Enquęte

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquętes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Sólstafir - Svartir Sandar
Jaar van release: 2011
Label: Season of Mist
Sólstafir - Svartir Sandar
De laatste jaren heeft het IJslandse Sólstafir zich gestaag weten op te werken van undergroundband tot een smaakvol collectief dat ondanks zijn bijzondere en onorthodoxe sound een relatief breed publiek weet aan te spreken. Natuurlijk, een band als Sólstafir zal nooit tot de écht grote bands gaan behoren – daarvoor is de muziek te ontoegankelijk – maar het lijkt er wel op dat deze groep steeds populairder wordt en niet slechts bij een kleine schare ‘insiders’ bekend blijft. Het is niet voor niets dat de band geboekt is voor het steeds populairder wordende Paganfest.

Het is niet meer dan terecht, want ook Svartir Sandar, het vierde volledige album van deze heren, is een schitterend epos geworden dat het verdient om door veel mensen gehoord te worden. Met tachtig minuten verspreid over twee schijfjes is het een langspeler in de ware zin van het woord geworden, maar Svartir Sandar is zo afwisselend en bomvol prachtige muziek dat de lengte geen moment stoort. De band speelt voortdurend met contrasten, waardoor het album van begin tot eind intrigeert. Zo klinkt Svartir Sandar op sommige momenten ruw en ongepolijst, als het IJslandse landschap, maar tijdens andere passages juist weer heel breekbaar en deernisvol.

Bij vlagen heeft de muziek van Sólstafir zelfs een soortgelijk fragiel en ondefinieerbaar aura als een band als Sigur Rós. Neem nu het prachtige Kukl, een nummer dat onbestemd zwevend tussen dromerige en weemoedige sferen bivakkeert. Ook het kalme en tragisch klinkende Fjara is werkelijk van ongekende schoonheid, vooral vanwege de fabuleuze, hemelse vocalen en prachtige pianomelodie die halverwege hun intrede doen. Niet alleen de trage en subtiele kant van Sólstafir overtuigt echter; ook de rauwe en stevigere kant van de band imponeert. Zo zijn Ljós Í Stormi (met heerlijk psychedelische gitaarklanken onder slepend, repetitief, soms haast tribal-achtig drumwerk), het stuwende titelnummer (dat middels zijn fraaie, uitgesponnen instrumentale passages naar een mooie, sfeervolle climax toewerkt) en de fantastisch rockende, psychedelische afsluiter Djákninn stuk voor stuk pareltjes.

De ´love it or hate it´-factor van deze band is het klagerige, semi-cleane stemgeluid van zanger Ađalbjörn Tryggvason. Hoewel ik in eerste instantie enorm moest wennen aan zijn zang, moet ik inmiddels toegeven dat het juist zijn geluid is dat Svartir Sandar extra cachet geeft. Zijn ruwe, eigenzinnige stemgeluid past namelijk uitstekend bij de eveneens ruwe en eigenzinnige muziek. Kortom: met Svartir Sandar heeft Sólstafir gewoon een pracht van een plaat afgeleverd, die eigenlijk simpelweg bij iedere liefhebber van originele en eigenzinnige metal in de kast hoort te staan.

Tracklist:
1. Ljós Í Stormi
2. Fjara
3. Ţín Orđ
4. Sjúki Skugginn
5. Ćra
6. Kukl
7. Melrakkablús
8. Draumfari
9. Stinningskaldi
10. Stormfari
11. Svartir Sandar
12. Djákninn

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 10 februari 2012

Meer Sólstafir:

Sólstafir - Svartir Sandar
Reactie van King of Beer op 10-02-2012 om 15:50u
Score: 98 / 100

Prachtige cd, ongekend zeldzaam mooi.

Sólstafir - Svartir Sandar
Reactie van Een Metalfan op 13-02-2012 om 21:13u

Oprecht verbaasd ... klinkt geweldig!!

Sólstafir - Svartir Sandar
Reactie van Bakema NL op 16-02-2012 om 08:12u
Score: 95 / 100

Wat een plaat weer van deze heren, geweldig !!!
Pas laat ontdekte ik deze band en dat was nog live ook, in het voorprogramma van Swallow the sun. Op het moment zelf wist ik niet goed wat ik er mee moest, kon het niet in 1 x verwerken. Maar er was iets intrigerends aan deze band. Alleen die zang, die aparte stem, beetje vreemd. Eenmaal thuisgekomen dingen gaan beluisteren en toen viel het kwartje......en hij viel hard. Nu heb ik natuurlijk alle cd's en dit is meteen een van mijn favoriete bands geworden die op eenzame hoogte staan qua muziek, net als ik op die manier een Agalloch heb zitten.

Sólstafir - Svartir Sandar
Reactie van Wilhelm op 18-02-2012 om 13:48u
Score: 92 / 100

enorm goed album

SCHANDALIG LATE REVIEW. Geen promootje mogen ontvangen jongens? Kom op he... verder kijken dan je promoneusje langer is...

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.