Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Jaar van release: 2012
Label: Peaceville Records

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors

Je houdt van ze of je haat ze, maar ongetwijfeld vormde de muziek van Cradle Of Filth voor vele lezers van Metalfan.nl het opstapje naar de extremere metalgenres. Voor mij was het niet anders. Een nieuwe cd van hen bespreken is daarom een taak die ik maar moeilijk zuiver objectief tegemoet kan treden. Zeker als ik ermee geconfronteerd wordt hoe mijn jeugdliefde ten opzichte van hun klassiekers veranderd is.

Na het wat verplicht aanvoelende instrumentale intro gaat The Abhorrent van start. Een nummer dat gedragen wordt door een felle, thrash-achtige riff, met licht aangezette keyboards. Hiermee wordt de toon gezet voor de rest van het album: op The Manticore And Other Horrors laat Cradle Of Filth zich meer dan ooit tevoren beïnvloeden door de metal uit de jaren ’80, waar de heren zelf mee opgroeiden. For Your Vulgar Delectation doet zelfs aan een duisterder Motörhead denken!

Dit houdt helaas ook in dat de muziek die op The Manticore And Other Horrors te horen is veel meer ‘straight-forward’ is dan wat de band op voorgaande albums liet horen. De sterke leadpartijen van gitarist en muzikaal brein Paul Allender zijn vooralsnog ook ver te zoeken. Waar veel nummers op vorige albums echt door zijn sterke gitaarwerk werden gedragen is het hier allemaal wat flauwtjes, lafjes haast. Ook drummer Martin Skaroupka, die op de afgelopen twee albums aangenaam verraste met zijn felle spel houdt zich hier wat in. Slechts sporadisch, zoals in Huge Onyx Wings Behind Despair en Siding With Titans, wordt er steviger van leer getrokken. De meest positieve uitschieter is het nummer Manticore. Met de onverwachte toevoeging van oosterse instrumenten wordt er een sfeer gecreëerd die ik nog niet van Cradle Of Filth kende.

De grootste teleurstelling is nog wel de zang van de roemruchte frontman Dani Filth. Zijn vocale vermogens zijn in de loop der jaren enorm afgenomen. Voor velen was het karakteristieke, hoge gekrijs ongetwijfeld een punt van ergernis, maar ik mis dit kenmerkende deel van de muziek van Cradle Of Filth wel. Zeker omdat Dani sinds het album Thornography (2006) in plaats daarvan pogingen tot zuivere zang onderneemt – die nog steeds niet erg geslaagd zijn.

Al wat zo goed is aan de oude muziek van Cradle Of Filth is in te geringe mate aanwezig op dit album. De overdadige orkestratie, de duistere sfeer, de bitterzoete romantiek, sterk gitaarwerk en de over the top-zang van Dani Filth. Nergens tijdens het beluisteren van The Manticore And Other Horrors kreeg ik het “Cradle-gevoel’’. Wanneer ik mij in de duivelse weelderigheid van Cruelty And The Beast (1998) onder dompel kan ik haast niet geloven dat ik nu naar dezelfde band zit te luisteren.

Een regelrechte ‘horror’ is dit album ook weer niet, maar samen met Thornography een van de zwakkere broeders in de Cradle-discografie.

Tracklist:
1. The Unveiling Of O
2. The Abhorrent
3. For Your Vulgar Delectation
4. Illicitus
5. Manticore
6. Frost On Her Pillow
7. Huge Onyx Wings Behind Despair
8. Pallid Reflection
9. Siding With The Titans
10. Succumb To This
11. Sinfonia

Score: 62 / 100

Reviewer: Wessel
Toegevoegd: 29 oktober 2012

Meer Cradle Of Filth:

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Arjan op 29-10-2012 om 10:04u
Score: 85 / 100

Ik denk dat deze review misleidend is; dit album is absoluut een topper. Cradle is niet meer zodanig in vorm geweest sinds Midian uit 2000 naar mijn mening.

