Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 29-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ad Sluijter (Epica) - 40
 • Alex Grey (illustrator) - 68
 • Andy LaRocque (King Diamond) - 59
 • Frank Harthoorn (Gorefest) - 53
 • Fredrik Johansson (I) (Draconian) - 47
 • Joackim Menard (Midwinter) - 43
 • Lori Peters (Skillet) - 48
 • Rym (Ragnarok) - 45

Vandaag overleden:
 • Erik Lindmark (Deeds Of Flesh) - 2018
 • George Harrison (The Beatles) - 2001
Review

Shadow Gallery - Room V
Jaar van release: 2005
Label: InsideOut Music
Shadow Gallery - Room V
Af en toe raakt een cd enigszins verloren in de stapel nog te bespreken albums, zonder dat dit aan de kwaliteit van het album ligt. Bij het nieuwe Shadow Gallery-album Room V gebeurde dit ook, vandaar dat deze bespreking enigszins aan de late kant is. Onder het motto “beter laat dan nooit” dus alsnog een bespreking van dit uitstekend ontvangen vijfde album van de Amerikanen.

Met dik 75 minuten aan muziek is Room V geen album geworden om even snel tussendoor te luisteren. Shadow Gallery is niet voor niets altijd een band geweest die veel aandacht van de luisteraar opeist, omdat de muziek te complex is om met een half oor te beluisteren. Het knappe is dat de band hoogstaande composities en indrukwekkend gitaar-en keyboardspel weet te combineren met catchy hooks en pakkende refreinen, waardoor de luisteraar niet helemaal in het muzikale universum van de band verdwaalt.

Room V is een vervolgalbum op het in 1998 verschenen Tyranny en gaat in feite verder waar dat album ophield. Aangezien het verhaal achter conceptalbums mij echter zelden tot nooit weet te interesseren (Room V vormt hierop geen uitzondering), laat ik het aan de luisteraar zelf om hier meer over uit te zoeken. De muziek op dit album zit bovendien overtuigend genoeg in elkaar om ook zonder notie te hebben van het onderliggende verhaal te intrigeren.

Muzikaal gezien verkent Shadow Gallery op dit album zo’n beetje alle wegen die het progressieve metalgenre rijk is. Met nummers als Comfort Me en Vow levert de band kalme, warme ballads af, waarbij de keyboards een belangrijke rol innemen. Met The Andromena Strain (een van de mooiste nummers van het album, waarbij instrumentaal geweld gecombineerd wordt met een relatief eenvoudig, harmonieus refrein), het geniale instrumentale orgasme Death of a Mother, het titelnummer en de groots klinkende afsluiter Rain laat de band echter ook horen complexe, hardere nummers te kunnen schrijven.

Hoewel Room V bijkans de hemel is in geprezen door de internationale metalpers, vind ik dit geen meesterwerk. Begrijp me niet verkeerd: Room V is een uiterst sterk album dat bij vrijwel iedere liefhebber van progressieve metal in smaak zal vallen, maar de stap van “goed” naar “geniaal” wordt hier – in tegenstelling tot andere progressieve conceptalbums als Scenes from a Memory en BE – niet gemaakt. Een sterk en vooral in instrumentaal opzicht bijzonder vernuftig album dus, niet meer maar ook zeker niet minder.

Tracklist:
1. Manhunt
2. Comfort Me
3. The Andromeda Strain
4. Vow
5. Birth of a Daughter
6. Death of a Mother
7. Lamentia
8. Seven Years
9. Dark
10. Torn
11. The Archer of Ben Salem
12. Encrypted
13. Room V
14. Rain

Score: 83 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 23 juli 2005

Meer Shadow Gallery:

Shadow Gallery - Room V
Reactie van Damien op 23-07-2005 om 16:57u

BE?? Verder ben ik het grotendeels wel met je eens. Een goed album, maar geen absolute wereldtopper.

Shadow Gallery - Room V
Reactie van GARTHIM op 23-07-2005 om 20:59u
Score: 85 / 100

MEE EENS. ALS MENSEN EEN ALBUM VAN SHADOW GALLERY WILLEN AANSCHAFFEN KUNNEN ZE NAAR MIJN IDEE BETER HET EERSTE ALBUM VAN DIT TWEELUIK KOPEN "TYRANY". HET ALBUM TYRANY KAN VOLGENS MIJ WEL HET PREDIKAAT GENIAAL KRIJGEN. HELAAS HAALT DIT ALBUM HET NIVO VAN HET EERSTE DEEL NIET. JAMMER, MIJN VERWACHTINGEN WAREN MISSCHIEN (TE) HOOG.

Shadow Gallery - Room V
Reactie van Edwynn op 23-07-2005 om 21:49u

Ik stel voor om het album toch nog eens een paar luisterbeurten te geven. Bij mij viel het kwartje ook pas veel later. Room V is wat mij betreft wel een geslaagd meesterwerk.

Shadow Gallery - Room V
Reactie van Nakur op 30-07-2005 om 18:20u
Score: 92 / 100

Niet helemaal mee eens. Op een schaal van 0 tot 100 krijgt BE (voor de duidelijkheid, dat is het laatste wapenfeit van Pain of Salvation) een score van 99, oftewel bijna perfect. En ik ga niet alles constant met BE blijven vergelijken want dan hou je niks leuks meer over. De 92 die ik geef is IMo terecht omdat het een album is dat uitstekend in elkaar zit (óók het concept, wat meer lijkt op een verhaal van Tom Clancy dan we gewend zijn in de progrock), en tot nu toe een van de beste albums van 2005. Room V is een mix van oude AOR, Dream theater geweld, prachtige 'Arena' stijl dubbele vocalen en floydaanse solo's. Wat wel een schande is, is dat de bonusdisc totaal niet besproken werd. Als de ondergetekende die wél in ogenschouw had genomen was het hele concept duidelijker geweest, én de grote extra: Floydan Dreams. Een 24 minuten durende Floyd medley met veel gastmuzikanten en erg veel sfeer. Dit is zelfs vele malen sterker dan Dream Theaters 'tribute' Octavarium en hoord zeker te worden genoemd. Schande!

Shadow Gallery - Room V
Reactie van Erik op 16-11-2009 om 17:24u
Score: 95 / 100

Een ondergewaardeerd album dat me keer op keer kippenvel bezorgt.
Magistraal!

Shadow Gallery - Room V
Reactie van BAS op 23-11-2010 om 23:09u
Score: 100 / 100

Voor mij is dit album het beste dat Shadow Gallery (tot nu toe) heeft voortgebracht. Weliswaar kun je de muziek ook zonder het verhaal beluisteren, zoals hiervoor gesuggereerd, maar dan mis je toch wel een heel intrigerende inkijk in de 'ziel' van deze band, die meer dan de moeite waard is te doorgronden. Muziekaal kent dit album slechts uitschieters, met zijn ingewikkelde, virtuose gitaarpartijen, fenomenale drum- en toetspartijen en prachtige meerstemmige zang, met in de hoofdrol de helaas veel te vroeg overleden Mike Baker. Room V is een indrukwekkende plaat, die bewondering afdwingt.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.