Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Circle II Circle - Delusions Of Grandeur
Jaar van release: 2008
Label: AFM Records
Circle II Circle - Delusions Of Grandeur
Zo langzamerhand begint het bij de meeste mensen toch door te dringen dat Savatage niet meer is. Jon Oliva's Pain bracht recent hun derde schijf op de markt en ook Circle II Circle, de band rondom Zak Stevens is inmiddels alweer aan hun vierde album toe. Hoewel de stem van Stevens onlosmakelijk verbonden is met zijn vorige band heeft het er muzikaal gezien weinig meer mee te maken. Op de eerste plaat kreeg hij nog hulp van Oliva en diens latere band, vanaf toen koos Zak zijn eigen weg met zijn eigen band.

Delusions Of Grandeur bevat vooral veel heftige songs. Veel strakke heavy en powerriffs waarbij de dubbelklopper er geregeld aan te pas komt. Het is wel een rare gewaarwording om te ontdekken dat CIIC anno 2008 soms wel heel erg als pure powermetal klinkt. Even slikken voor de CIIC fans wellicht, maar het is toch een logisch vervolg op het vorige werkje, Burden Of Truth. Het gitaarwerk is afwisselend en de solo's zijn voor de gitaarliefhebber puur genieten, wat hier te horen valt is van een niet misselijke kwaliteit. Een mooie aanvulling daarop zijn de toetsenpartijen die niet altijd aanwezig zijn maar sporadisch komen opduiken en veel warmte en melodie met zich meebrengen.

Tussen het vele gitaargeweld zou je haast vergeten dat het in eerste plaats genieten geblazen is met de warme, volle en rustgevende stem van Zak zelf. Deze komt op de vierde track, de powerballade Echoes pas voor het eerst goed tot zijn recht. Toch moet ik als minpunt vermelden dat ik Zak's stem veel beter tot zijn recht vind komen bij zijn vorige werkgever dan bij deze soms te harde muziek. De kracht van het riffwerk verzuipt soms zowat onder de harde ritmesectie waarbij de normaliter rustuitademende stem van Stevens ook onder te lijden heeft. Neemt niet weg dat CIIC wederom met prima songs op de proppen komt. Hoogtepunten zijn Forever, Waiting en het eerdergenoemde Echoes.

Wat wel opvalt is dat het drumgeluid niet goed afgemixt is. Het zweeft af en toe ook op een vreemde manier rond, wat tot onwerkelijk luisteren leidt. Dit is gelukkig slechts een klein smetje op een verder krachtig geproduceerd album. Deze wordt geheel in stijl afgesloten met canonzang, iets wat toch niet mag ontbreken. Klagende fans zullen er altijd wel blijven, maar met Jon Oliva's Pain en Circle II Cirlce zijn zowel de jaren 80 als 90 van Savatage goed vertegenwoordigd. Wederom een sterke plaat van Zak Stevens en kornuiten.

Tracklist:
1. Fatal Warning
2. Dead of Dawn
3. Forever
4. Echoes
5. Waiting
6. Soulbreaker
7. Seclusion
8. So Many Reasons
9. Chase the Lies
10. Every Last Thing

Score: 78 / 100

Reviewer: Bastiaan
Toegevoegd: 30 april 2008

Koop dit album in

Meer Circle II Circle:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Jeroen op 30-04-2008 om 15:44u
Score: 75 / 100

Een goed album indeed, maar niet meer dan dat.
Bepaalde nummers klinken me een beetje inspiratieloos in de oren. De zang is gelukkig wel weer smullen geblazen.
Mijn favoriete album Burden of Truth wordt hiermee helaas niet overtroffen.

Reactie van Ron op 03-04-2011 om 09:05u
Score: 84 / 100

Vind het toch wel een hele lekkere plaat.
84/100