Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Heathen - The Evolution Of Chaos
Jaar van release: 2010
Label: Mascot Records
Heathen - The Evolution Of Chaos
Het werd eens tijd! Eindelijk is de nieuwe plaat van Heathen gearriveerd en dat heeft nogal een tijdje geduurd. Negentien jaar na het vorige studioalbum Victims Of Deception verschijnt The Evolution Of Chaos na een aantal keren uitgesteld te zijn geweest. Goed, we hadden in 2004 het zoethoudertje met de titel Recovered, maar meer dan een plaat met restjes en covers was dat niet. De demo uit 2005 gaf hoop op een vlotte release van een nieuwe plaat, maar er zijn inmiddels alweer bijna vijf jaren verstreken. Nu is de plaat er dan toch.

En die plaat is er eentje om in te lijsten. Het spijt me, Testament, Death Angel, Exodus, Metallica, Defiance en andere Bay Area legenden, maar Heathen veegt de vloer met jullie aan. Van alle platen die de afgelopen jaren door bovengenoemde bands zijn uitgebracht is The Evolution Of Chaos zonder twijfel de allerbeste. Liefhebbers kunnen reppen over smaak, maar elke luisteraar kan horen dat Heathen een dusdanig hoog niveau bereikt heeft dat discussie eigenlijk zinloos is. De cd klopt voor de volle honderd procent. Het songmateriaal is weergaloos, het spel is ongelofelijk strak en bij tijden spectaculair en de heftige productie van Jacob Hansen geeft de plaat nog een extra knalfactor. Ik geef toe dat ik even aan de moderne sound moest wennen, maar na enkele minuten blijkt er ook aan de productie niets te mankeren. De plaat klinkt niet te digitaal en ondanks dat het drumgeluid op veel Hansen-producties redelijk op elkaar lijkt, heeft Heathen de oorspronkelijke sound goed weten vast te houden.

Dan de songs. Waar te beginnen? Het album staat helemaal vol met te gekke riffs, waanzinnige solo's en ouderwets lekkere tempowisselingen. David White klinkt iets rauwer dan vroeger, maar dat komt het agressievere geluid juist ten goede. Hoe goed de band momenteel is, is bijvoorbeeld te horen in opener Dying Season, wellicht al bekend van de demo uit 2005. De riffs zijn fantastisch, het refrein super pakkend en de songstructuur nodigt absoluut uit tot herbeluistering. Heathen combineert nog steeds op een fenomenale wijze prachtige melodielijnen en superieure speltechniek met brute tempo's en spectaculair gitaargeweld. Het is die afwisseling die deze plaat tot een bijzondere belevenis maakt. Neem het lange en zeer kunstig uitgewerkte No Stone Unturned met zijn weergaloze solosecties, kenmerkende tokkels en compromisloze thrashstukken, of het gevarieerd opgebouwde A Hero's Welcome waarin de band kalmer vaarwater opzoekt. Schitterend gezongen bovendien door White. Voor fans die bang waren dat de activiteit van gitarist Lee Altus in Exodus het oorspronkelijke geluid in gevaar zou brengen, heb ik geruststellende woorden; nee, zeker niet. Heathen klinkt wel wat steviger dan voorheen en Rob Dukes duikt nog eventjes op, maar echt noemenswaardig is zijn inbreng niet. Het blijft vooral heel erg Heathen.

Heathen overtreft niet alleen zo'n beetje alle thrash releases van de afgelopen jaren, ze overtreffen ook hun eigen werk. Het oude werk was fantastisch, daar mag geen twijfel over bestaan, maar het nieuwe materiaal klinkt veel afwisselender, spannender en meer uitgebalanceerd. Geen basloze productie meer (Victims Of Deception) of blikkerige gitaarmelodieën (Breaking The Silence) maar een volvette thrashplaat die ongetwijfeld vele harten gaat veroveren. Neem daarbij het mooie artwork en we kunnen vaststellen dat Heathen vroeg in 2010 wel eens de thrashcup van het jaar in de wacht kan slepen. Met een vet, fris en geïnspireerd album als The Evolution Of Chaos moet dat toch zeker te doen zijn.

