Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Shadow Gallery - Digital Ghosts
Jaar van release: 2009
Label: InsideOut Music
Shadow Gallery - Digital Ghosts
Het verhaal van Shadow Gallery is bekend. De progressieve metalband verloor vorig jaar plotseling zanger Mike Baker door een hartaanval. Zoiets is natuurlijk ontzettend tragisch voor familie, vrienden en bandleden, maar ook voor het geluid van de groep, want Baker drukte met zijn doorleefde stem lange tijd een flinke stempel op de muziek. Ik heb me dan ook afgevraagd of het verstandig was voor Shadow Gallery om onder deze naam door te gaan, maar achteraf gezien blijkt die keuze absoluut de juiste te zijn.

Digital Ghosts is namelijk n van de sterkste platen die de Amerikaanse band tot nu toe uitbracht. De tragiek van het verlies druipt er vanaf, maar men is niet bij de pakken neer gaan zitten. Mastermind Gary Wehrkamp en de overige leden verdienen daarvoor veel respect, maar een groot deel van dat respect gaat ook naar nieuwe zanger Brian Ashland. Het is onmogelijk om Baker te vervangen, dus is er voor verandering gekozen. Ashland neigt met zijn loepzuivere strot meer naar de klassieke US prog/power metalzangers als Geoff Tate (Queensrche) en Ray Alder (Fates Warning) en hij voegt daar nog een flinke dosis eigen personality aan toe. Alsof zijn glansrol al niet genoeg is duikt in het schitterende Strong ook nog de stem van Ralf Scheepers (Primal Fear) op. Aan vocale afwisseling is zeker geen gebrek.

De nieuwe cd is vooral een stuk zwaarder beladen dan Room V en haast vanzelfsprekend is er gekozen voor een vrij donkere toonzetting. Dat betekent niet dat er enkel getreurd wordt, want hoewel een kraker als Pain zeer duister gekleurd is, duiken er in een compositie als With Honor ook lichtpuntjes op. Deze opener behoort gelijk tot de hoogtepunten van het album, vanwege de sublieme wisselwerking tussen zwartgallige gitaarriffs en progressieve structuren die meer atmosferisch van aard zijn. Shadow Gallery heeft nog altijd de gave om complexe nummers toch vrij toegankelijke te laten klinken door te spelen met wonderschone melodielijnen en pakkende zangpartijen. Muzikaal gezien valt er geen speld tussen te krijgen en het is alsof Mike de bandleden tijdens de opnames heeft aangespoord om tot nog grotere hoogten te stijgen.

De prachtige productie, het stemmige artwork en de schitterende melodien; al deze elementen zorgen ervoor dat Digital Ghosts een plaat is die je als liefhebber van progressieve rock en metal gewoon niet kunt negeren. Het vakmanschap is groots en de emotionele lading is nog zoveel grootser. Met recht n van de sterkste albums van dit jaar en absoluut een schitterend eerbetoon aan de veel te vroeg gestorven zanger.

Tracklist:
1. With Honor
2. Venom
3. Pain
4. Gold Dust
5. Strong
6. Digital Ghost
7. Haunted

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 13 december 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van VATERNL op 13-12-2009 om 20:13u
Score: 70 / 100

Goede review. Helemaal mee eens.

Helaas is mijn score iets lager: 70 punten.

Alles klinkt als een klok maar om een of andere reden hadden ze wel
wat meer "peper in hun reet" kunnen steken tijdens het schrijven van
de muziek. Het is nu wel heel erg ingetogen wat ik hoor.
De passages waar men er wat steviger tegen aan gaat zijn op deze
release wel heel erg zeldzaam.

jammer:(

Reactie van Erik op 14-12-2009 om 11:15u
Score: 75 / 100

Ik vind het vorige album Room V stukken beter, op de een of andere manier pakt dit album me niet.
Het is zeker niet slecht maar ik mis het gevoel van de voorgaande platen.

Reactie van midian op 14-12-2009 om 17:36u
Score: 70 / 100

ik had na Room V wel een steviger album verwacht. dit album is helaas zonder Mike Baker. ik vindt het ook niet het album wat ik er van verwacht had. jammer ik vindt het allemaal wat onsamenhangend en mis ook de emotie van de vorige albums. misschien moet ik het album wat vaker draaien.

Reactie van Jeroen op 14-12-2009 om 17:37u

Ik vind het juist vanwege de donkere sfeer en stuk zwaarder en steviger overkomen. Misschien niet heel letterlijk als in superheavy riffs, maar toch wel een stuk zwartgalliger. Ik kon er eerst ook moeilijk inkomen, maar dat heb ik vaker met Shadow Gallery. Maar na een tijdje vallen de stukjes wel op de plek.

Reactie van Bas op 18-12-2009 om 19:03u
Score: 98 / 100

Zelden heb ik zo uitgezien naar een nieuwe CD als deze van n van 's werelds beste prockrockbands - zo niet de beste - en zelden heeft een album zo'n indruk achtergelaten na een eerste draaibeurt als deze. Toegegeven, het was even wennen aan de nieuwe leadzanger Brian Ashland, maar het zo herkenbare geluid van Shadow Gallery - virtuose gitaarsolo's en ingewikkelde toetspartijen, afgewisseld met prachtige meerstemmige zang - klinkt ook op dit album zo waar nog even vertrouwd. Zeker als je het album een paar keer hebt gedraaid, wordt weer eens goed duidelijk wat een geniale band dit is. Dit is muziek waar de term progressieve rock voor is uitgevonden; robuuste, eerlijke muziek met een berg emotie, die je met je ogen dicht en je koptelefoon op moet beluisteren en die je dan voert langs de meest opwindende en adembenemende landschappen.

Reactie van Sjaak op 27-01-2010 om 20:34u
Score: 85 / 100

Goeie CD, nieuwe zanger draait prima mee. Gold Dust en Digital Ghost zijn wat mij betreft de juweeltjes. Nu al een gedenkwaardig album. Luister ook eens naar de nummers op de limited edition, niet voor niets buiten de normale uitgave gelaten, maar wel interessant om te luisteren.