Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Coheed And Cambria - The Year Of The Black Rainbow
Jaar van release: 2010
Label: Roadrunner Records

Coheed And Cambria - The Year Of The Black Rainbow

The Year Of The Black Rainbow is het gloednieuwe vijfde studioalbum van de Amerikaanse band Coheed And Cambria. Zoals we gewend zijn van Claudio Sanchez en zijn mannen, draait het op dit vijfde schijfje wederom om zijn futuristische verhalen rond ‘The Armory Wars’. The Year Of The Black Rainbow neemt in dat verhaal een bijzondere plaats in, want het vormt een prequel tot wat we reeds gehoord hebben in de complexe teksten van Sanchez.

De ellende met prequels is bij films echter vaak, dat het oorspronkelijk geweldig was, maar vervolgens met allerlei gedoe vooraf helaas tegen blijkt te vallen. Nu is een prequel-album iets anders dan een film, maar The Year Of The Rainbow heeft ook last van hoge verwachtingen. In Keeping Secrets Of Silent Earth 3 en de beide Good Apollo-albums waren van een geweldig hoge kwaliteit. De magie die die drie albums bezaten is op dit vijfde schijfje voor een groot deel verdwenen en vervangen door een flinke dosis rauwe energie. Een energie die er helaas voor zorgt, dat Coheed And Cambria een veel belopen pad inslaat en heden doet denken aan een progressieve emocore band. Dit is ten koste gegaan van het eigenzinnige, misschien wat naïeve, speelse geluid waar de band zich voorheen van bediende en er voor zorgde dat er constant iets te ontdekken viel. Terwijl die ontdekkingsreis heden op The Year Of The Black Rainbow in mijn oren van een ietwat kortere duur zal zijn.

Dit betekent allerminst dat er niks te ontdekken valt. Het kenmerkende stemgeluid van Sanchez blijft indrukwekkend, en hoewel de composities niet zo overweldigend zijn als op voorgaande albums, weten zij nog altijd boven het gemiddelde uit te stijgen. Nieuw op dit album zijn de drumpartijen van Chris Pennie (ex-The Dillinger Escape Plan) die sinds 2007 officieel deel uitmaakt van de band. Samenvattend is The Year Of The Black Rainbow niet het album geworden waar ik na drie jaar wachten op hoopte, maar nog altijd een luisterbeurt waard.

Tracklist:
1. One
2. The Broken
3. Guns Of Summer
4. Here We Are Juggernaut
5. Far
6. This Shattered Symphony
7. World Of Lines
8. Made Out Of Nothing (All That I Am)
9. Pearl Of The Stars
10. In The Flame Of Error
11. When Skeletons Live
12. The Black Rainbow

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 6 mei 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]