De grootste 2 punten van kritiek aangedragen zijn (1) dat de muziek 'lafjes' is en (2) dat de vocalen van Dani verschillen van zijn vocalen van vroeger.
Allereerst, CoF gaat al sinds eind jaren '90 niet meer om snelheid of bruutheid, maar juist om composities die symfonische arrangementen met black metal combineren; en om de luisteraar te bombarderen met Lovecraft-stijl horror lyrics. Dit is exact wat CoF doet in dit album; juist de diversiteit in aanpak in dit album maken dit album zo interessant.
Ten tweede, Dani's vocalen zijn al 'beschadigd' sinds 2003, en sindsdien is hij steeds minder in staat zijn ijzige gillende vocalen te gebruiken waarmee hij zo bekend is geworden. Dit puntje kritiek is dan ook bijna 10 jaar achterhaald. Dani lost het op door met een andere techniek zijn hoge vocalen ten tonele te brengen, wat toegegeven minder spectaculair klinkt. Echter, juist de diepe growls en half-gesproken vocalen (die jij verward met 'cleane zang', waarvan er op dit album haast geen te bespeuren zijn) worden vaker en effectiever dan ooit gebruikt, Qua zang is de plaat dan ook meer ingetogen en ligt de nadruk meer op het instrumentale werk, wat uitstekend is op dit album.

Kortom, ik ruik een enorme negatieve bias ten opzicht van CoF van deze reviewer. Ik zou dan ook iedereen willen aanrader die 'Godspeed...' uit 2008 en 'Darkly, Darkly...' uit 2010 wel konden waarderen zeker deze plaat een kans te geven. Het geluid ligt namelijk sterk in het verlengde van deze twee, maar is wellicht (tijd moet dit gaan uitwijzen) sterker dan beide. Is CoF niet meer jouw ding (sinds dit millenium)? Laat deze dan inderdaad vooral links liggen.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van ImpalerLord op 29-10-2012 om 14:32u
Score: 75 / 100

Voor mij, samen met Godspeed, de beste Cradle release sinds 2003. Verwacht geen nieuwe Dusk of Cruelty (over die gedachte ben ik al sinds Thornography heen), maar een solide plaat met symphonische extreme metal en de gezonde dosis Filth.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van ype op 29-10-2012 om 18:43u
Score: 79 / 100

62 punten is wel erg kort door de bocht.
Prima album naar mijn mening!

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Metal Meepy op 29-10-2012 om 18:56u

Ik ben het grotendeeks met Arjan hierboven eens. Cradle is niet meer wat het midden jaren 90 was, maar dat wil niet zeggen dat deze Manticore _dus_ slecht is.

Sterker, sinds Godspeed is CoF wat mij betreft toch weer flink de goede snaar aan het raken. Voor mij geldt daarbij dat vooral Darkly, Darkly een ijzersterke plaat was, m.i. zelfs de beste na hun debuut The Principle of Evil Made Flesh. Wel hebben de recente platen meer luisterbeurten nodig om te arriveren, veel meer dan bij het vroegere werk het geval was.

Ik heb Manticore nu een keer of 8 geluisterd, en ik ben er nog niet uit. Veel ligt zeker in het verlengde van Darkly, Darkly, dus dat is wat mij betreft goed. Wel is de afwisseling minder, althans zo lijkt het vooralsnog.

Ik wacht daarom nog even met mijn score, maar deze zal vrij zeker niet onder de 85 liggen. Voor mij dus niet hun beste plaat, maar zeer zeker ook niet hun slechtste. De tijd zal leren waar ie precies terecht zal komen.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Metal Meepy op 29-10-2012 om 19:18u

Oh, en heeft iemand de extra nummers op de deluxe versie al gehoord? Ben erg benieuwd, omdat bij Godspeed en Darkly, Darkly de beste nummers zich juist onder de extra's bevonden. Kan best zijn dat dat nu weer zo is...

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Een Metalfan op 30-10-2012 om 10:59u

slecht album het klinkt mij allemaal wat te standaard de gotiek is compleet verdwenen.De charme van cruelty en dusk voel ik hier nergens erg zonde ik zat hier wel op te wachten.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van ImpalerLord op 30-10-2012 om 14:58u

Metal Meepy: de extra nummers liggen redelijk in de lijn wat er op het album geboden wordt, niet veel beter of minder. Ze hadden hem eigenlijk gewoon met 13 nummers uit moeten brengen (waarom niet?), er komt toch nog een 2CD versie in de toekomst.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van ImpalerLord op 30-10-2012 om 17:08u

".De charme van cruelty en dusk voel ik hier nergens erg zonde ik zat hier wel op te wachten"

Ook wel een hele domme verwachting als je naar de afgelopen 14 jaar kijkt :')

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Metal Meepy op 30-10-2012 om 17:47u

ImpalerLord: ok, bedankt voor de info. Heb op basis hiervan de deluxe versie maar besteld. Die a.s. 2CD schijnt alleen extra demo-versies te gaan bevatten; die laat ik wel voor wat het is.

