Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2020

Axamenta - Ever-Arch-I-Tech-Ture
Jaar van release: 2006
Label: Shiver Records
Axamenta - Ever-Arch-I-Tech-Ture
Axamenta heeft kosten noch moeite gespaard om van Ever-Arch-I-Tech-Ture iets bijzonders te maken. Zo werd er ruim twee jaar over dit album gedaan, gingen de Belgen langs bij producer Jacob Hansen in Denemarken en werd de plaat afgemixt in de Fredman Studio in Zweden. Met bloed, zweet en tranen is Ever-Arch-I-Tech-Ture dus tot stand gekomen, maar van verspilde energie is totaal geen sprake. Het resultaat is namelijk zeer indrukwekkend.

Ever-Arch-I-Tech-Ture vertelt het verhaal van een personage dat in verschillende tijden en werelden gebeurtenissen meemaakt, die zowel fictief zijn als waargebeurd. Openingsnummer Incognation (eveneens de titel van hun EP uit 2004 waar de nummers Demons Shelter Within, The Midnight Grotesque en Ravager 1.6.6.3. opstonden) gaat bijvoorbeeld over een natuurlijke explosie die een eeuw geleden plaatsvond in Siberië en waarbij zestig miljoen bomen met de grond werden gelijkgemaakt. Zo komen er nog een aantal gebeurtenissen in het verhaal voor, waaronder de plagen in Egypte en de ondergang van Atlantis.

Muzikaal verschillen sommige nummers, die overigens naadloos in elkaar overlopen, aanzienlijk van elkaar. Van melodieuze death metal (denk aan In Flames en Soilwork) tot moderne black metal in de trant van Cradle Of Filth en Dimmu Borgir, maar soms ook Emperor (Shackles Cross), de variatie is ongekend. En dan nog maar te zwijgen over de progressieve elementen die Ever-Arch-I-Tech-Ture rijk is.

De stem van zanger Peter Meijnckens heeft op sommige momenten wel iets weg van die van Dimmu Borgir-vocalist Shagrath, maar klinkt soms ook een stuk zwaarder. Daarnaast is de aangename cleane zang van gitarist Ian van Gemeren – die eveneens de orkestrale stukken met behulp van zijn computer in elkaar zette – ook regelmatig te horen. Threnody For And Endling is misschien wel het opvallendste nummer van allemaal. Niemand minder dan Daniel Gildenlöw van Pain Of Salvation neemt de volledige vocalen op deze ‘ballad’ voor zijn rekening.

Over het artwork is ook wel het een en ander te vertellen. Geen kunstenaar kwam hier aan te pas, maar een kunstwerk is het zeker geworden. De bandleden, en dan met name gitarist Sven Deckers, hebben hier vele uren aan gespendeerd om er een kloppend geheel van te maken. Als je het boekje uitvouwt en in een vierkant zet vorm je als het ware een kamer, waarin vele krantenartikels, notities, foto’s en landkaarten aan de muur hangen. Hiermee bewijst Axamenta overduidelijk dat het oog voor detail heeft.

Conceptueel, muzikaal, tekstueel en productioneel gezien is Ever-Arch-I-Tech-Ture een voorbeeld voor elke melodieuze black- of deathmetalband die de intentie heeft een album te schrijven. Deze plaat heeft een grotere diepgang dan de Marianentrog en zal naar alle waarschijnlijkheid nooit vervelen. Daarbij is het artwork het meest originele dat ik ooit gezien heb. Dit is een album zoals ze zelden gemaakt worden. Dit is wat men noemt een meesterwerk!

Tracklist:
1. Incognation
2. Demons Shelter Within
3. Ashes To Flesh
4. Nation In Atrophy
5. The Midnight Grotesque
6. Prophet Set To Witness
7. Ever-Arch-I-Tech-Ture
8. Threnody For And Endling
9. Ravager 1.6.6.3.
10. Of Genesis And Apocalypse
11. Foreboding
12. Shackles Cross
13. The Omniscient

Score: 96 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 23 mei 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Axamenta - Ever-Arch-I-Tech-Ture
Reactie van Maart\'n op 23-05-2006 om 23:14u
Score: 96 / 100

Proud to be Flemish! Ancient Rites en Axamenta zijn prachtige Vlaamse exportproducten, hopelijk maken ze het allebei!! Misschien volgend jaar eurovisie, hahah...

Axamenta - Ever-Arch-I-Tech-Ture
Reactie van TMG op 24-05-2006 om 11:44u
Score: 98 / 100

Sublieme cd, dees is inderdaad wat men noemt een meesterwerk.

Axamenta - Ever-Arch-I-Tech-Ture
Reactie van Een Metalfan op 26-05-2006 om 10:16u

Axamenta schopt Ancient Rites zeer ver weg, hoor.

Axamenta - Ever-Arch-I-Tech-Ture
Reactie van Reetman op 27-05-2006 om 12:53u
Score: 100 / 100

Mocht deze cd een vrouw zijn, ik zou er zo op kruipen!

Axamenta - Ever-Arch-I-Tech-Ture
Reactie van margrave op 26-07-2006 om 12:48u
Score: 98 / 100

zo kan een mens nog eens zeggen dat hij trots is om vlaming te zijn..axamenta is voor mij het opperbeste wat ons land te bieden heeft in het genre metal algemeen. doe zo verder..make us damn prout (you already did )

Axamenta - Ever-Arch-I-Tech-Ture
Reactie van TootsyWootsy op 31-08-2006 om 11:55u
Score: 90 / 100

Een geweldig album van mijn streekgenootjes! Ik heb genoten van de eerste tot de laatste seconde. Ook live komen deze nummers erg goed tot hun recht.

Axamenta - Ever-Arch-I-Tech-Ture
Reactie van satyr op 06-12-2006 om 20:52u
Score: 86 / 100

best weleen goed album

Axamenta - Ever-Arch-I-Tech-Ture
Reactie van jordv666 op 20-02-2007 om 18:42u
Score: 98 / 100

Echt een meesterwerk!! ;)

Axamenta - Ever-Arch-I-Tech-Ture
Reactie van Corne op 08-12-2007 om 10:24u
Score: 98 / 100

Dit is zeker een van de beste melodicprogblack albums die ik ken.
Normaal hou ik niet van black, maar deze mannen kunnen er wat van.
Zekerste weten een meesterwerk!!