Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

    17 februari:
  • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
  • Inhumate, Teethgrinder en Distaste
Kalender
Vandaag jarig:
  • Adam "Desecrator" Malinowski (Behemoth) - 45
  • Alex Varkatzas (Atreyu) - 40
  • Antero Manninen (Apocalyptica) - 49
  • Erlend Hjelvik (Kvelertak) - 37
  • Igor Leiva Benavides (Poema Arcanus) - 47
  • Jussi Rautio (Battlelore) - 44
  • Kai Hansen (Gamma Ray) - 59
  • Matthieu Plana (Heavenly) - 44
  • Mauricio Nader (Six Magics) - 41
  • Sami Lopakka (Sentenced) - 47
  • Simone Simons (Epica) - 37
  • Steve Asheim (Deicide) - 52
Review

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Jaar van release: 1990
Label: EMI Records
Iron Maiden - No Prayer For The Dying
De jaren '90 brachten voor Iron Maiden aardig wat veranderingen. Adrian Smith besloot voor de opnames van No Prayer For The Dying de band te verlaten, omdat hij een andere richting op wilde dan de rest van de band. Zijn vervanger werd gevonden in Janick Gers, een oude vriend van Bruce, waarmee Bruce ook al gewerkt had op zijn solo-album Tattooed Millionaire. Maar dat was niet de enige verandering. De grootste verandering was het geluid. De heren wilden back-to-basic: enigzins terug naar hoe ze op de eerste albums klonken. En dat is waar ze de fout in gegaan zijn.

Het album opent met wat simpele, recht door zee metal nummers in de vorm van Tailgunner en 1e single Holy Smoke. Beide zijn wel aardig, maar niet meer dan dat. Jammergenoeg staan er teveel matige nummers op het album, die allemaal net iets te simpel zijn. Hoe Bring Your Daughter... ...To The Slaughter ooit op nummer 1 in de Engelse hitparade heeft kunnen komen is mij een vraag, want het is bij lange na niet het beste nummer op het album. Het kan echter wel slechter dan dat nummer, want Hooks In You is nog erger. De nummers zijn te simpel, en het lijkt erop dat de inspiratie enigzins op was.

Een ander probleem met het album is de zang van Bruce Dickinson. Hij klonk geweldig op voorganger Seventh Son, maar op No Prayer For The Dying lijkt hij last van zijn keel te hebben. Hij klinkt erg rauw, en de hoge tonen klinken ook niet zoals ze horen. Zou het vele touren in de jaren '80 toch zijn tol geeist hebben?

Gelukkig staan er ook een paar erg mooie nummers op het album, die de score nog iets opkrikken. Het titelnummer begint rustig, maar op de helft van het nummer bouwt het snel op naar een veel steviger nummer. Run Silent Run Deep doet enigzins terugdenken aan de Piece Of Mind/Powerslave tijd., en afsluiter Mother Russia probeert een epic te zijn, a la Alexander The Great en To Tame A Land, maar kan toch net niet daaraan tippen. Het is echter wel een van de beste nummers op het album.

Doordat er slechts een paar redelijk goede nummers opstaan is dit samen met opvolger Fear Of The Dark toch wel een van de slechtste Iron Maiden albums. Zelfs de voorkant, waarop Eddie wederom terugkomt uit de dood om je bij je strot te pakken, kan daar niks aan veranderen. En ook al klinkt de geremasterde versie uit 1998 iets beter, het blijft een erg matig album.

Tracklist:
1. Tailgunner
2. Holy Smoke
3. No Prayer For The Dying
4. Public Enema Number One
5. Fates Warning
6. The Assassin
7. Run Silent Run Deep
8. Hooks In You
9. Bring Your Daughter... ...To The Slaughter
10. Mother Russia

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 62 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 12 maart 2002

Meer Iron Maiden:

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van Een_Metalfan op 12-03-2002 om 08:04u
Score: 100 / 100

stelletje flikkers, no prayer for the dying en fear of the dark zijn twee geweldig goede albums. viritual XI is wel een kloten plaat. Maar dat is ook het enige slechte album dat IRON MAIDEN heeft gemaakt. Zo dat ben ik even kwijt. Verder is dit een geweldige site trouwens. Groeten een ECHTE Maiden fan.

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van Een_Metalfan op 12-03-2002 om 08:11u
Score: 30 / 100

de reviewer is zelf ook een hele grote Maiden fan, maar dat weerhoudt hem er blijkbaar niet van om te horen dat No Prayer een kutplaat is.