Grappig overigens dat veel CoF-fans Cruelty en Midian zulke geweldige platen vinden. Heeft vast te maken met het moment waarop men 'ingestapt' is; voor mij waren dat juist enorme tegenvallers. Maar ja: als iedereen een andere favoriet heeft zegt dat toch wel dat CoF al jaren erg goed bezig is (op een paar missers na).

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Edwynn op 30-10-2012 om 20:10u
Score: 75 / 100

Het kan allemaal aan mijn perceptie liggen maar even het volgende: Ik vind het a) raar dat de reviewer denkt dat hij platen 'zuiver objectief kan benaderen' Dat is hartstikke schier onmogelijk. Je kunt wel in grote lijnen uitzetten wat de luisteraar te wachten staat. Daarin slaagt de reviewer prima wat mij betreft dus dat brengt me erbij dat ik b) ik deze review niet misleidend vind zoals Arjan tracht te betogen.

Ik onderschrijf dat Cradle Of Filth meer straight forward is gaan klinken. Ik merk dat ik dat geen probleem vind, Want juist het alom gewaardeerde voorganger vond ik maar een flauwe herhalingsoefening van vroegah. Vanuit Manticore And Other Horrors gaat een zekere obstinaatheid uit die mij bevalt. In die zin kan de lichte koerswijziging net weer wat leven in de brouwerij brengen. Daar staat tegenover dat ook ik het gitaarwerk weinig spetterend vind. Af en toe komen er aardige en verassende licks om de hoek kijken zoals in het titelnummer, maar ze zijn ook weer weg voor je er erg in hebt.

Dat Dani wat meer als een hese kip is gaan klinken onderschrijf ik ook maar ik vind dat gek genoeg wel passen bij de punky benadering van het materiaal. Ook moet ik nog immer constateren dat de beste dagen van de band al lang achter ons liggen. Dat maakt The Manticore And Other Horrors geen verkeerde toevoeging aan de Filthkronieken maar ook beslist geen essentiële.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Metal Meepy op 30-10-2012 om 20:56u

Edwynn: mee eens; op Lords of Metal zeggen ze ook letterlijk: "Het schrijven van een zuiver objectieve recensie geeft aan dat je geen eigen mening hebt". Maar... de vraag is of een reviewer zijn/haar werk goed doet als die mening de ware aard van een plaat onbesproken laat.

Dat laatste is hier zeker niet aan de hand, maar de helft van deze review omvat een uitleg van wat deze plaat allemaal _niet_ is. Dat had ook in 1 zin gekund, en kun je inderdaad als vooropgesteld negatief interpreteren zoals Arjan doet.

Ikzelf wordt overigens steeds happier van Manticore; vaker luisteren werkt bij mij net als bij Darkly, Darkly ernstig verslavend. Leuk.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Geert op 30-10-2012 om 21:57u

Ik word ook niet helemaal warm van dit album. Voor mij is die 62 een correcte score en ben het eens met de reviewer. Cradle heeft in het verleden meermaals laten zien waartoe ze in staat zijn. Ze hebben meerdere platen op hun naam staan waar een groot deel van de metalscene stond te kijken. Positief bedoeld. Ik herinner mij de periode van Dusk en Cruelty nog. Dat waren schokgolven toen die uitkwamen.

