Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

03-08-2021

Naer Mataron - River at Dash Scalding
Jaar van release: 2003
Label: Black Lotus Records
Naer Mataron - River at Dash Scalding
"River at Dash Scalding" is het nieuwe album van de Griekse Black Metal band Naer Mataron. Wat Naer Mataron tot zo'n bijzondere band maakt, is het hoge niveau van kwaadaardigheid dat de heren met hun muziek bereiken. "River at Dash Scalding" is een Black Metal plaat voor de geoefende luisteraar, en n die een zeker begrip voor de potentie van muzikale primitiviteit en de grondbeginselen van de Black Metal vergt. Lieden die bands als Darkthrone, Marduk en Gorgoroth te extreem vinden, hoeven niet verder te lezen.

"River at Dash Scalding" is een album dat zo'n beetje vrij is van melodie. Het album bevat vijftig minuten aan overwegend snelle, gemeen klinkende Black Metal, die vooral vanwege de uitgebreide blast-passages en eenvoudige drums wel wat doet denken aan de onheilige klanken van bijvoorbeeld Marduk en Cirith Gorgor. Het verschil is dat Naer Mataron een stukje extremer is met z'n weigering om melodie toe te passen. Waar de riffs van Marduk nog wel eens wat herkenbaarheid scheppen, lijken de heren van Naer Mataron de luisterervaring zo hels en nihilistisch mogelijk te willen maken. Iets waar ze met deze nieuwe plaat zonder meer in geslaagd. "River at Dash Scalding" is een meeslepend vertoon van Black Metal in al z'n primitieve furie, een gitzwarte incarnatie van de infernale lelijkheid die als onderslag ligt aan het muzikale equivalent van de zwarte magie. De perfecte soundtrack bij een bloedige oorlog tegen de volgelingen van het woord Gods.

"River at Dash Scalding" is echter geen perfect album. In de eerste plaats is het ongeveer tien minuten te lang, waardoor de laatste paar nummers een deel van hun effectiviteit en kracht verliezen. Weinig afwisselende, extreme albums moeten nou eenmaal niet te lang zijn, wat voor zowel Black als Death Metal geldt. Daarnaast is de productie niet om over naar huis te schrijven. Het geluid is weliswaar lekker rauw, maar het album grijpt je niet bij de keel zoals bijvoorbeeld het ietwat vergelijkbare album "Panzer Division Marduk". Daarvoor klinken de drums wat te zwakjes. De producer van dit album heeft kennelijk niet door dat muziek tegelijkertijd zowel rauw als vet kan klinken, en dan is voor een strijdlustig album als "River at Dash Scalding" toch echt wel nodig.
Lyrisch is het album zeer vermakelijk. Naer Mataron verhaalt graag over het oude, ongetemde Europa, en als liefhebber van de heidense dagen van weleer spreken de teksten van nummers als "Ancestor-Worship" en "The Life and Death of Europa" me erg aan. Deze teksten dragen sterk bij aan het authentieke, welgemeende karakter van de muziek, wat het album, tezamen met het artwork, zeer verzorgd maakt.

Voor Black Metal liefhebbers die hun muziek graag zwarter dan zwart hebben, vormt het derde album van Naer Mataron een uitstekende aanleiding om een paar euro uit te geven. Je hebt mijn garantie dat "River at Dash Scalding" ht wapen is waarmee je de gemiddelde Black Metal beginner, die zich heel evil voelt met z'n Cradle of Filth en Dimmu Borgir cd's, binnen niet al te lange tijd de boom in jaagt.

Tracklist:
1. As the Clouds of War Gather / The Continuity of Land and Blood
2. The Great Meridian Tide
3. Revolt Against the Modern World
4. The Life and Death of Europa part 1: Cosmogonia (Life)
5. The Life and Death of Europa part 2: Kalki the Avenger - Lightning and the Sun
6. The Triumph of Will
7. Ancestor-Worship
8. Salvatores Dei
9. The Plunderer (originally by Ved Buens Ende)
10. Steppe

Score: 80 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 24 mei 2003

Koop dit album in

Meer Naer Mataron:

[ Terug naar de Album Reviews ]