Enqute

Wat vond jij de gaafste show van de voorbije Graspop Metal Meeting?

Alestorm
Alice Cooper
Deftones
Devin Townsend
Five Finger Death Punch
Flotsam And Jetsam
Heaven Shall Burn
Heilung
Iron Maiden
Jinjer
Judas Priest
Korn
Mastodon
Megadeth
Mercyful Fate
Offspring
Opeth
Powerwolf
Sabaton
Saxon
Scorpions
Steel Panther
Vltimas
Volbeat
een andere show op Graspop 2022, namelijk:

[ Uitslag | Enqutes ]

  1 juli:
 • Doodswens, Morvigor en Zwaan
 • Savatar
 • Tremonti
 • 2 juli:
 • Cro-Mags en Bloodsucker
 • Incantation
 • Metalfest No Sleep
 • X Raiders
 • 3 juli:
 • Agnostic Front
 • 4 juli:
 • Rammstein
Kalender
Vandaag jarig:
 • Balsac: The Jaws of Death (Gwar) - 54
 • Charlie Clouser (Nine Inch Nails) - 59
 • Desderoth (Hellsaw) - 38
 • Fabio Gremo (Daedalus) - 46
 • Jon Ndtveidt (Dissection)† - 47
 • Kjetil-Vidar "Frost" Haraldstad (Satyricon) - 49
 • Kurdt Vanderhoof (Metal Church) - 61
 • Matthias "Metalmachine" Liebetruth (Running Wild) - 52
 • Vincent Poliquin (Icewind) - 39
 • Zoltn Marthy (Ossian) - 55
Review

Queens Of The Stone Age - Songs For The Deaf
Jaar van release: 2002
Label: Interscope Records
Queens Of The Stone Age - Songs For The Deaf
Na het op lovende kritiek onthaalde "r-rated" (hier op Metalfan.nl staat de review van hun speciale editie, genaamd "X-Rated"), dat de poorten van de stonerrock helemaal openbrak, en de vele prima concerten was het uitkijken naar de volgende stap van deze band. Eindelijk hebben ze die gezet, onder de naam van "songs for the deaf", en om hun trip nog boeiender te maken namen ze niemand minder dan Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) mee om hen ritmisch bij te staan.

Het begin: wat radiogeluidjes, een dichtslaande autodeur en dan de aankondiging "I need a saga, what's the saga? Songs for the deaf, you can't even hear it." Waarna een drumbeat start en een ijl klinkende gitaarriff, deze twee instrumenten gaan eventjes door met spelen, tot wanneer de song ontploft en Oliveiri, zijn ruigste stem opzettend, ons van de sokken probeert te blazen. En geloof me, het lukt heel aardig. De productie is heel stevig, met veel aandacht voor Grohls beukende drums.

De beginsongs zijn gerust overweldigend te noemen, "No one knows", de meest swingende rock in jaren, met wederom eenn driftige Grohl, "first it giveth" dat gezegnd is met een catchy refrein en zelfs wat Spaanse invloeden. Wat daarna volgt is voor mij het absolute hoogtepunt van dit album, namelijk "a song for the dead", met Mark Lanegan op zang. Het is een rauw nummer, enorm vette gitaar en vermorzelende groove die eindigt in een sublieme climax waar de energie, passie en spelvreugde van afdruipen. Laat mij eventjes het weekblad HUMO citeren : "noem het gerust episch. Hey, noem het gerust grandioos". Beter kan ik het niet zeggen.

Het album blijft gezegnd met die herkenbare en toch unieke QOTSA-elementen : lekkere riffs, oog voor detail (let op de vele keyboard-stukjes die vooral op hoofdtelefoon tot hun recht komen, alsook de achtergrondkoortjes), altijd een element van verrassing en tegendraadsheid, donkere sfeer en een hoge intensiteit. Je hebt de klassesongs voor het uitkiezen : "The sky is falling", "Do it again", "God is in the radio", "another love song".

"A song for the deaf" lijkt me het tweede scharnierpunt van dit album, na de eerste drie "openers" had je "a song for the dead", waarna het album in al zijn variaties openbloeide, en dat eindigt met "a song for the dead" dat bouwt op een ongelofelijk duistere riff/melodie lijkt een heel zwaar te verteren afsluiter. Maar daar is dan de hidden track "Mosquito Song", een acoustisch weemoedig nummertje dat begint als een typisch "unplugged" liedje met een sterke seventies-vibe (denk aan oude, acoustische Led Zeppelin bv.) , maar dat zich algauw ontpopt in een wirwar van instrumenten en melodietjes om dan weer zeer sober en sereen te eindigen.

Mijn versie bevatte nog een extra bonus track, namelijk "everybody's gonna be happy", wat eigenlijk het minste nummer van dit album blijkt te zijn, een vrij gewone en traditionele rocker.

Mocht er iemand nog twijfelen, niet doen. Tenzij je echt geen uitstaans hebt met stonerrock en een pure gothic-fan bent of alleen voor het zeer zware werk kiest. Maar iedereen hier die wel van wat Seventiesrock (metal?) houd en enigszins een brede waaier van metal/rock/muziek in het algemeen wil appreciren moet deze zeker gehoord hebben.

Tracklist:
1. You think I ain't worth a dollar but I feel like a millionaire
2. No one knows
3. First it giveth
4. A song for the dead
5. The sky is falling
6. Six shooters
7. Hangin' tree
8. Go with the flow
9. Gonna leave you
10. Do it again
11. God is in the radio
12. Another love song
13. A song for the deaf
14. Mosquito song
15. Everybody's gonna be happy

Score: 95 / 100

Reviewer: Triad
Toegevoegd: 7 oktober 2002

Queens Of The Stone Age - Songs For The Deaf
Reactie van MrBlond op 10-10-2002 om 01:59u
Score: 100 / 100

Dit is inderdaad een geweldige CD. Al stuiterend grooven deze stoners al die cliche rapmetaaltjes voorbij om glorieus de eindstreep te halen als D plaat van het jaar.

Queens Of The Stone Age - Songs For The Deaf
Reactie van Een_Metalfan op 02-11-2002 om 16:52u
Score: 95 / 100

Hoewel deze plaat op dit moment enorm in de smaak valt bij de skate-generatie ( of hoe je het ook mag noemen), blijft dit een geweldige cd. Jammer dat ik het optreden van de meesters van de stoner-rock gemist heb

Queens Of The Stone Age - Songs For The Deaf
Reactie van Een_Metalfan op 27-10-2003 om 21:37u
Score: 80 / 100

Gave band, gaaf album, poe. De Black Sabbath invloeden in het geheel vieren hoogtij, doch ze zijn subtiel genoeg om het niet als rip-off over te doen komen. Sommige nummers hebben ook een opvallend Foo Fighters geluid er doorheen verwoven, of dat lijkt maar zo omdat ik in de wetenschap verkeer dat Dave drumt. Wat hij overigens meer dan deftig doet, maar ik verwacht niets anders van hem. Speciaal compliment voor de teksten op deze plaat, die zijn van zeer hoog niveau.

Queens Of The Stone Age - Songs For The Deaf
Reactie van Mattsher op 08-06-2007 om 23:52u
Score: 99 / 100

Heb hem net gekocht, heerlijk bij deze hitte.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.