Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Eluveitie - Everything Remains (As It Never Was)
Jaar van release: 2010
Label: Nuclear Blast Records
Eluveitie - Everything Remains (As It Never Was)
Hoe ze het doen, mag Joost weten, maar de heren en dames van folk metalband Eluveitie blijven in moordend tempo albums produceren. We hadden al Spirit (2006), Slania (2008) en het akoestische Evocation I (2009) en nu verschijnt Everything Remains (As It Never Was) . Tussen alle optredens en tours door werd deze schijf vorig jaar in september en oktober opgenomen. En ruim een maand later werd het materiaal al doorgespeeld aan tijdschriften en e-zines.

Eluveitie houdt de vaart er dus stevig aan. Dit keer houden ze ook het tempo er stevig in. Waar op het vorige album flink werd ingehouden, komt al die agressie en power nu in één keer los. Everything Remains is duidelijk het stevigste album dat deze Zwitsers tot nu toe hebben afgeleverd. Nog steeds onmiskenbaar Eluveitie met de vrolijke fluitjes en draailieren, maar nu ook met een donkerdere ondertoon.

Af en toe gaat het volume letterlijk iets naar beneden en staat het intro een stuk zachter dan de rest van het nummer, zoals Kingdom Come Undone, om er vervolgens keihard weer tegenaan te gaan. Ook zijn er wederom instrumentale intermezzo’s te vinden en wel in de vorm van Setlon en Isara. Ligt het nu aan mij of lijken die nummers wel erg veel op elkaar? Afijn, na enig luisteren hebben alle nummers mijn goedkeuring weten weg te dragen, van het pakkende Thousandfold, waarvan ook een clip is verschenen, tot het stevigere Kingdome Come Undone.

Fans van eerder werk kunnen dit album dan ook gerust aanschaffen. En daar wringt de schoen. Het is verre van slecht en alles zit degelijk in elkaar, toch voelt het aan als een herhaling van Slania, weliswaar met een portie extra metal. De band doet zeker een stapje voorwaarts, maar niet zoveel als ik had gehoopt. Dit keer krijgt Eluveitie nog het voordeel van de twijfel. Ik hoop echter dat ze de volgende keer meer weten toe te voegen aan hun huidige staat van dienst. Misschien is het toch beter om wat meer tijd uit te trekken voor een nieuwe plaat. Dat zal overigens waarschijnlijk het vervolg op Evocation I zijn. Ik laat me graag verrassen. Het moge duidelijk zijn dat Everything Remains dat niet helemaal doet.

Tracklist:
1. Otherworld
2. Everything Remains As It Never Was
3. Thousandfold
4. Nil
5. The Essence Of Ashes
6. Isara
7. Kingdome Come Undone
8. Quoath The Raven
9. (Do)Minion
10. Setlon
11. Sempiternal Embers
12. Lugdũnon
13. The Liminal Passage

Score: 84 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 14 februari 2010

Koop dit album in

Meer Eluveitie:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Eluveitie - Everything Remains (As It Never Was)
Reactie van Hyb op 15-02-2010 om 09:28u

"Af en toe gaat het volume iets naar beneden, zoals Kingdom Come Undone..."

"...tot het hardere Kingdome Come Undone."

Lees ik dat verkeerd, of ben je tegenstrijdig bezig? Hoe dan ook, zeker de moeite waard als het lijkt op Slania.

Eluveitie - Everything Remains (As It Never Was)
Reactie van Nicole op 15-02-2010 om 09:36u

Luister het album maar eens en dan is het waarschijnlijk al een stuk duidelijker. Het viel mij op dat een aantal nummers een heel zacht intro hebben (waardoor ik zelfs aan mijn boxen begon te twijfelen), maar daarna op normaal geluidsniveau verdergaan. Zo ook, Kingdom Come Undone dat begint met een zacht intro en dan flink losbarst. Hopelijk is het zo duidelijker geworden?

Eluveitie - Everything Remains (As It Never Was)
Reactie van Nicole op 15-02-2010 om 20:39u

Update: naar aanleiding van Hyb's comment het een en ander aangepast.

Eluveitie - Everything Remains (As It Never Was)
Reactie van Creation op 10-03-2010 om 10:17u
Score: 9 / 100

Ik vind niet dat het een 84 verdient voor de kwaliteit die geleverd is.