Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Suffocation - Blood Oath
Jaar van release: 2009
Label: Nuclear Blast Records
Suffocation - Blood Oath
Het is alweer even geleden dat de grondleggers van de USDM, niemand minder dan Suffocation, nieuwe nummers in elkaar hebben geknutseld. Na Suffocation is de band weer langdurig en omvangrijk gaan touren, inmiddels heeft de band Relapse Records ook aan de kant geschoven voor Nuclear Blast en bij een nieuwe labeldeal hoort natuurlijk ook een nieuw album. Ladies and gentlemen…. Suffocation proudly presents you Blood Oath, het debuut van de band op Nuclear Blast. Toch is het opvallend dat de meeste bands die een trede ‘hoger’ qua label gaan, de kwaliteit van de albums doorgaans niet met dezelfde trede omhoog tillen. Niet dat Blood Oath een slecht album is, nee, Suffocation is niet de band om slechte albums uit te brengen. En toch, de band inmiddels jarenland kennende, kan ik het gevoel dat het beter kan niet onderdrukken.

De voorganger was wellicht íets te catchy. Blood Oath is dan weer meteen het andere uiterste. De nummers zijn behoorlijk dicht geplamuurd met drukke acties, vernuftige riffs en een dof geluid, waardoor de muziek behoorlijk compact en ontoegankelijk wordt. Het is moeilijk om de vinger op de rode draad te leggen, omdat deze vaak haast onvindbaar is in de volle nummers. De solo’s hebben op Blood Oath behoorlijk wat terrein in moeten leveren, waardoor de muzikale nimbostratus nauwelijks wordt gebroken en daardoor zwaar, beladen en haast ondoordringbaar boven de hoofden blijft hangen.

Eigenlijk is dit allesbehalve negatief, toch wordt een album waarvan de nummers allemaal op deze manier worden opgebouwd gauw vrij eentonig. De beginnummers klinken bedrukt en trekken daarmee de aandacht, maar dit blijft 40 minuten lang hetzelfde en het album mist bliksemschichten die de boel eens lekker op z’n kop zetten. Niet alleen de pieken ontbreken, ook de furie lijkt plaats te hebben gemaakt voor bedompte massa death metal. Op zich geen slechte manoeuvre, maar waarom niet die twee factoren combineren? Een band als Suffocation moet knallen, pakken en uiteenrijten.

Blood Oath is een gedurfde zet die wellicht op lange termijn een goed groeialbum gaat opleveren. Toch hoor ik Suffocation liever lomp over de oren donderen dan deze te comprimeren. Als basis is de sound van Blood Oath zeer geschikt. Nu moet daar nog een goede hand vol krenten in.

Tracklist:
1. Blood Oath
2. Dismal Dream
3. Pray For Forgivness
4. Images Of Purgatory
5. Cataclysmic Purification
6. Mental Hemorrhage
7. Come Hell Or High Priest
8. Undeserving
9. Provoking The Disturbed
10. Marital Decimation

Score: 72 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 17 juni 2009

Koop dit album in

Meer Suffocation:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Suffocation - Blood Oath
Reactie van OLd Mhb op 17-06-2009 om 10:46u

Handvol krenten ? Smijt er liever een kilo spaanse pepers bij.

Suffocation - Blood Oath
Reactie van Een Metalfan op 17-06-2009 om 11:00u

Ladies and gentleman…. Suffocation proudly presents you Bload Oath, het debuut van de band op Nucleair Blast.

Zoek de fouten :P

Suffocation - Blood Oath
Reactie van Éomer op 17-06-2009 om 12:45u
Score: 75 / 100

Ik vind er 3... :P
On-topic: Ook voor mij een lichte teleurstelling. Dan zet ik liever nog een keertje "Souls To Deny" op. Wie weet wordt het wel een groeiplaat, maar dat zal de toekomst uitwijzen...