Als ik de Cradle albums van de laatste jaren hoor, heb ik steeds het gevoel dat er niet uitkomt wat er in zit. Cradle kan meer. Cradle kan beter. De band kan ronduit geniaal uit de hoek komen en ik mis de fijne lijn tussen genius en madness in hun albums van de laatste jaren. Dat hadden ze vroeger wel.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de band een album mag maken waar ze zich zelf goed mee voelen en waar ze zelf tevreden mee zijn.De periode van de jaren 90 komt niet terug. Op zich jammer, maar langs de andere kant vrees ik dat de magie er gewoon niet meer is, dus dat het ook niet meer zou werken.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Metal Meepy op 31-10-2012 om 12:27u
Score: 92 / 100

Nog even over die score: 96 procent van alle platen hier op & door metalfan.nl ooit gereviewed heeft een score hoger dan 62. Ofwel: deze plaat behoort volgens deze site tot de slechtste 4 procent van alle platen alhier. En dan nog beweert de reviewer dat deze plaat _geen_ regelrechte 'horror' is. Dat klopt natuurlijk van geen kant.

Ik zou zeggen: metalfan.nl, doe iets aan je score-systeem!

(Ik kom ondertussen op 92 uit. Erg goeie plaat; komt daarmee in mijn persoonlijke top 10 voor dit jaar. Had ik een paar jaar geleden uitgesloten geacht).

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Edwynn op 31-10-2012 om 13:31u
Score: 75 / 100

Ja maar, ja maar ja maar, 62 punten is toch niet onvoldoende? Dus 96% van de besproken platen heeft een hogere score? Dat heb je snel uitgerekend. Ik zou niet teveel naar scores kijken. Veel interessanter vind ik het verhaaltje eromheen. Daaruit kun je heel aardig voor jezelf een beeld van een plaat destilleren.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Metal Meepy op 31-10-2012 om 15:06u
Score: 92 / 100

Omdat er per jaar duizenden metal-gerelateerde CDs uitkomen zijn scores bijzonder handig om snel het kaf van het koren te kunnen scheiden (en zelfs niet alle reviews te hoeven lezen). Ik heb een tijdje geleden eens een analyse gemaakt van de scores op o.a. Metalfan, en daar kwam uit dat de helft (!) van alle platen hier een score krijgt van 84 of hoger. Op basis hiervan concludeer ik: volgens metalfan is 62 kaf, geen koren, en deze plaat (en dus eigenlijk ook de review) kan zonder meer direct genegeerd worden.

PS: ik luister elk jaar honderden platen, maar schaf normaliter alleen CDs aan die ik zelf een score van 90+ heb gegeven. Dat zijn er dit jaar tot nu toe 7, incl. deze Manticore.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Old Mhb op 31-10-2012 om 15:45u
Score: 85 / 100

Mij kunnen die scores weinig schelen. Een slechte score maakt me juist nieuwsgierig, net zoals een hoge dat doet. Soms vind ik die met een matige/slechte score juist goed of omgekeerd. Ook al ben ik de enige die een schijf extreem goed / bescheten vind is men eigen oordeel van tel of ik hem koop of niet als de centen mee willen.

Wat deze betreft kan ik alleen maar zeggen dat ik hem goed vind. In tegendeel van wat sommigen zeggen vind ik alles van Cradle goed. Tornography is zelf een van men favoriete C.O.F. albums en zeker het titelnummer; Bovendien vind ik dat men de band hier teveel vergelijkt met vroeger. De kwaliteit van Maiden, Metallica, J. Priest ... is ook al jaren niet meer wat ze was. Toch blijven fans ze ophemelen. Soms terecht, soms niet; al naargelang je persoonlijke smaak. Ik ken bands die de afgelopen 10 jaar veel slechtere albums gemaakt hebben en die toch nog populair zijn. En wat Dani's stem betreft: Hij is ook al ouder geworden en bovendien eisen die hoge uithalen van destijds nu zen tol. Niemand kan dat volhouden maar wij hebben er wat prachtschijven aan over gehouden. Om het es te vergelijken met men favoriete band Motörhead: Die maken nog goeie platen die ik koop, ondanks dat ik ze ooit nog geen nieuwe Ace Of Spades of Orgasmatron zie maken. Maar das voor mij geen reden om de band uit te spuwen zoals velen met Cradle doen.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Metal Meepy op 31-10-2012 om 17:00u
Score: 92 / 100

Old Mhb: over 'vroeger' ben ik het met je eens vwb Priest en Metallica. En dat was ik ook 15 jaar lang vwb Maiden. Totdat ik 2 jaar geleden de live-plaat 'Revenge is Living in the Past' (Stockholm, Nov. 18, 2006) hoorde. Is nu de Maiden plaat die ik veruit het meeste draai. Toch eens proberen... :)

En over die scores: tja, als niemand weet wat ze betekenen, dan kunnen ze beter gewoon weg, toch?

