Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Coheed and Cambria - Good Apollo, I'm Burning Star IV Volume One: From Fear Through The Eyes of Madness
Jaar van release: 2005
Label: Sony Music

Coheed and Cambria - Good Apollo, I'm Burning Star IV Volume One: From Fear Through The Eyes of Madness

Zoals velen leerde ik Coheed and Cambria pas kennen bij hun tweede album In Keeping Secrets of Silent Earth: 3 uit 2003. Op slag verliefd, heeft dit album mijn speler een tijdlang niet verlaten. Die geweldige combinatie van moderne indie/emo, progressieve rock en een zanger die wel wat weg heeft van Geddy Lee (Rush) was stroop op de oren. Sindsdien is hun carrière in een stroomversnelling geraakt met een enorme tour en veel nieuwe fans. Grote verwachtingen dus voor dit nieuwe album van deze Amerikanen.

Good Apollo borduurt verder op de verhalen van In Keeping Secrerts of Silent Earth: 3 en debuut The Second Stage Turbine Blade. Het verhaal is complex en je moet je er echt in verdiepen om er wat van te begrijpen. De band beseft dit ook en heeft dan ook een comic uitgebracht met daarop het hele verhaal van Apollo met daarbij prachtige afbeeldingen. Gelukkig is het verhaal verder niet van belang om van de muziek te kunnen genieten, want ook zonder de avonturen van het koppel Coheed and Cambria, om wie het verhaal allemaal draait, is de muziek net zoals op hun vorige album fenomenaal.

Het geluid van de band is in grote lijnen hetzelfde gebleven, hoewel ze op Good Apollo veel meer teruggrijpen op de klassieke heavy metal dan op hun vorige album. Dit is goed te horen in het bombastische Welcome Home en From Fear Through The Eyes of Madness. Over het algemeen is de eerste helft van het album wat bombastischer en ligt het tweede deel meer in de lijn van In Keeping Secrets… Ook het voor het totaalplaatje van de band zo belangrijke stemgeluid van Claudio Sanchez is onveranderd gebleven. De afwisseling in sfeer en soort nummers is enorm met bijvoorbeeld het innige Always & Never, het harde Welcome Home en het springerige Ten Speed. Afsluiting is er in de vorm van het vierdelige The Willing Well waarin mijn persoonlijke favoriete From Fear Through The Eyes of Madness toe behoort. Dit nummer vat zo’n beetje een compleet tijdperk aan rock samen met invloeden van bijvoorbeeld Rush, Iron Maiden en King Crimson. Als verrassing is er op het einde van The Final Cut nog een leuk folk-deuntje geplaatst.

Good Apollo is een waardige opvolger voor In Keeping Secrets of Silent Earth: 3, maar overtreft deze zeker niet. Persoonlijk prefereer ik de voorganger boven dit album, vanwege het totaalplaatje dat beter lijkt te kloppen. Niet getreurd echter, want Good Apollo blijft een superalbum, dat elke fan of geïnteresseerde blind kan kopen.

Tracklist:
1. Keeping The Blade
2. Always & Never
3. Welcome Home
4. Ten Speed (Of God’s Blood & Burial)
5. Crossing The Frame
6. Apollo I: The Writing Writer
7. Once upon Your Dead Body
8. Wake Up
9. The Suffering
10. The Lying Lies & Dirty Secrets of Miss Erica Court
11. Mother May I

The Willing Well
12. I – Fuel for The Feeding End
13. II – From Fear Through The Eyes of Madness
14. III – Apollo II: The Telling Truth
15. IV – The Final Cut

Score: 83 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 19 oktober 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Coheed and Cambria - Good Apollo, I'm Burning Star IV Volume One: From Fear Through The Eyes of Madness
Reactie van NecRobert op 19-10-2005 om 15:59u
Score: 85 / 100

Heerlijke plaat weer idd! Ik hoop dit bandje ooit nog eens live te zien want die live DVD van ze doet mij al watertanden. Die Floydian gitaarstukjes ook in het laatste nummer! Wat een heerschband is dit. Veel mensen zullen gruwelen bij het horen van Sanchez' stem, maar die zanglijnen zijn echt geniaal!

Coheed and Cambria - Good Apollo, I'm Burning Star IV Volume One: From Fear Through The Eyes of Madness
Reactie van Een_Metalfan op 22-10-2005 om 17:59u

Die "zanger" verpest alles. 100% greppel daarom.

Coheed and Cambria - Good Apollo, I'm Burning Star IV Volume One: From Fear Through The Eyes of Madness
Reactie van Een Metalfan op 18-11-2006 om 15:50u
Score: 1 / 100

emo