Tracklist:
1. Intro
2. Dying Season
3. Control By Chaos
4. No Stone Unturned
5. Arrows Of Agony
6. Fade Away
7. A Hero's Welcome
8. Undone
9. Bloodkult
10. Red Tears Of Disgrace
11. Silent Nothingness

Score: 96 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 18 januari 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Heathen - The Evolution Of Chaos
Reactie van Niels op 18-01-2010 om 14:09u
Score: 97 / 100

100% mee eens!

Heathen - The Evolution Of Chaos
Reactie van John op 18-01-2010 om 14:38u

Hmm, ik weet zonet nog niet of ze de vloer aanvegen met Testament. Verder zeker een goed schijfje.

Heathen - The Evolution Of Chaos
Reactie van Ruud op 18-01-2010 om 14:59u

De vloer aanvegen met Testament is geen kunst aan. In mijn ogen echt een vreselijk overgewaardeerde band. Ok, live zijn ze heel tof.

Heathen - The Evolution Of Chaos
Reactie van cornie op 18-01-2010 om 18:51u
Score: 80 / 100

Niet slecht maar ook niet ijzersterk, zeer herkenbaar, metallica speelde ongeveer 25 jaar geleden de zelfde soort muziek van de kill em all t/m master of puppets periode dus wie veegd met wie de vloer aan ? maar daarom heerlijk om naar te luisteren.

Heathen - The Evolution Of Chaos
Reactie van Tol op 19-01-2010 om 11:58u
Score: 9 / 100

Lekker vette gitaar rifs met flitsende solo's. Gewoon een super plaat.

Heathen - The Evolution Of Chaos
Reactie van panic 1 op 19-01-2010 om 13:54u
Score: 9 / 100

Moddervettte bay area thrash. De riffs zijn wat agressiever dan voorheen. Niet vreemd als je bedenkt dat de huidige werkgever van lee altus exodus is. Ik vind het een heerlijke plaat en ik word nog euforischer bij de gedachte dat ik dit ook nog een keer live mag aanschouwen. Binnenkort verschijnt atrocity deel 2 van Exodus. Het is lang geleden, maar ik waan me weer een beetje in de jaren 80. God wat ben ik blij dat ik ben opgegroeid met deze muziek.

Heathen - The Evolution Of Chaos
Reactie van Lee op 19-01-2010 om 20:22u
Score: 95 / 100

dit is het wachten waard geweest

Heathen - The Evolution Of Chaos
Reactie van poziloc op 19-01-2010 om 23:19u
Score: 98 / 100

Een heerlijk cd!
Nu maar hopen dat ze gewoon doorgaan en niet weer een groot aantal jaren niks meer van ze laten horen

Heathen - The Evolution Of Chaos
Reactie van arie op 20-01-2010 om 06:57u
Score: 70 / 100

Leuke plaat maar bij lange na niet zo zo bijzonder als de recensie impliceert

Heathen - The Evolution Of Chaos
Reactie van benj op 20-01-2010 om 13:59u
Score: 96 / 100

Mee eens met de recensie al vond ik A Hero's Welcome wat minder. De rest beukt echt lekker, 14 maart in Baroeg in Rotterdam geloof ik. Dat moet ik zien!

Heathen - The Evolution Of Chaos
Reactie van Bastiaan op 22-01-2010 om 19:30u
Score: 75 / 100

Aardig schijfje inderdaad. Kan de strijd met de laatste Testament best aan, maar dat was ook geen enorme hoogvlieger.

Heathen - The Evolution Of Chaos
Reactie van Narrative op 23-01-2010 om 17:00u

Mijn intresse is gewekt...

Heathen - The Evolution Of Chaos
Reactie van Albert op 25-01-2010 om 16:47u
Score: 98 / 100

Megavette plaat!!!!

Heathen - The Evolution Of Chaos
Reactie van Sándor op 09-02-2010 om 12:38u
Score: 89 / 100

Zeer goede plaat, uitgezonderd het nummer "A hero's welcome", wat ik een slap, té aangedikt nummer vind. De solo's en twin-gitaarpartijen zijn van absoluut supernivo. Ik deel de mening van Jeroen dat deze plaat met alle door hem genoemde bands de vloer aanveegt!