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Wessel op 31-10-2012 om 22:31u

Een reactie op al dit bovenstaande: Cradle Of Filth is zeer zeker wel mijn ‘ding’ (vanaf het moment dat ik met metal in aanraking kwam misschien zelfs wel mijn meest beluisterde band door de jaren heen!). Van de demo’s tot en met ‘Nymphetamine’ vind ik het zonder twijfel geweldig, en ook van ‘Godspeed On The Devils Thunder ’ en ‘Darkly Darkly, Venus Aversa’ kan ik erg genieten. Enkel ‘Thornography’ vond ik van een aanzienlijk minder niveau, maar daar staan ook nummers op waar ik aan gewend ben geraakt en die ik inmiddels graag draai. De liefde voor de band valt mijn inziens ook wel uit het stuk te destilleren. De kritiek is dan ook niet gebaseerd op een ‘negatieve bias’, maar de teleurstelling van een liefhebber. Want hoewel mijn bewoordingen hier en daar misschien iets te streng zijn, wordt mijn standpunt wel verwoord: ook ten opzichte van de twee prachtig uitgewerkte voorgangers vind ik ‘The Manticore And Other Horrors’ een wat kale cd.
Daarbij heeft CoF in mijn optiek nooit om snelheid of brutaliteit gedraaid, enkel op het debuut ‘The Principle Of Evil Made Flesh’, vormt dit het grootste deel van de muziek. Ik vind de muziek op dit album dan ook niet ‘lafjes’ omdat het niet hard of snel genoeg is, maar omdat er op compositorisch gebied veel meer in had gezeten en ik het jammer vind dat de symfonische elementen minder nadrukkelijk aanwezig zijn.
Het is uiteraard ook zoals collega Rik in 2006 al zei in zijn review van Thronography: ‘Een Cradle Of Filth-review kan nooit goed zijn. De meningen over deze Britse band zijn al jarenlang zodanig verdeeld dat iedere beoordeling wel een stortvloed aan reacties zal oproepen.’

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van MJ Dekker op 01-11-2012 om 01:17u
Score: 5 / 100

Ik ben een diehard Cradle fan, koop alles trouw, maar men is het vertrek van Nick Barker nooit te boven gekomen. Paul Allender mag dan lid van het eerste uur zijn en het leeuwendeel van Vempire en Dusk hebben geschreven. Die riffs waar hij sinds Midian mee is gekomen klinken als een natte krant, om over die strontvervelende leadpartijen nog maar te zwijgen.

De leads op Dusk en Vempire zijn dik en vol, vullen elkaar schitterend aan. Ik kan niet geloven dat ze dit zelf gaaf vinden CoF is een bedrijf en er moet brood op de plank komen, cds als dit kunnen ze ieder jaar wel uitbrengen.

En toch ga ik er volgende week weer heen

zucht

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Old Mhb@ op 01-11-2012 om 03:20u

@Metal Meepy: Ik ga een live album nooit vergelijken met een studioalbum. Turbo van Judas Priest vind ik gewoon heel slap en veel te tam klinken en toch staan de nummers die ze er live van spelen bovenaan mijn lijst met favoriete live nummers. Het klinkt gewoon anders. Wat ik van de laatste drie Maidenalbums vind kun je lezen onder de reviews van die schijven. Tenslotte gaat het hier over C.O.F.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van ImpalerLord op 01-11-2012 om 15:15u

"Daarbij heeft CoF in mijn optiek nooit om snelheid of brutaliteit gedraaid, enkel op het debuut ‘The Principle Of Evil Made Flesh’, vormt dit het grootste deel van de muziek. "

Vind je? Ik vind juist dat er op Principle heel veel ruimte is voor interludes tijdens de nummers, en ook nog eens 4 instrumentals.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Arjan op 01-11-2012 om 23:43u

Nou Wessel, ik vind in ieder geval je uiteindelijke oordeel over dit album opvallend. Jouw beschrijving over welke perioden van CoF je wel en niet kon genieten (zo vind ik Thornography ook veruit de zwakste in hun discography) komt heel sterk overeen met hoe ik tegen CoF aankijk; daarom is het des te meer opvallend dat je deze plaat zo sterk bekritiseert waar ik deze plaat niet meer dan het logische, sterke maar bovenal ook een noodzakelijk vervolg op Darkly, Darkly vind.

