Pit
Enqute

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in januari 2023 is uitgebracht?

...And Oceans As In Gardens, So In Tombs
Ahab The Coral Tombs
Atrocity Okkult III
Beyond The Black Beyond The Black
Black Star Riders Wrong Side Of Paradise
Death Engine Ocean
Defy The Curse Horrors Of Human Sacrifice
Esoctrilihum Funeral
For I Am King Crown
Hoplites (Ὁπλίτης) I Lied
Hstsol Lnge Leve Dden
Imperium Dekadenz Into Sorrow Evermore
Iravu A Fate Worse Than Home
Katatonia Sky Void Of Stars
Killer Hellfire
Mneskin Rush!
Obituary Dying Of Everything
Riverside ID.Entity
Schavot Kronieken Uit De Nevel
Thy Darkened Shade Liber Lvcifer II: Mahapralaya
Twilight Force At The Heart Of Wintervale
Uriah Heep Chaos And Colour
VV Neon Noir
Walg III
een ander studio-album uit januari 2023

[ Uitslag | Enqutes ]

  8 februari:
 • Manowar
 • 9 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • 10 februari:
 • Diablo Swing Orchestra
 • Distant en Changing Tides
 • Dream Theater
 • For I Am King en Another Now
 • Sepiroth, Carceri en Buried
 • 11 februari:
 • Dizzy Mizz Lizzy en Jesper Binzer
 • For I Am King en Another Now
 • John Mitchell
 • Smyrna Death Fest
 • 12 februari:
 • Dream Theater
 • Up The Irons (met Dennis Stratton)
 • 13 februari:
 • Rolo Tomassi, Holy Fawn en Heriot
Kalender
Vandaag jarig:
 • Gas Lipstick (HIM) - 52
 • Morgan "Mogge" Lfstedt (Wulfgar) - 40
 • Paul Barker (Ministry) - 64
 • Vince Neil (Mtley Cre) - 62

Vandaag overleden:
 • Tony Destra (Cinderella) - 1987
Concertreview

Elsrock 2007
Op 25 augustus 2007 in Rijssen
Een review door Gilbert
Foto's door Rene
Het Elsrock festival vindt plaats op een aantrekkelijke, gezellige locatie en de weersgoden zijn de langharige bezoekers van het streng christelijke dorp Rijssen dit jaar gelukkig goedgezind. Daarbij is de organisatie er in geslaagd om, ondanks de late afzegging van Mnemic, een gevarieerde line-up bij elkaar te brengen met grotere bands dan in voorgaande jaren. Bovendien bezorgde de Rijssense gemeenteraad de derde editie van Elsrock vooraf de nodige aandacht in de pers door een vloekverbod aan te kondigen. Ondanks een forse prijsstijging trekt het festival dan ook meer bezoekers dan in 2006.

Toch valt de publieke opkomst wat tegen. Hoewel er gaandeweg de dag steeds meer volk komt, hadden er makkelijk twee keer zoveel mensen op het terrein gepast. Opener Dialogue speelt voor een nog grotendeels leeg terrein. Hoewel de band uit slechts drie mensen bestaat, zetten ze een stevige en swingende pot groove rock neer. Het materiaal van het vorig jaar verschenen album L.A. Mode komt live goed tot zijn recht. Tijdens het refrein van Run Today wordt het aangekondigde vloekverbod meteen uit volle borst verbroken. Met Drunk At 10 AM besluit het drietal een overtuigend optreden.

Bij Dialogue staan voor het podium nog maar weinig mensen, maar voor aanvang van One Bullet Left meldt zich vooraan toch een behoorlijk groepje jeugdige fans. De jongste metalband van Nederland is echter nog klein genoeg om eigenhandig de soundcheck te doen. Als de bandleden terugkeren op het podium voor het feitelijke optreden, openen ze met de Cataract-cover Denial Of Life, die ook op de vorig jaar verschenen demo staat. Die demo vind ik verrassend sterk en live overtuigt de band mij vandaag eveneens. De thrash/death metal van One Bullet Left doet niet onder voor 'volwassen' bands in het genre. Ik ben benieuwd hoe ver deze tieners in de toekomst zullen komen.

Demia, dat voorheen bekend was onder de verwarring zaaiende naam Cancelled, brengt op 24 september het debuutalbum Insidious uit. Van de vandaag gespeelde songs maken Flaw The Immaculate en Phantom Limbs op mij een sterke indruk. Met deze nummers kan Demia de internationale (metalcore) concurrentie aan. De rest van het materiaal overtuigt echter niet, ondanks de enthousiaste podiumpresentatie. Hoewel het om een Nederlandse band gaat, blijkt zanger Yoav overigens de Nederlandse taal niet machtig, waarvoor hij zich herhaaldelijk verontschuldigt.

