Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Primordial - Redemption At The Puritan's Hand
Jaar van release: 2011
Label: Metal Blade Records
Primordial - Redemption At The Puritan's Hand
Hoewel het Ierse Primordial al jarenlang een gewaardeerde kracht is binnen de underground, wordt de uitdagende, ongepolijste en stuwende mengeling van celtic/folk/black metal die de band laat horen pas sinds de afgelopen jaren door een groter publiek opgepikt. Met name de geniale albums The Gathering Wilderness (rauw en mistroostig) en To The Nameless Dead (heroïsch en groots) mogen gerust als twee moderne klassiekers gezien worden. Het is dan ook niet verrassend dat de internationale pers massaal de loftrompet uitstak, want vooral To The Nameless Dead is een waar meesterwerk.

Zulke lovende recensies brengen echter ook verwachtingen met zich mee. Verwachtingen die aan de vooravond van Redemption At The Puritan’s Hand, het zevende album van Primordial, hemelshoog reiken en zich na een eerste luisterbeurt tegen de band lijken te keren. Daar waar To The Nameless Dead zich al direct als een meesterwerk openbaarde, is Redemption At The Puritan’s Hand een plaat geworden die zijn geheimen minder makkelijk blootgeeft. In eerste instantie was ik dan ook enigszins teleurgesteld, want hoewel het album onmiskenbaar als Primordial klinkt, wordt de luisteraar niet direct overweldigd.

Gelukkig heb ik de tijd genomen om het album te doorgronden. Bij iedere luisterbeurt wordt Redemption At The Puritan’s Hand namelijk sterker. Natuurlijk, sommige nummers klinken al direct sterk, zoals de fenomenale opener No Grave Deep Enough. Ook het meeslepende The Mouth Of Judas en het stuwende The Puritan´s Hand overtuigen onmiddellijk. Andere nummers hebben echter langer nodig, zoals Lain With The Wolf, dat in eerste instantie wat rommelig overkwam maar zich gaandeweg ontpopt tot een geweldig en emotioneel nummer. Hetzelfde geldt voor het ingetogen beginnende Bloodied Yet Unbowed, dat zich ontpopt tot een vurig epos waarop frontman A.A. Nemtheanga mij keer op keer kippenvel bezorgd met zijn pure en emotionele zang.

Ik kan iedereen dus alleen maar aanraden om dit album tijd te geven. Dan blijkt dat Redemption At The Puritan´s Hand weliswaar niet zo geniaal is als To The Nameless Dead, maar daar verdomd weinig voor onder doet. Een uitdagend album dat, geheel in de traditie van Primordial, een verademing is ten opzichte van de grote hoeveelheid zielloze standaardmeuk die er wordt uitgebracht. Puur, oprecht en eerlijk vakmanschap van een buitengewoon hoog niveau.

Tracklist:
1. No Grave Deep Enough
2. Lain With The Wolf
3. Bloodied Yet Unbowed
4. God's Old Snake
5. The Mouth Of Judas
6. The Black Hundred
7. The Puritan's Hand
8. Death Of The Gods

Score: 89 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 7 mei 2011

Koop dit album in

Meer Primordial:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van DemonicGenocide op 07-05-2011 om 23:17u
Score: 90 / 100

Inderdaad een prachtig album, waardig aan zijn voorganger en nu al een van mijn all-time favorieten

Reactie van 666 op 10-05-2011 om 00:04u
Score: 99 / 100

G E W E L D I G wat een mooi album!

Reactie van Arnold op 14-05-2011 om 12:53u
Score: 75 / 100

Ik heb em nu flink wat keer geluisterd, maar kom er maar niet in. No Grave Deep Enough, Lain with the Wolf en Bloodied Yet Unbowed zijn sterk, maar de rest vind ik weinig attractief.