Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Control Human Delete - Terminal World Perspective
Jaar van release: 2007
Label: Code666
Control Human Delete - Terminal World Perspective

Tot mijn grote verrassing trof ik enkele dagen geleden de promo van Control Human Delete’s debuutalbum Terminal World Perspective aan in mijn brievenbus. Tot voor kort had ik nog nooit van Control Human Delete gehoord. Mijn interesse werd gewekt door een sample van het nummer The Creation Equivalence Principle, die op enkele fora opdook. Ik was al snel verkocht. Wat ik hoorde was een stukje industrial black metal dat zich kon meten met de betere werken van Aborym en Diabolicum. Control Human Delete’s demo Error Spectre bevestigde dat idee bij mij, hoewel de demo wat tam klonk, vergeleken met de sample.

Zo meteen meer over de muziek, maar nu eerst even een korte introductie over de band. Control Human Delete is een band van Nederlandse bodem en bestaat al sinds 2001. Het repertoire van de band wordt gevormd door de eerdergenoemde demo Error Spectre, die in 2003 is uitgebracht en het album Terminal World Perspective. Na het uitbrengen van de demo heeft de band wat optredens gegeven en is in 2004 begonnen aan het schrijven van het debuutalbum. Eind 2006 tekende Control Human Delete bij het Italiaanse label Code666 en bracht het album al snel daarna uit.

Terug naar de muziek. Na het horen van de demo en de sample van The Creation Equivalence Principle was mijn verwachting dat ik een industrial black metalwerkje voorgeschoteld zou krijgen. Deels klopt dit, maar wat de band te horen brengt op dit album is veel meer dan alleen industrial black metal. Naar eigen zeggen brengen ze de luisteraar een geavanceerde mix van extravagante ‘new school’ black metal met industriële invloeden. Dit alles wordt overgoten met een dark ambientsausje, waardoor Terminal World Perspective een unieke luisterervaring biedt.

De nummers op dit album zijn veelzijdig. Neem nu Protocol Of Systematic Belief. Dit nummer opent met een stukje industrial black metal, maar al snel daarna zakt het tempo en gaat het nummer langzaam over in een meer melodieuze soort black metal, met een soort van futuristisch geluid. Terminal World Perspective zit vol met dit soort afwisselende momenten. Het enige negatieve aspect wat ik hieraan ervaren heb is dat de ambient-achtige stukken soms de snelheid wat te veel uit de muziek halen. Verder niets dan positiefs over de muziek.

Tekstueel gezien heeft de band op dit album ook het één en ander te bieden. Wie de website van de band bekeken heeft, zal de teksten niet gemist hebben. Teksten die gebaseerd zijn op werken van Diodorus Siculus, het Oude Testament, Immanuel Velikovsky’s The Four Plans Of The Universe, David Deutsch’s The Fabric Of Reality en enkele andere werken. Zware kost dus, maar op een manier verweven met de muziek waardoor je het je snel eigen maakt.

Controle Human Delete’s Terminal World Perspective was een zeer prettige luisterervaring, maar geen gemakkelijke. Diepgang is wat de luisteraar hier voorgeschoteld krijgt. Verwacht het album dus niet in één of twee luisterbeurten te doorgronden, maar neem je tijd en blijf bij de les. Wie deze raad opvolgt zal al snel merken dat hij hier met een juweeltje te maken heeft.

Tracklist:
1. Eclipse
2. Protocol Of Systematic Belief
3. The Creation Equivalence Principle
4. Spectrum Of Divine Nature
5. Transpherium
6. Operation: Genesis Reprise
7. Sin Tide Manufacturing
8. Global Storm Element
9. Absolution

Score: 85 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 9 april 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Control Human Delete - Terminal World Perspective
Reactie van Jaap op 12-04-2007 om 09:31u
Score: 95 / 100

:)

Control Human Delete - Terminal World Perspective
Reactie van Spectre op 12-04-2007 om 13:38u

Het is feitelijk 'The Creation Equivalence Principle'.. dus zonder Of ertussen. Bedankt voor de positieve recensie!

Control Human Delete - Terminal World Perspective
Reactie van Een Metalfan op 12-04-2007 om 13:51u

Dat is ook wat ik dacht, maar het staat anders op het A4'tje dat bij de promo geleverd was. Ik pas het aan, bedankt.

Control Human Delete - Terminal World Perspective
Reactie van Spectre op 12-04-2007 om 14:54u

Stond het op de promo zelf wel goed?

Control Human Delete - Terminal World Perspective
Reactie van Erik op 12-04-2007 om 15:00u

Dat wel, maar ik had op die sheet gekeken.

Control Human Delete - Terminal World Perspective
Reactie van Spectre op 12-04-2007 om 15:21u

Ik snap het, gelukkig staat het op de promo wel correct, anders staat het op het eigenlijke album ook verkkerd ;) Thanks.

Control Human Delete - Terminal World Perspective
Reactie van estefan op 26-04-2007 om 12:42u
Score: 90 / 100

de bassist is me buurdude :P, geweldige muziek, vooral transpherium kun je lkkr op wegzakken.

Control Human Delete - Terminal World Perspective
Reactie van sander op 29-09-2007 om 10:35u
Score: 100 / 100

Die CD is echt nietnormaal, gisteren heb ik ze eindelijk live gezien in Soest, het vreemde tentje Artishock Upstairs aldaar. Het publiek was duidelijk afgekomen op
Deleterious en Hymir. Ook niet slecht, maar vergeleken met CHD....
Wat een band, ik hoop dat ze een goede manager/promotor hebben want die band heeft zo ont-zet-tend veel potentie om stages all around the world te bespelen.
100 punten voor de CD / 90 punten voor het optreden (want: PA was iets te klein :) )

Control Human Delete - Terminal World Perspective
Reactie van Erik op 29-09-2007 om 11:23u

Ik heb helaas het genoegen nog niet gehad om ze live te mogen zien. Ze kunnen hun muziek dus goed overbrengen? Bij dit soort muziek valt me dat wel eens tegen.