Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Chiraw - Scarecrows And Lullabies
Jaar van release: 2011
Label: Casket Music
Chiraw - Scarecrows And Lullabies
De Almeloërs van Chiraw doen het steeds beter. Na het lekkere debuut Dark Frequencies werd een contract getekend bij het Engelse Casket Music, waarvan Scarecrows And Lullabies het eerste wapenfeit is. Hoewel lieden met een oppervlakkig oor Chiraw nog wel eens willen indelen bij de grote schare metalcorebands, is dat verre van terecht. Natuurlijk, de groep rond druktemaker en zanger Robin de Groot heeft breakdowns en wisselt schreeuwzang af met heldere zang, maar muzikaal is het gezelschap zoveel spannender, veelzijdiger en vooral minder voorspelbaar.

Deze tweede langspeler is in dat opzicht niet anders. Het is een bijzonder spannende plaat met een heel scala aan interessante ritmes, riffs en ontzettend sfeervolle geluidseffecten. De Groot schittert bovendien met zowel briesend gekrijs als zeer melodieuze heldere vocalen. Dat alles wordt bovendien met ongelofelijke strakheid en gevoel gepresenteerd. De songs kloppen als een bus, bevatten geen overbodige ballast en luisteren heerlijk weg. Draai je de cd wat vaker, dan komen ook nog eens de vele details aan de oppervlakte. Met name dankzij de sfeervolle synthesizers (die een prettige onderlaag vormen) klinkt de muziek tamelijk complex. Vooral wanneer men in het wat mij betreft sterkste nummer Apocalyptic wat djent-invloeden in de sound verwerkt, klinkt de band op z'n best.

Chiraw ontpopt zich met dit bijzonder goede album tot één van de betere bands van de Lage Landen. Dat de band kon spelen, wisten we al, maar dat de heren daar zulke lekkere en moderne brokken metal van konden maken, dat is relatief nieuw. Stijlgenoten (hoewel Chiraw toch wat toegankelijker is) als de mannen van Textures mogen wel eens gaan oppassen. Door de combinatie van sfeervolle melodieën (die ook wel eens aan Tesseract doen denken), harde ritmische passages en veelzijdig zangwerk stoot de band in ieder geval door naar de Nederlandse eredivisie van metalbands.

Tracklist:
1. Crystal Skies
2. Omega
3. Balance
4. All I Need
5. Untitled
6. Second Sight
7. Apocalyptic
8. Plague
9. Greyfields
10. Radiant
11. Where The End Begins
12. My Eternity
13. All I Needed

Score: 86 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 28 juni 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 28-06-2011 om 11:38u

Ik heb de cd meerdere malen gehoord maar ik vind er persoonlijk vrij weinig nieuws aan.

Reactie van Nog een Metalfan op 28-06-2011 om 13:10u

Onze "een metalfan" maakt zelf natuurlijk muziek waar veel nieuws aan is........

Reactie van Een Metalfan op 28-06-2011 om 14:22u

Nope dat zeg ik niet.
Maar om je 2e cd voor te laten borduren waar het eerste stopt vind ik beetje jammer.ik vind het wel leuk als bands nieuwe dingen proberen.
Tis zeker geen slechte cd absoluut niet.

Reactie van nog een metalfan op 28-06-2011 om 14:31u

Heb de band zelf ook nooit horen zeggen dat ze iets nieuws doen. Alleen dat ze dat maken wat ze zelf mooi vinden ongeacht trends.
Machtig fijn cdtje!!!

Reactie van erik op 28-06-2011 om 16:06u

Om iets nieuws te proberen hoef je nog geen trends te volgen.
Ja tis een leuke cd maar ben het een metalfan eens

Reactie van nog een metalfan op 28-06-2011 om 17:05u

True, om iets nieuws te doen, hoef je geen trends te volgen, maar dat zei ik ook niet.
Zijn we het toch weer allemaal eens :)

Reactie van Jasper Tuboigh op 28-06-2011 om 18:44u
Score: 95 / 100

Heerlijke CD....hoop dat het luisterend oor in Nederland iets verder kan luisteren dan zijn standaard Metal/Rock producties. Ik heb de plaat meteen gekocht en meerdere malen geluisterd maar de akkoordconstructies, melodie gebruik en ritmische uitlopers......zijn zeker wel vermieuwend....en ondanks bepaalde Djent achtige invloeden toch weer anders.

En voortborduren waar de vorige plaat ophield? Is dat niet waarom je een band blijft luisteren...ik neem maar een Rammstein of Pestillence waar de laatste jaren NIKS is verandert maar de meesten wel blijven luisteren. Daarnaast...is de vorige plaat een stuk simpeler, minder uitdagend en zitten deze songs een stuk technischer in elkaar.

Maar goed.....ieder zijn mening...ben alleen wel benieuwd wat "Een Metalfan" dan echt een goede band vind.....want als een band elke keer wat anders moet doen....noujaaa.....dan kan ik niet wachten om leden van Slayer straks bij BZN te zien.

Reactie van Screaming Monkey op 29-06-2011 om 05:03u
Score: 8 / 100

Ik zeg vooral doorgaan! ;)

Reactie van Een Metalfan op 29-06-2011 om 20:10u

weer een middelmatige nederlandse band

Reactie van John Stefans op 17-08-2011 om 13:57u
Score: 100 / 100

Het nadeel van "metalfans" is dat ze altijd kankeren op anderen......en zelf niks bijdragen. Als muziekant, en muziekliefhebber....PUIK WERK!!!! Goede cd, goede sfeer, toffe arrangementen en een heeleee eigen sound!

Barry Stevens: VOOORAL DOORGAAAN