Brazili lijkt heel wat talentvolle progressieve metalbands te herbergen. Thessera is er daar n van. Het vorig jaar verschenen debuutalbum Fooled Eyes is in Europa goed ontvangen, wat geleid heeft tot uitnodigingen van Elsrock en het ProgPower Europe Festival en een eerste Europese toernee. Met Marcelo Quina beschikt Thessera over een uitstekende zanger, die live een sterke indruk maakt. De overige bandleden (met Hugo Bertolaccini van Deventter als vervanger van de bij dit optreden afwezige toetsenist Rodolfo Amaro) beheersen hun instrumenten eveneens en brengen prima uitvoeringen van songs als Party's On. Zelf ben ik nog niet geheel overtuigd door het debuutalbum, maar het is zeker een band om in de gaten te houden.

Non-Divine valt op door zich te kleden in witte kostuums waarin normaliter patinten uit een psychiatrische inrichting gekleed gaan. Dat past goed bij de teksten van het dit jaar verschenen debuutalbum Asylum 45. Elk nummer vertelt namelijk het verhaal van zo'n patint vanuit diens perspectief. Songs als One Life, One Soul en Breathe komen vandaag echter niet goed uit de verf, doordat de zang te zacht in de geluidsmix staat. Mijn favoriete nummer van het album, In Shame, wordt helaas niet gespeeld, terwijl enkele nieuwe nummers waarop de band ons trakteert op het eerste gehoor weinig indruk maken. De setlist had wat meer afwisseling kunnen gebruiken. Met een prima debuutalbum op zak had ik van deze melodieuze groove metalband meer verwacht.

Non-Divine

De Overijsselse metalcore formatie Chiraw trad vorig jaar ook al op Elsrock aan en speelt een bij voorbaat gewonnen thuiswedstrijd. De heren hebben wat te vieren, want tijdens Elsrock is het debuutalbum Dark Frequencies, vers van de pers, voor het eerst te koop. Chiraw brengt letterlijk en figuurlijk pit in het publiek. Zanger Robin de Groot lijkt met alle aanwezigen persoonlijk oogcontact te maken. Tijdens Dark Frequencies ontstaat een wall of death, maar muzikaal is het nummer Perfect Gift voor mij de uitschieter. De melodieuze elementen in de songs vind ik over het algemeen echter niet sterk. De nadruk ligt bij Chiraw op kracht en agressie.

Chiraw

Op voorhand had ik mijn twijfels of Autumn op dit festival zou passen en de animo onder het publiek blijkt inderdaad vrij gering. De band oogt desalniettemin enthousiast, al begint men wat later dan aangekondigd aan het optreden. De relatief lange soundcheck zal te maken hebben met het feit dat voor de eerste keer van drumstel wordt gewisseld, aangezien tot dusver alle bands gebruik maakten van het drumstel van Chiraw. Het is verfrissend om voor de verandering een Nederlandse gothic metal band aan het werk te zien zonder sopraanzangeres met operette-neigingen. Nienke de Jong beschikt gewoon over een mooie, gevarieerde zangstem. Wel vind ik het jammer dat de band geen songs meer speelt van het debuut When Lust Evokes The Curse. Als Nienke aankondigt dat ze wat oude songs gaan spelen, gaat het om nummers van het tweede album Summer's End. De nadruk ligt live daarmee op pop/rock-gerinteerd materiaal en op een metalfestival is Autumn een beetje een vreemde eend in de bijt. Kwalitatief is het optreden echter dik in orde.

Autumn

Hatesphere is al regelmatig in Nederland te bewonderen geweest. Dit is echter het eerste optreden sinds het vijfde album Serpent Smiles And Killer Eyes eerder dit jaar op de markt werd gebracht en de Denen hebben er duidelijk zin in. De moderne death/thrash metal wordt live nog wat vetter, harder en bruter gebracht dan op de plaat. Het is evident dat een flink deel van het publiek voor deze band is gekomen. Persoonlijk doet het me echter niets. Dat komt vooral door vocalist Jacob Bredahl wiens geschreeuw me totaal niet kan boeien. Als hij aan het publiek vraagt of we op de goede bands (Dream Evil en Nevermore) wachten, verwoordt Bredahl dan ook precies mijn gedachte. Inmiddels heeft hij de band trouwens verlaten.

Hatesphere

De aanstekelijke, traditionele heavy/power metal van Dream Evil zorgt voor een uitgelaten sfeer in het publiek. Songs als Made Of Metal en het briljante The Book Of Heavy Metal zijn dan ook meezingers bij uitstek, aangezien de refreinen al na n keer luisteren in je hoofd zitten. Bovendien blijkt Niklas Isfeldt naast een krachtige stem ook een groot gevoel voor humor te bezitten. Zo kondigt hij bepaalde songs aan als 'boeren metal' danwel 'schlager metal' en herdoopt hij n van zijn gitaristen in 'Ritchie Rainbow'. Het publiek van Elsrock reageert volgens Isfeldt beter dan de 4000 toeschouwers die ze de voorbije avond bij een optreden in Stockholm hadden. Voor mij is dit concert het hoogtepunt van de dag. Dream Evil heeft er vandaag in ieder geval n fan bij gekregen.

