Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

God Forbid - Earthsblood
Jaar van release: 2009
Label: Century Media Records
God Forbid - Earthsblood
Het nieuwste wapenfeit van deze Amerikanen draagt een prachtige naam en is het vijfde tot nu toe. Met het derde (Gone Forever) liftte de band mee met het succes dat de zogenoemde ‘New Wave Of American Metal’ met zich meebracht. Gedeeltelijk terecht, want de muziek paste goed in het plaatje van de tour - met Shadows Fall, Chimaira en Killswitch Engage - die ze naar Utrecht bracht.

Vijf jaar en twee albums verder wordt het kaf van het koren gescheiden. Killswitch en Shadows Fall hebben hun sound en songs dusdanig gepolijst dat er van ‘echt’ brute metal weinig sprake meer is. Goed, het is succesvol, maar dat het ook op een andere, creatievere manier kan blijkt wel uit Earthsblood. De hype genaamd metalcore is vandaag de dag grotendeels overgewaaid en het recht van de sterkste zegeviert.

Een moderne mix death- en thrashmetal is waar de groep anno 2009 op uitgekomen is. Weliswaar met sporadisch cleane vocalen, maar nergens op voorspelbare wijze uitgevoert. Weinig uitschieters, geen vullertjes, maar wel een tiental sterke songs. Lange songs ook, de tien nummers - intro meegerekend - klokken in totaal ruim 55 minuten. Met als langste de titeltrack, die maar liefst negen minuten duurt. Dat is echter allemaal bijzaak, want hoewel de nummers afzonderlijk prima te doen zijn laat de plaat zich het best luisteren in zijn totaliteit.

Er wordt zorgvuldig op- en afgebouwd en zodoende spanning gecreëerd. De nummers zijn afwisselend en bevatten allemaal een aantal sterke riffs en solo’s. Het is echter geen hapklaar materiaal, en vergt een aantal luisterbeurten voordat de ware kracht ervan naar voren komt. Earthsblood is met uitstek de beste plaat van de nog altijd evoluerende band. Wie God Forbid ooit bestempelde als metalcore zal van mening moeten veranderen. Dit is moderne metal van de bovenste plank.

Tracklist:
1. The Discovery
2. The Rain
3. Empire of the Gun
4. War of Attrition
5. The New Clear
6. Shallow
7. Walk Alone
8. Bat the Angels
9. Earthsblood
10. Gaia (The Vultures)

Score: 85 / 100

Reviewer: Bastiaan
Toegevoegd: 9 februari 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van cfreak24 op 10-02-2009 om 18:59u

Hij is helemaal te beluisteren op hun myspace.

De eerste paar nummers klinken zeker niet verkeerd. Ben benieuwd naar de rest

Reactie van benj op 09-04-2009 om 19:05u

Zit te luisteren op myspace. Wat een vette plaat is dit!