Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

03-08-2021

The (Original) Iron Maiden - Maiden Voyage (re-elease)
Jaar van release: 2012
Label: Rise Above Records
The (Original) Iron Maiden - Maiden Voyage (re-elease)
Iron Maiden behoeft geen introductie meer. Dat is een onmogelijk uit te wissen naam in de hardrock- en metalgeschiedenis. Vanzelfsprekend is het daarmee ook een band die veel kritiek vangt, zeker wat afwisseling en originaliteit betreft. Daar is een oplossing voor gevonden! De volgende keer dat iemand over Iron Maiden begint te zagen, kan je dit individu keurig doorverwijzen naar The (Original) Iron Maiden.

Ja, je leest het goed! De originele Iron Maiden. Het is een naam die natuurlijk de aandacht trekt, maar hier gaat het in feite om niet meer dan een andere Iron Maiden dat in of rond 1969 een langspeelplaat uitbracht zou hebben. Is het metal? Nee, Black Sabbath was in die dagen nog bezig het genre (mede) uit te vinden. De muziek zit veel meer tussen de generatiegenoten van onder andere Deep Purple, Led Zeppelin, maar vooral Cream. Het betreffen geeneens onbekende muzikanten. Paul Reynolds zou later nog met de new wave band A Flock Of Seagulls enige furore maken. Door het vertrek van andere bandleden naar grotere bands is Iron Maiden destijds ook uit elkaar gevallen. Het verschil is alleen dat Trevor Thorns geen Eric Clapton is en Steve Drewett geen Jack Bruce.

Dat wil overigens niet zeggen dat dit een slecht album is. Maiden Voyage luistert zelfs erg prettig weg. De bluesinvloeden liggen er dik op, maar dat is heel normaal voor die tijd. Slechts Falling vormt de (klassieke) uitzondering, omdat deze volledig is gebaseerd op Johann Sebastian Bach’s Bourree In E Mineur. Falling is daarmee wel een van de vele smaakmakers op Maiden Voyage. Ook God Of Darkness, Ned Kelly en bijvoorbeeld Ballad Of Martha Kent zijn prima songs. De sfeer wisselt tussen relatief duister en vrij lichtjes en tussen ingetogen en uitbundig. Er moet wel gezegd worden dat de productie soms wat zwak klinkt. Het is net alsof er ruw demomateriaal voor het album gebruikt is. Al met al is dit album toch een erg leuke verrassing, waarbij van enige geldklopperij geen enkele sprake is.

Tracklist:
1. God of Darkness
2. Falling
3. Ned Kelly
4. Liar
5. Ritual
6. CC Ryder
7. Plague
8. Ballad Of Martha Kent

Score: 82 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 11 augustus 2012

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 11-08-2012 om 14:29u

Hele matige saaie meuk. Totaal overbodig om nu nog uit te brengen. Destijds had je tonnen van dit soort groepjes. Eigenlijk springen ze puur in op de eind 60's en begin 70's hype die nu gaande is.

Reactie van Old Mhb op 12-08-2012 om 07:13u

'k Vraag me af waarom ze hier een retro reviews hebben. Dat het pas nu uitgebracht is klopt langs geen kanten. In 1998 is het ding al op cd uitgebracht, gewoon onder de naam Iron Maiden maar wel met een andere hoes. Op die cd staat een woordje uitleg over de band en ook dat ze zichzelf zien als een van de eerste britse doommetalbands. Ze speelden in het voorprogramma van bekendere bands zoals Jethro Tull, King Krimson, The Groundhogs en Fleetwood Mac. De eerste bandnaam was Burn. Die hebben ze in 1970 verandert toen ze tekenden bij Gemini Records in Iron Maiden. Ze brachten de single
Ned Kelly/Falling uit op hetzelfde moment als Mick Jaggers film Ned Kelly. Een geplande australische tour ging niet door, Gemini ging bankroet en de mastertapes gingen verloren. Skeels verliet de band maar zei niet dat hij kopie's van de tapes had. Het album kwam pas in 1998 na een lange gerechterlijke procedure uit. Het zijn de kopie's van Skeels die ze hiervoor gebruikten. Nadat Skeels de band verliet zijn ze nog een korte tijd verder gegaan alvorens de band op te doeken. Barry Skeels, niet in dit review genoemd, was de bassist van de band en op deze schijf. Wie de originele hoes wil zien moet maar gewoon band en albumnaam googelen bij afbeeldingen.

Reactie van Old Mhb op 12-08-2012 om 07:33u

Nog vergeten: de uitgave uit 1998 is dus wel degelijk de eerste uitgave. Ze hebben in 1969 helemaal geen lp uitgebracht. Temeer omdat track 7 en 8 pas in 1970 opgenomen zijn. De eerste 6 in 1968. Zo staat in het cdboekje van de originele cd , die ik ooit eens uit nieuwsgierigheid kocht voor 2 euro op een rommelmarkt.

Reactie van Ruud op 12-08-2012 om 09:28u

Je kunt wel zo tekeer gaan, maar blijkbaar ben je zelf totaal niet op hoogte. Het betreft een recente rerelease van Rise Above Records. Niet die uit 1998. Die zal er ongetwijfeld zijn, maar dat is hier totaal niet aan de orde. Kijk voor de grap eens op de website van Rise Above.

Reactie van Old Mhb op 12-08-2012 om 10:59u

Het is niet de bedoeling om tekeer te gaan. Bij de andere rereleases staat dat er telkens bij vermeld dat het een rerelease is. Dat blijkt uit dit, voor de rest goed, review nergens. Bovendien had ik wel door dat dit er een was. Dat stoorde me + het feit dat er in 1969 er geen Lp is uitgekomen. Die informatie is dus ook niet correct. Dat mag toch wel vermeld worden.