Maar nogmaals, uitspraken zoals 'kaal' en 'had meer in gezeten' zijn nogal vaag. Verder is je algemene toon in de review ook niet eens zo heel negatief (maar alweer, veel van de kritiek die je geeft is redelijk vaag), waardoor je uiteindelijke score ook uit de lucht komt vallen. Ik had aan de hand van je review - wat er op neer kwam dat deze plaat "een lichte tegenvaller" - eerder een score bovenin de 70 verwacht. ZEKER omdat op deze site albums over het algemeen een heel hoge rating krijgen.

Over het puntje objectiviteit: zeker hoeft een review niet objectief te zijn; inderdaad is objectiviteit ten op zichte van review niet wenselijk en ook niet mogelijk. Máár.. een reviewer kan zeker negatief bevoordeelt zijn over een release of een band; en dat is een zeer slechte uitgangspositie om een album te beoordelen. In het geval van deze review bespeurde ik dit ook, maar dit blijkt niet te liggen aan een negatief vooroordeel maar aan te hoge verwachtingen (dit haal ik er uit, tenminste). En voor degene die Lords of Metal aanhaalde: slecht gekozen quote, want de afgelopen tijd is de kwalitieit van de recensies daar niet echt om over naar huis te schrijven.

De essentie van mijn boodschap is niets meer of minder dan dat ik CoF liefhebbers van het laatste uur (dus degenen die de laatste 2 leuk vonden) dit album zeker moeten proberen omdat hij gewoonweg de moeite waard is. Het zou namelijk jammer zijn dat deze mensen hierdoor hun kans zullen missen om deze plaats te beluisteren.

En omdat ik het niet kan laten, dit is bedoelt voor een bepaald stereotype die hier berichtjes plaatst: we weten het, Cruelty, Vempire en Principle waren goede platen. Maakt het jullie cool en edgy dat deze platen de enige van CoF zijn die jullie kunnen waarderen? Zijn jullie daarom fijnproevers? Is het waar dat alles wat CoF heeft geschreven na **** (vul hier jaartal in wat minstens 12 jaar geleden is) ronduit bagger is? Nee, nee en nee. Dus hou op met belachelijk klinken.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van TMDCHQ op 05-11-2012 om 00:35u

@arjan

Cruelty, Vempire & Dusk zijn compositietechnisch briljant. Dat kun je van de platen na Midan En Damnation and a Day gewoon niet meer zeggen, dat is eenheidsworst met her en der een uitschieter.

Dat CoF dat niveau niet halt heeft alles te maken met de steeds wisselende bezetting. Damien Gregori, Les Lector Smith en Martin Powel waren briljante toetsenisten die de sound "inkleurden". Nu hebben ze uitzendkrachten.

Jammer voor Paul A, maar de gitaartandem Stuart Antis en met name Gyan Pyres(?) hadden veel spannender en mooiere gitaarpartijen dan waar Paul nu mee komt.

En over de invloed van Nick Barker op de sound van Cradle hoef ik het al helemaal niet te hebben. Hij speelde geweldige punk/hardcore ritmes die de boel opzweepte als een gek. Hij gaf Cradle die duivelse drive Als de hele band een day off had dan nog kon hij in zijn eentje de show redden. Check even de show van Dynamo 1996 die Kink FM ooit heeft uitgezonden, dan snap je precies waar het nu aan schort. Adrian was een geweldige aderlating, bij iedere blastbeat was het met de tenen krom in de schoenen bidden dat het snel voorbij zou zijn. Die Tjech die ze nu hebben kan ermee door, behalve dat hij de Barker blastbeats op de H
hi-hat half time pakt en dat haalt de angel eruit.

Als ik moet kiezen tussen een GnR reunie in de AoD o Barker terug bij Cradle kies ik toch voor het laatste.

