Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2019

The Haunted - The Dead Eye
Jaar van release: 2006
Label: Century Media Records
The Haunted - The Dead Eye
Bij sommige albums begint het kwartje pas na heel wat luisterbeurten en een flinke incubatieperiode te vallen. Lastig, zeker bij het schrijven van een recensie. Het redelijk experimentele vorige album rEVOLVEr van de Zweedse neo-thrashers van The Haunted is zo’n album. Het eindcijfer van 78 doet bij nader inzien toch niet helemaal recht aan de kwaliteit van dat album.

Deze rectificatie in het achterhoofd houdend, begeef ik mij aan de recensie van het nieuwe album The Dead Eye, inmiddels alweer het vijfde volledige album van de band. Het proces dat met rEVOLVEr werd ingezet, wordt hier in grote lijnen vervolgd. De kenmerkende agressie wordt niet meer – zoals bij het furieuze One Kill Wonder – in razendsnelle knuppelnummers gegoten, maar vindt de luisteraar des te meer terug in de lompheid van de nummers. Qua tempo ligt The Dead Eye vaak stukken lager dan men bij een band als The Haunted zou verwachten, maar de opzwepende, aan hardcore refererende zang van Peter Dolving en de droge, hakkende productie maken het geheel niet minder intens.

Toegegeven, deze met hardcore en nu-metal raakvlakken vertonende stijl van thrash behoort zeker niet tot mijn favorieten, maar met het vorige album bleek al dat The Haunted wat mij betreft één van de weinige bands is die deze mengeling tot een succes weet te smeden. Op The Dead Eye slaagt de band hier wederom in, zeker bij uitstekende nummers als The Flood, The Prosecution en The Shifter.

Tracklist:
1. The Premonition
2. The Flood
3. The Medication
4. The Crowning
5. The Reflection
6. The Prosecution
7. The Fallout
8. The Medusa
9. The Shifter
10. The Cynic
11. The Failure
12. The Stain
13. The Guilt Trip

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 28 oktober 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

The Haunted - The Dead Eye
Reactie van Een Metalfan op 29-10-2006 om 14:13u

Ik moet eerlijk zeggen dat the haunted me niet meer wist te boeien na het vervangen van de zanger.

The Haunted - The Dead Eye
Reactie van m4ggot op 29-10-2006 om 18:12u

ik ga akkoord met wat degene boven mij zegt..

The Haunted - The Dead Eye
Reactie van trooper op 30-10-2006 om 20:26u

de zanger is idd een slechte aanwinst. live bakt hij er ook niks van. en de band lijdt daaronder

The Haunted - The Dead Eye
Reactie van fetus op 31-10-2006 om 09:51u

rEVOLVEr kon ik op zich nog handelen. Tot ik ze live zag vorig jaar, wat een aanfluiting was dat. Een zanger die 90 % procent van zijn optreden op zijn knieën doorbrengt is vooral erg saai om naar te kijken. Ik houd het gewoon bij de eerste drie albums.

The Haunted - The Dead Eye
Reactie van aro op 31-10-2006 om 23:49u
Score: 80 / 100

hahah Peter Dolving zong plaat 1 ook al. gelukkig dat ie er weer is.

The Haunted - The Dead Eye
Reactie van Mr Villizz op 02-11-2006 om 15:15u
Score: 90 / 100

Peter Dolving, is a fucking GENIUS!! I'd let that man take me up the ass anytime...

The Haunted - The Dead Eye
Reactie van trooper op 02-11-2006 om 22:14u

Dolving heeft op het eerste album goed werk geleverd maar de tweede zanger had echt de kracht die bij the haunted past. En dan komt Dolving ineens terug met een opgeblazen ego en dan ging het weer bergaf. Zeer jammere evolutie van een geweldige band, en idd, Dolving weet zich niet te gedragen op een podium. Ik moet veel moeite doen om dit album nog ietwat te appreciëren, en dan alleen maar omdat de muzikanten nog altijd respect verdienen.

The Haunted - The Dead Eye
Reactie van jan op 04-12-2006 om 17:36u
Score: 25 / 100

Zo strak was One Kill Wonder, zo slap en uitgerokken is de laatste

The Haunted - The Dead Eye
Reactie van henkie op 29-03-2007 om 19:09u
Score: 80 / 100

goede cd, even laten rijpen maar dan is ie ook echt goed! Oh ja en dolving was er van de 5 albums alleen op one kill wonder niet bij, iets in zijn familie ofzo. Maar de band heeft hem teruggenomen dus ze zullen wel tevreden zijn met de huidige koers.

The Haunted - The Dead Eye
Reactie van Een Metalfan op 13-05-2009 om 19:14u

waarom zijn er eigelijk geen reviews van at the gates?