Reactie van Ruud op 13-08-2012 om 14:08u

Er zijn meerdere bronnen die spreken van een release uit 1969. Sommigen spreken van 1970. Ik heb de LP nooit in handen gehad en andere bronnen spreken het inderdaad tegen. Ik houd het er maar op dat het een vaag verhaal is.

Ik dacht dat ik in mijn review wel duidelijk had gemaakt dat het een rerelease betreft, maar ik lees het zelf ook nergens terug. Ik heb het dan ook even in de titel aangepast. Daar heb je wat mij betreft gelijk.

Reactie van Old Mhb op 13-08-2012 om 20:02u

@ Ruud: Ik wou je niet persoonlijk aanvallen want je review is wat de beschrijving van de muziek betreft best goed. Ik heb de originele cd uit 1998 liggen en in de bijlages wordt door de bassist expliciet vermeld dat er nooit een lp-uitgave geweest is in 1969. Trek je het niet aan. Als ik dit ding niet toevallig voor twee schamele eurootjes had gevonden op een rommelmarkt, had ik nooit van de band geweten, laat staan wat verder gesnuffeld in hun historie. Met die heruitgaves van kleine onbekende bandjes scheelt er altijd wel iets. Alhoewel ik er aan twijfel dat er geen centjes mee gemoeid zijn. Stel je voor dat ze bijvoorbeeld gewoon Metallica, Guns 'n Roses of Bon Jovi geheten zouden hebben. Er had gegarandeert geen haan naar gekraaid.

Reactie van Ruud op 15-08-2012 om 15:01u

Wat mij betreft zand erover hoor. Ik maak alleen uit je eerste posts op dat je niet echt op de hoogte was en dat werkt wel eens frustrerend. Wij reviewers maken ook fouten, maar doen doorgaans wel voldoende research.

Reactie van Old Mhb op 21-08-2012 om 13:53u

Niet op de hoogte ??? Ik heb hier een halve geschiedenisboek geschreven.

Reactie van Metal Meepy op 23-08-2012 om 00:58u

Tja, het is maar wat je 'original' Iron Maiden noemt. Er waren eind jaren 60 begin jaren 70 tenminste 3 bands met die naam, allemaal verschillend van de latere NWOBHM versie van Steve Harris et al.

Deze hier is de Iron Maiden uit Basildon, Essex, UK, die de naam pas in 1970 schijnt te hebben aangenomen, na eerder o.a. 'Growth' en 'Bum' (niet 'Burn') te hebben geheten. Voor zover ik weet heeft deze band wel singles uitgebracht, maar is de LP "Maiden Voyage" in 1970 inderdaad niet verschenen ivm het over de kop gaan van het label waarop het uitgebracht zou worden. Zoals Old Mhb aangeeft is dat inderdaad pas in 1998 voor het eerst gebeurd.

Een andere Iron Maiden komt uit Bolton, UK, en is in 1969 opgericht. Mogelijk is de naam Iron Maiden door hen pas in 1970 aangenomen. In elk geval is de naam later officieel veranderd in "The Bolton Iron Maiden". In 2005 en 2007 zijn er 2 CDs van hen verschenen.

Deze beide Iron Maidens uit Basildon en Bolton worden nogal eens door elkaar gehaald, wat het nazoeken niet makkelijker maakt. Dit verklaart mogelijk mede de verwarring rond de eerste release-datum van deze "Maiden Voyage" plaat.

Verder is er in elk geval ook nog de dames-(hard)rock-formatie Iron Maiden uit de VS (Seattle-Kent, WA) die heeft bestaan tussen 1970 en 1973. Ze hebben wel opgetreden, maar voor zover bekend nooit een plaat opgenomen. En laten we deze band weer niet verwarren met de all-female Iron Maidens uit L.A. van veel latere datum...

En of deze 'original' Maiden release geldklopperij is? Ach, het is zeker leuk om eens te horen. En de mistige geschiedenissen van al deze bands zijn voor fans van de grote Maiden toch ook aardig, nietwaar?

Reactie van Metal Meepy op 23-08-2012 om 01:20u

Oeps, bij Bolton hierboven is 't niet 1969, maar 1967.

Reactie van Old Mhb op 23-08-2012 om 09:58u

Je hebt gelijk wat de naam Bum betreft. De letters op die cdhoes zijn nogal klein en ik had mijn bril niet op. Wat de mannen van Bolton betreft is het idd zo dat er soms wat verwarring is. Bij mijn "researchwerk" had ik me er ook bijna mee laten vangen. ( Ik heb heus niet alleen dat cdhoesje gebruikt ) Het is ook de reden dat ik de mannen van Bolton expliciet niet vernoemd heb. Van de amerikaanse damesband uit Seattle had ik nog nooit gehoord. De Iron Maidens heb ik op mp3.

Reactie van Metal Meepy op 23-08-2012 om 11:39u

Ha, ja... bij mij duurde het ook erg lang alvorens ik doorhad dat die Basildon en Bolton Maidens 2 verschillende bands waren. Ook al omdat zelfs de LP titels "Maiden Voyage" (Basildon) en "Maiden Flight" (Bolton) soms ook nog eens door elkaar worden gebruikt. Brrrr.... maar ook wel leuk eigenlijk.

Voor alle ginteresseerden:

Van Bum (en Basildon Maiden) kun je wat info en foto's vinden in bijv. de 'metalencyklopedia' (even googelen). De Bolton Iron Maiden heeft een aardige eigen website: boltonironmaiden.com. Over die dames uit Seattle is o.a. hier wat te vinden: pnwbands.com/ironmaiden.html