Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Review

Frost - Cursed Again
Jaar van release: 2002
Label: Rage Of Achilles
Frost - Cursed Again
Het duistere gezelschap dat de Britse Black Metal band Anaal Nathrakh (een volledig onderschatte macht op het gebied van rauwe oldschool Black Metal) vormt, onderhoudt een aanzienlijk aantal side-projects, waarvan Frost er één is. Ik heb veel gelezen over de hoge kwaliteit van deze side-projects, maar totdat ik dit debuutalbum van Frost hoorde kon ik er niet over mee praten. Nu ik "Cursed Again" de afgelopen dagen flink op weg heb geholpen naar de onvermijdelijke status die 'grijsgedraaid' wordt genoemd, heb ik eindelijk recht van spreken.
En als deze plaat enige indicatie is voor de andere releases kan ik zeggen dat alle lof die de muzikanten toegekomen is, welverdiend en zelfs een understatement te noemen valt. Ik heb hier namelijk één van de beste oldschool albums in handen die ik de afgelopen jaren gehoord heb.

De band bestaat uit Anaal-drummer Irrumator, die kennelijk veel meer in zijn mars heeft dan kundig blastbeaten, aangezien hij naast de drumpartijen ook verantwoordelijk is voor alle gitaarklanken en achtergrondvocalen, lead vocalist The Fog en daarnaast The Shid, die wat vocale steun geeft. We horen op "Cursed Again" dus de vocale on-klanken van maar liefst drie man, wat vooral in de stukken waarin ze tegelijk ingezet worden erg overtuigend is. Het stemgeluid van The Fog (of The Shid, dat is niet echt duidelijk) is zo miserabel en neerslachtig dat het lijkt of het geproduceerd wordt door een gemartelde man, wiens toekomst bestaat uit oneindige martelingen en verkrachtingen in de hel. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het nummer "Cursed Again". De screams zijn ook subliem: extreem getergd, alsof de heren elkaar met stukken glas aan het snijden waren tijdens de opnamen (zoals Abruptum beweerde te doen). En om het allemaal nog eens extra boeiend te maken duikt er ook een koor op, dat de miserabele klanken van een groep vervloekte ondoden voortbrengt. Maar nu heb ik alleen nog maar wat verteld over de zang, en dit album heeft zo veel meer te bieden.

Wat dit album zo fantastisch maakt is de pure retro-sound dat het herbergt. "Cursed Again" refereert aan Black Metal klassiekers als "De Mysteriis dom Sathanas" (Atilla's zang op dat album valt ook op vanwege het nihilisme en de neerslachtigheid die erin door klinkt) en "A Blaze in the Northern Sky", en doet dat op een erende, respecterende manier. Het gitaargeluid klinkt erg 'necro' en is het medium voor primitieve, repeterende proto-melodiëen die meedogeloos en kil overkomen. Frost is als het tegengif voor de overdaad aan supermelodieuze formule-bands die door de media onterecht als neusje van de becorpsepaintde zalm gepresenteerd worden, en herinnert de afvalligen eraan wat de kern van Black Metal is.
Ondanks mijn gebruik van de term 'retro' moet je nu niet denken dat "Cursed Again" klint als "Wrath of the Tyrant" of "Panzerfaust", want de productie is goed te noemen. En al zullen enkele geluid-fetisjisten om die reden deze plaat verwerpen als 'untrue', ben ik daar verdomd blij mee. Ok, een album als "Cursed Again" zou zijn bezwerende kracht verliezen als het een Fredman-productie had, maar ik ben blij dat telkens minder bands er heil in zien om een album uit te brengen dat opzettelijk klinkt alsof het onder water opgenomen is.
Over de nummers hoef ik individueel eigenlijk niets te zeggen; ik vind namelijk dat ze alle acht van erg hoge kwaliteit zijn. Mijn favoriete tracks zijn "Doom Funeral" (een ziekelijk wanhopig nummer), "Fields of Rape" (dat een sfeer van verlies en ongerichte haat opwekt) en het spokende "Cursed Again", dat dit meesterwerk op gepaste manier afsluit.

Ook voor dit album geldt natuurlijk de regel: Take it or leave it... Maar als je "Cursed Again" niet goed vindt begrijp je gewoon geen donder van Black Metal! Wraaaaaaaaaaaaaagh!

Tracklist:
1. Doom Funeral
2. Down Here
3. The Rise
4. Where I Walk
5. Fields of Rape
6. Rest in Piss
7. Empty of Life
8. Cursed Again

Score: 95 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 23 december 2002

Meer Frost:

Frost - Cursed Again
Reactie van DiverseReality op 31-12-2002 om 14:44u
Score: 100 / 100

Wraaaaaaaaaaaaaagh! Deze komt op de lijst. :).

Frost - Cursed Again
Reactie van Rascul_Waznagga op 02-01-2003 om 17:30u
Score: 90 / 100

Je mééééééént het ;) Geweldig! Zo'n knaller hebben we sinds Transsylvanian Hunger van Darkthrone niet meer gehad. Meer van dit graag!

Frost - Cursed Again
Reactie van Morgorath op 27-02-2003 om 22:41u
Score: 99 / 100

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dit zegt genoeg!

Frost - Cursed Again
Reactie van Een_Metalfan op 06-08-2003 om 19:46u
Score: 99 / 100

Superplaat, met duidelijke invloeden van Mayhem's Mysteriis dom sathanas. Men zegt ook invloeden te horen van Immortal-Holocaust en Darkthrone. Nou Immortal hoor ik zeker niet. En het enige wat ik van Darkthone hoor zijn invloeden van het nummer Natassja. Ik moet wel kwijt dat de drums wat hard vooraan staan vooral in langzamere nummers voor de rest geen klagen. Dit album hoort zeker thuis in de rij klassiekers Battles in the north, Under a funeral moon en From the pagan vastlands. SUPER.

Frost - Cursed Again
Reactie van Darklord op 06-02-2004 om 11:19u
Score: 100 / 100

Vette aanrader!!!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.