Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 04-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Frank Boeijen (The Gathering) - 48
  • Jan S. Eckert (Masterplan) - 56
  • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 45
  • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 50
  • Mina Caputo (Life Of Agony) - 48
  • Morten Veland (Sirenia) - 44
  • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 50
  • Piero Paravidino (Mesmerize) - 49
  • Robert Balci (Stormwitch) - 51

Vandaag overleden:
  • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Review

Dark Fortress - Eidolon
Jaar van release: 2008
Label: Century Media Records
Dark Fortress - Eidolon
Ik heb wel eens de nodige kritiek geuit in de richting van melodieuze black metal. Liefhebbers zullen me dat vast niet in dank afgenomen hebben, maar zeg nou zelf, welke band is nu in de laatste jaren werkelijk een uitschieter geweest? Ik heb een hekel aan de platte producties, de brave gitaarlijntjes en de overdaad aan orkestrale keyboardgeluiden. Vaak is de zang het enige wat nog aan 'echte' black metal doet denken. Toegegeven, ik grijp misschien wel liever terug op de gevestigde namen of ik schuif sneller een cd in de lade van een rauwe keyboardloze black metal band. Tot nu toe, althans.

Eindelijk, ja, eindelijk is het dan weer eens zover! Een melodieuze black metal band die zeer positief mijn aandacht weet te trekken. Stiekem toch ook wel een beetje een gevestigde naam, maar dat maakt eigenlijk niet uit. Wat is de nieuwe conceptplaat van Dark Fortress namelijk een allesomverblazende knaller geworden. Wat een fantastisch album. Ik had niet verwacht dit nog eens te kunnen zeggen over een band in dit genre, maar de superlatieven schieten weer eens ouderwets tekort.

Eidolon is inmiddels het vijfde album van deze Duitse band en elke keer hebben ze wel progressie gemaakt. De stap die band nu heeft genomen ten opzichte van het ook niet misselijke Séance is echter grandioos.
Deze nieuwe cd is namelijk een klapper van formaat. Een buitengewoon kwaadaardig werkstuk dat druipt van de haat. Daarnaast zou men Dark Fortress niet zijn als de nummers ook geen prachtige epische grandeur hebben meegekregen. Luister toch eens naar die productie, wanneer heeft Dark Fortress ooit zo loodzwaar geklonken? De nummers dan, wat een kwaliteit. Dat begint al bij het magistrale The Silver Gate. De band grijpt je bij de strot en je wordt pas losgelaten als de laatste zieke tonen van Antiversum wegsterven. Het hele album is een perfecte mix van alle Dark Fortress elementen. Spectaculaire riffs, bijzonder complexe passages en fabelachtige sfeermuziek. De synths zijn niet te dominant aanwezig en vullen de razende muziek perfect aan als een haast ethereale onderlaag.

De gedetailleerde atmosferische aanpak past perfect bij het tekstuele thema van het album. De band heeft namelijk een zeer interessante rode draad verwerkt in de teksten. Het handelt vooral over de mogelijkheden van uittreding en een begrip als astrale projectie. De negatieve sfeer op het album zorgt dan ook regelmatig voor een onbehaaglijk gevoel. Het gevoel dat je bekeken wordt. De intelligente spirituele thema's zijn werkelijk interessant om je eens in te verdiepen.

Speciale vermelding verdient absoluut ook de zang. Nieuwe zanger Morean presteert het om als een maniakale sadist voor de dag te komen. Het gekrijs gaat continu door merg en been en als je denkt dat het niet extremer kan, blaast dit heerschap je nog verder omver met vuige grunts. Alsof Morean al niet voor genoeg vocaal spektakel zorgt, zingt ook Celtic Frost zanger Tom Gabriel Fischer nog een paar lijntjes mee in Baphomet. De slagroom op de toch al gitzwarte taart.

De composities, de productie en de werkelijk weergaloze instrumentbeheersing, het is allemaal van zo'n hoog niveau dat een populaire black metal band als Dimmu Borgir wel mag gaan uitkijken. Hier is weer eens een album dat echt duivels klinkt, als een muzikale kerkenbrand. De enige reden waarom ik geen perfecte score uitdeel, is dat ik denk dat Dark Fortress het misschien nog wel beter kan dan dit. Tot die tijd kunnen we ons echter verliezen in deze schitterende mix van duistere schoonheid, smerige rauwheid en epische pracht. Nu al kandidaat voor de jaarlijst van 2008. Ik ben er stil van.

Tracklist
1. The Silver Gate
2. Cohorror
3. Baphomet
4. The Unflesh
5. Analepsy
6. Edge Of Night
7. No Longer Human
8. Catacrusis
9. Antiversum

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 24 februari 2008

Meer Dark Fortress:

Dark Fortress - Eidolon
Reactie van TMG op 24-02-2008 om 16:24u
Score: 95 / 100

Schitterende plaat, zeker even goed (misschien beter) dan Séance. Wat een ziekelijke sfeer, vooral bij Baphomet als Tom G. nog wat gaat meezingen.

Zeker een van de hoogtepunten van het jaar!!!

Dark Fortress - Eidolon
Reactie van Belphegor op 24-02-2008 om 22:34u
Score: 95 / 100

Ik heb de band ook ontdekt met de release van 'Seance'. Dat vond ik een prachtplaat, een absolute topper en deze 'Eidolon' is zoals hierboven beschreven van hetzelfde laken een broek. Hun andere CD's zijn nooit goed in verdeling geraakt. Toevallig ben ik aan 'Profane Genocidal Creations' (2002) geraakt en die plaat is ook al heel sterk. Ik ben benieuwd naar hun eerste 2 albums, die ik nog nergens tegen gekomen ben. Maar van het moment dat ik ze vind, haal ik mijn euro's boven. Zeker een band om in het oog te houden. Samen met de nieuwe Eluveitie is dit een knaller van formaat in het jaar 2008.

Daarnaast is ook de nieuwe DVD van Die Apokalyptischen Reiter geweldig goed, dus mijn februari is al meesterlijk goed geweest qua muziek.

Dark Fortress - Eidolon
Reactie van Gilbert op 25-02-2008 om 01:05u
Score: 85 / 100

Een uitstekend album. Mijn favoriete songs zijn “Baphomet” en “Edge Of Night”, terwijl de meest waanzinnige riff in het nummer “No Longer Human” te vinden is (na drie-en-een-halve minuut). Toch vind ik het vorige album, “Séance”, als geheel nog wat indrukwekkender.

Dark Fortress - Eidolon
Reactie van Fred op 28-02-2008 om 13:05u
Score: 90 / 100

Liefhebbers van deze band kunnen hun hart ophalen op 9 maart a.s.
in de Baroeg Rotterdam. Ze staan daar samen met Helheim.
Dark Fortress is een bezoek zeker waard. Helheim ook dus..
Metal greets,
Fred

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.