Dream Evil

Met slechts twee albums op zak, mag Scar Symmetry toch als n na laatste band het podium op. Dat geeft wel aan dat de melodieuze death metal van het Zweedse vijftal succesvol is. De melodieuze passages zijn erg sterk en komen live op songs als Chaosweaver goed uit de verf. Desalniettemin slaat na een paar nummers bij mij de verveling enigszins toe door een gebrek aan variatie. Na goed drie kwartier stopt de band, terwijl ze een uur speeltijd hebben. Voor mij is het lang genoeg geweest. Smaken verschillen echter en een deel van het publiek vraagt om een toegift. Daaraan geeft Scar Symmetry geen gehoor en dus begint het wachten op de hoofdact.

Scar Symmetry

Een dag voor het optreden op Elsrock ziet Nevermore zich gedwongen om een concert in de Plato te Helmond af te zeggen. De reden is dat zanger Warrel Dane een spoedbehandeling bij de tandarts heeft ondergaan, waarbij (naast een wortelkanaalbehandeling) twee verstandskiezen zijn getrokken. Gelukkig is hij wel in staat om op Elsrock te spelen. In het begin houdt Dane zijn hand een aantal keren op zijn wang, maar verder is er weinig van het ongemak te merken. Hij is uitstekend bij stem. Nevermore levert een prima optreden af en toont zich een waardige headliner. Jeff Loomis en Chris Broderick (die live de plaats inneemt van de inmiddels definitief vertrokken Steve Smyth) zetten het innovatieve gitaarwerk dat de albums siert op het podium overtuigend neer. De setlist geeft een goed overzicht van de laatste vier albums, al mis ik persoonlijk Believe In Nothing en Sentient 6. Als toegift speelt de band de titelsongs van de laatste twee albums, waarna de derde editie van Hell's Rock, pardon Elsrock ten einde is. Hopelijk kan de mooie locatie in Rijssen volgend jaar, ondanks de tegenwerking van plaatselijke streng christelijke politici, opnieuw een interessante en afwisselende rij metal bands verwelkomen.

Setlist Nevermore:
1. Medicated Nation
2. I, Voyager
3. The River Dragon Has Come
4. Inside Four Walls
5. My Acid Words
6. Final Product
7. Deconstruction
8. Born
9. The Heart Collector
10. Who Decides
11. Narcosynthesis
12. No More Will
13. This Godless Endeavor
14. Enemies Of Reality

Setlist Dream Evil:
1. United
2. Blind Evil
3. Fire! Battle! In Metal!
4. In Flames You Burn
5. Crusaders' Anthem
6. Made Of Metal
7. The Chosen Ones
8. Children Of The Night
9. The Book Of Heavy Metal (March Of The Metallians)

Setlist Autumn:
1. State Of Mind
2. Blue Wine
3. The Silent Madness
4. Satellites
5. My New Time
6. Closest Friends Conspire
7. Premeditated Dying
8. This Night
9. Summer's End

Elsrock

Pitfest

Reactie van de tute op 04-10-2007 om 22:43u


rijssen een dorp !!! ze hebben al meer dan 750 jaar stadsrechten

Reactie van Bastiaan op 04-07-2009 om 20:23u


Een fantastische dag met een zeer goede line-up. Het is jammer dat er niet meer mensen kwamen opdagen want anders had de organisatie waarschijnlijk de jaren erna ook zulke grote namen bij elkaar geschraapt (met duurdere entree). Anyway, Hatesphere, Dream Evil, Dialogue, Scar Symmetry & Nevermore zijn allemaal bands die ik een warm hart toedraag. En dat voor dertig euro... Fantastisch! Wel een minpunt. Ik en een maat van me werden van het station opgepikt (stationcar die heen en weer reed) voor een klein prijsje (geloof twee euro) en naar het festival gebracht. Maar na afloop terugkomen naar het station? Er reed geen enkele bus, taxi of wat dan ook! Gelukkig konden we meerijden met andere mensen die ons hebben afgezet op het station. :) Maar goed, dat mag de pret niet drukken. Geweldige dag.

Reactie van Juliano op 05-04-2012 om 13:37u


#Citat: Mand! hvorfor har du lavet din side om til en blog? trode at du hrellee vil kode det selv. - Det vil jeg ogse5, men pe5 WordPress, behf8ver jeg ikke til at have alt det bf8vl, der er med de servere, der er rundt omkring lige for tiden, nu hvor FreePages.dk er nede. Jeg laver skam ogse5 sider fra bunden, se bare Godt Li'' Mel, KranieUnionen, Jamaica Og Andre Nyheder, AC Horsens Fanz, osv.

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.