Dani geeft het zelf in de Aardschok ook wel toe dat ze niet meer kunnen doen waar ze zin hebben omdat CoF een bedrijf is geworden en er geld verdiend moet worden.

Dat heeft niets te maken met blijven hangen in het verleden, maar een bittere constatering dat een ooit zo gave band een middenmoter is geworden.

Mijn tip:
Barker terug, Gyan Peres en Robin Graves terug. Les Smith terug.
Allemaal naar de laatste cd van HELL gaan luisteren en daar een blekmetal variant van maken.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van appie op 05-11-2012 om 12:19u
Score: 70 / 100

ik zie hierboven veel commentaar op de muziek van cof op deze nieuwe cd, persoonlijk vindt ik het muzikaal weer een uitstekende plaat net als eigenlijk al het oudere cof werk, maar de achilleshiel is en blijft de afgrijselijke zang, gekrijs van dani die cd op cd de hele boel naar de klote gilt krijst en roggelt zo ook weer op dit exemplaar

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Metal Meepy op 05-11-2012 om 20:00u
Score: 92 / 100

@TMDCHQ: ik weet het niet hoor. Een plaat als Cruelty is m.i. niet zo vreselijk briljant. Sommige nummers daarop zeker wel, maar een nummer als Bathory Aria staat voor mij niet op het zelfde niveau als eerder werk. Voor mij ligt dit vooral aan het feit dat een nummer als dit veel minder tot een vernuftig extatisch hoogtepunt komt dan bijv. The Rape and Ruin of Angels of Summer Dying Fast (en eigenlijk de hele eerste release Principle).

Die extatische hoogtepunten komen op veel later werk inderdaad wat minder vaak voor, maar zijn er nog steeds, en zijn m.i. van dezelfde kwaliteit als voorheen, bijv. Tragic Kingdom, Balsamic and Anathema, Beast of Extermination, Lilith Immaculate, etcetera.

Wat ik zeker wel heb gemerkt bij latere releases is dat het me veel meer luisterbeurten kost alle details op te merken uit de schijnbaar eentonige brij (want dat lijkt het in eerste instantie te zijn). Vooral Darkly was best moeilijk in te komen, maar nu is dat na Principle mijn favoriete CoF plaat. Ook deze Manticore lijkt eerst vrij eentonig, maar is ie toch echt niet. Wel veel meer 'stripped down', dat zeker.

@Arjan: ik zie geen reacties hierboven die uit een bepaald idee van 'coolness' naar stereotype negativisme neigen. En veel 'cooler' dan Metal Meepy wordt het toch niet hier, denk ik: ben vlak voor Principle ingestapt met Total Fucking Darkness. Ahhh, die goeie ouwe tape-trading tijd... :)

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Ace op 08-11-2012 om 15:45u
Score: 75 / 100

Na een paar luisterbeurten moet ik zeggen dat ik dit een goede plaat vindt. Niet zo sterk als "Godspeed..." en "Darkly, Darkly...", maar een veilig vervolg op voornoemde platen. Desalniettemin een goede plaat. Dani kiest duidelijk voor andere vocale stijlen, maar na 15 jaar verkrachting van zijn stembanden is dat ook niet geheel vreemd. Ik geef het album dus een dikke voldoende!

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Een Metalfan op 08-11-2012 om 17:18u

'Jammer voor Paul A, maar de gitaartandem Stuart Antis en met name Gyan Pyres(?) hadden veel spannender en mooiere gitaarpartijen dan waar Paul nu mee komt.'

Dan heb je het als tandem dus alleen over Cruelty, want Dusk en V Empire zijn geschreven door de Principle line-up (dus Paul A.)

Overigens vind ik Bathory Aria een van de mooiere lange, epische nummers van Cradle of Filth, samen met A Gothic Romance en Queen of Winter, Throned.

Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors
Reactie van Ace op 12-11-2012 om 11:15u

Ik hoop al jaren op een terugkeer van Gian binnen de huidige line up van Cradle. Zij waren (deels) verantwoordelijk voor Midian, en met Martin S. op de drums zou er nog wel eens een nieuw juweeltje uit kunnen komen. Wishful thinking, wellicht, maar toch...

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.