Suffocation - Blood Oath
Reactie van sanne op 17-06-2009 om 18:08u

sinds doug cerrito uit de band is(na t ultime despise the sun) en verantwoordelijk was voor vele nummers klinken de albums souls en suffocation echt zo matig/a-suffocation!!!erg jammer!!!ik laat dit album maar in de hoop dat doug cerrito ooit terug zal keren in het suffocation kamp!!!!

Suffocation - Blood Oath
Reactie van iron_dennis op 18-06-2009 om 08:30u
Score: 90 / 100

Voorlopig denk ik er heel anders over. Productie dof? Ik vind het fantastisch klinken. Suffocation krijgt het voor elkaar toch weer iets anders te klinken en tegelijkertijd niks van hun eigen gezicht te verliezen.
Dismal Dream is tot nu toe mijn favoriete nummer.
En ja, Doug was idd geweldig maar die heeft de metalscene volledig vaarwel gezegd voor een baan in de compuetrbrance.

Suffocation - Blood Oath
Reactie van scorpion op 18-06-2009 om 10:13u
Score: 85 / 100

ik vind het ook een erg goede plaat. niet makkelijk om in te stappen maar als je het wat vaker hoort is het gewoon weer een heel degelijk album

Suffocation - Blood Oath
Reactie van VADERNL op 18-06-2009 om 13:09u
Score: 6 / 100

Helaas.....leuke nummers maar wederom een erg matige sound.

Ik snap niet waarom ze niet voor een betere studio hebben gekozen.
Het klinkt allemaal dof en erg on-dynamisch. Het knettert niet...
Nu klinkt het een beetje als een 13 in een dozijn band qua impact.

Sinds ze voor de huidige studio kozen en niet meer naar Morrisound Recording gaan is het mis. De albums klinken sindsdien niet meer zo lekker scherp en brutaal. Ik begrijp niet dat dit niet mogelijk was nu ze bij het grote Nuclear Blast zitten...

Zware teleurstelling qua sound en productie dus......vooral als je dan van Mike Smith hoort dat ze nu eindelijk wel eens uit de undergroud willen .

Moet je vooral kiezen voor een matige productie Mike...dat zal erg helpen...

Suffocation - Blood Oath
Reactie van Verritus op 18-06-2009 om 17:13u

Heb 'm net gedownload en de productie is prima. Maar heb nog geen supernummers als Abomination Reborn of Depths of Depravity gehoord.

Suffocation - Blood Oath
Reactie van Pjotr op 19-06-2009 om 18:05u
Score: 70 / 100

Ik denk dat het qua dofheid wel meevalt. Ik heb even op Myspace geluisterd. Ik vind het allemaal wel meevallen. Ook wat toegankelijkheid betreft. Het nummer wat ik hoorde was best goed te volgen. Typisch Suffocation. Als je de nummers naast elkaar legt Cataclysmic Purification en Bind Torture Kill of Abomination Reborn bv dan is het vooral de snare die het verschil maakt. En ja misschien is de produktie van Blood Oath niet de beste, zo slecht is het ook weer niet. Het is vooral zwaar het geluid van deze gasten. Maar Suffocation heeft wel leuke nummers die raggen, maar het is nooit mijn muziek geweest. Er zijn veel betere death metal bands dan Suffocation ook al waren zij een van de eerste, maar dat is mijn bescheiden mening. Goed weekend iedereen!

En die 7 is voor een nummer:P

Suffocation - Blood Oath
Reactie van iron_dennis op 19-06-2009 om 22:38u

De prijs voor beste death metal album van 2009 zal naar Asphyx gaan!

Suffocation - Blood Oath
Reactie van SLACHTBEEST op 14-07-2009 om 19:16u
Score: 80 / 100

ik vind de nieuwste goed!kmoest em wel een paar keer beluisteren voor dat ik de schoonheid ervan in zag, maar er staan oerdegeliijke en vette nummers op, gewoon een paar keer naar luisteren tot als je de nummers wat kent :)