Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Hatesphere, Spoil Engine, Gilo en Chiraw
Op 4 mei 2008 in Metropool, Hengelo
Een review door Jan
Hatesphere was altijd een band die een aparte plek in mijn hart had. Knallend brute albums, geweldige liveoptreden en ook nog eens uitzonderlijk sympathiek. Erg teleurgesteld was ik dan ook toen één voor één alle bandleden werden ingewisseld. Ietwat nerveus was ik dan ook om het compleet nieuwe Hatesphere te gaan zien in de metropool in Hengelo, waar zij zouden spelen met Chiraw, Gilo en Soil Engine.

De verrassing van de avond was ook de opener: Chiraw. Deze heren had ik een jaar of twee geleden eens op het Elsrock festival zien spelen en toen maakten ze geen onaardige, maar ook zeker geen geweldige nu-metal. Ontzettend verbaasd was ik dan ook toen ik zag hoe deze band gegroeid was. Gezegend met een bijzonder goed geluid zette de band een sterke mix neer van Fear Factory achtige metal met de nodige portie Chimaira erin. Mede doordat de zanger zowel clean zong als schreeuwde was een vergelijking met Killswitch Engage al gauw gemaakt, maar Chiraw weet hun muziek een stuk complexer en minder hapklaar dan KsE te presenteren. Al met al een bijzonder sterk optreden en Chiraw is zeker een band om rekening mee te houden in de toekomst.

Hierna was het de beurt aan Gilo. Ook deze heren weten hoe moderne en brute metal gemaakt wordt. Rammende riffs, pompende drums en een agressieve zanger. Hierbij heeft de band een bijzonder energieke podiumpresentatie, die me meer dan eens aan Born From Pain deed denken. De zaal ging trouwens helemaal los bij hun Chimaira cover (Pure Hatred als ik me niet vergis). Gilo krijgt zeker geen originaliteitsprijs, maar de band speelt bijzonder strak de muziek zit erg goed in elkaar.

Spoil Engine komt uit België en ik moet zeggen dat ik nog nooit van de band had gehoord. Ook deze band heeft een vrij moderne sound, maar weet hier ook wat meer traditionele metal doorheen te weven. Ook bij Soil Engine was het energie-level erg hoog en bij tijd en wijle stond de band zelfs in het publiek te spelen. Ik moet zeggen dat ik niet weggeblazen werd door deze heren (of zoals een bekende zei: het is net soep waar nog wat maggi in moet), maar amusant was het optreden zeker.

Nu kwam het moment waar iedereen (of althans een hoop mensen) op wachtte: het nieuwe Hatesphere of om het heel kwaadwillend te zeggen: Pepe en de coverband. Voor het eerst zag ook de nieuwe, 19 jarige, zanger Jonathan 'Joller' Albrechtsen. En ik moet het eerlijk zeggen: hij is bij lange na nog geen Jacob Bredahl, maar hij deed het bijzonder goed en ook de rest van de band speelde erg strak. De nadruk van het optreden lag op de nieuwere albums, maar ook een nummer als Bloodsoil kwam langs. Zelf had ik stiekem wel gehoopt op wat meer ouder materiaal. Het publiek vond het allemaal geweldig en at de band uit de hand.
Ik geloof zo langzamerhand dat ik de enige was voor wie dit toch het minste Hatesphere optreden was. Misschien heb ik te grote oogkleppen, want het optreden was gewoon goed, maar het had voor mij niet meer de impact die Hatesphere altijd had bij mij, al had ik ze nog zo vaak gezien.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Tim op 20-05-2008 om 10:01u


"Hierbij heeft de podium een bijzonder energieke podiumpresentatie" gaaf :D :P

Reactie van Menda op 21-05-2008 om 09:47u


Heb Hatesphere in Purmerend gezien in februari ? Vondt de nieuwe zanger echt dikke prima :) Toffe gast ook, dikke focking strot...!

Reactie van Martin op 23-05-2008 om 19:49u


"of zoals een bekende zei: het is net soep waar nog wat maggi in moet" Goed onthouden ;)

Reactie van Brayan op 04-07-2012 om 18:39u


Wow, inderdaad heel mooi sukjte uit Hooglied.Mijn dooptekst vind ik echt erg mooi, psalm 121: 7 en 87 De HEERE zal u bewaren van alle kwaad; uw ziel zal Hij bewaren.8 De HEERE zal uw uitgang en uw ingang bewaren, van nu aan tot in der eeuwigheid.

Reactie van Terhas op 06-07-2012 om 12:15u


L.S.in de jaren ''50 en begin ''60 was er regelmatig een pauze nuemmr. Ook speelde het Tuschinski Orkest onder leiding van Max Kapper. Zijn oom, Maurits Kapper was getrouwd met mijn oudtante en van beroep opera zanger. Zijn loopbaan bij de Hamburgse Opera werd in ''33 onderbroken. Graag wil ik weten of er nog gegevens zijn over Max.Met vriendelijke groet,Simon Fuks