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van Lenno op 12-03-2002 om 10:15u
Score: 70 / 100

Het is zeker geen klote album, daarvoor staan er genoeg goede nummers op. Tailgunner, Holy smoke, Running silent, running deep en Mother Russia zijn geweldige nummers. Ik mis Smith alleen gigantisch en Bruce zingt inderdaad minder als gebruikelijk. Alleen Hooks in you zuigt echt gigantisch (maar dat is dan ook het enige echte ruknummer)

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van Een_Metalfan op 13-03-2002 om 00:54u
Score: 80 / 100

Ik ben het maar gedeeltelijk akkoord met deze review, a) Fear of the dark vindt ik een subliem album met een paar zeer sterke songs op b) Tailgunner, Holy smoke en Bring your daughter.... zijn voor mij topnummers. Het is inderdaad niet hun beste en Bruce heeft al veel beter gezongen dan op dit...maar inderdaad, ik vind de Blaze albums de twee slechtste uit hun geschiedenis, en Fear is voor mij meesterlijk!

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van Een_Metalfan op 13-03-2002 om 06:12u
Score: 70 / 100

Het is moeilijk om me in Tokus ze mening te verplaatsen. Dit was namelijk mijn eerste Maiden album die ik kocht en kon dus nog niet vergelijken met eerder materiaal. Omdat dit mijn eerste Maiden album is heeft no prayer for the dying voor mij iets magisch. Het nummer No prayer for the dying, vind ik een steengoed nummer. Mother russia is misschien vocaal gezien niet het beste wat ze hebben afgeleverd doch vind ik het muzikaal gezien vreselijk goed. Bring your Daughter to the slaughter is eigenlijk niet echt een Maiden nummer maar een nummer van Bruce. En Tokus je weet toch dat alle commercieele hits van Maiden zoals Wasted Years en Can I play with madness nooit de favoriten kunnen zijn van de echte Maiden fans. Maar net zoals Bring your daughter toegankelijker zijn voor een groot plubliek. Luchador

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van Een_Metalfan op 14-03-2002 om 10:30u
Score: 100 / 100

ik was 14 jaar toen ik dit album luisterde en ik wist dat ik metalfan voor het leven was geworden.

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van DaKonium op 14-03-2002 om 23:36u
Score: 100 / 100

okee, het hoesje zuigt, maar het album is uitermate trui. meesterlijk heet dat geloof ik in gewone mensen taal. FOTD is zo mogelijk nog truier. Alleen Fates Warining is gay.

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van Een_Metalfan op 19-03-2004 om 01:02u
Score: 50 / 100

Met afstand de slechtste Maiden plaat, buiten de Blaze-jaren dan. Gebrek aan originaliteit en zeer wisselvallige songs. Eigenlijk zijn alleen 'Tailgunner' en de titelsong goed. Een flutnummer als 'Bring Your Daughter...' (simpele opbouw, simpele lyrics) zou nooit op welk willekeurig voorgaand Maiden-album hebben gestaan, zo matig. Het ontbreekt de band ook aan vindingrijkheid, getuige de korte composities. Nee, dan luister ik als die hard Maiden-fan liever naar 'Fear Of The Dark' of 'Seventh Son'.

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van wille525 op 10-01-2005 om 23:48u
Score: 50 / 100

Bedrovend slecht album met bijna allemaal slechte nummers. Totaal maiden onwaardig! Niet alleen de muziek is waardeloos, maar ook de opname-kwaliteit. Gelukkig maakte Fear of the Dark een boel goed...

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van Jeroen op 21-07-2005 om 16:55u
Score: 85 / 100

Wat kan ik zeggen, ik vind dit gewoon een goed album. Het luistert lekker weg en je hoeft er niet helemaal speciaal voor te gaan zitten. Lekkere rockers als "Tailgunner" en "Hooks in You" weten me even goed te overtuigen als ondergewaardeerde klassiekers als "Run Silent Run Deep" en "No Prayer for the Dying.
De rauwe spontane sfeer op het album bevalt me, al had er wel iets meer galm in de solo's mogen zitten. De directe productie is verder best goed gedaan.
Overigens is het onzin als iemand zegt dat de albums uit de Blaze periode slechter zijn dan deze. Op compositorisch niveau steken die twee albums met kop en schouders boven deze plaat uit. De zang van Blaze mag je ding niet zijn, ook Bruce laat op dit album een aantal steekjes vallen. Prima album verder, heerlijk op de feest momenten.

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van eddie op 29-09-2005 om 15:30u
Score: 75 / 100

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van Evil_Lynne op 04-03-2006 om 10:36u
Score: 60 / 100

No prayer for the dying is m.i. een CD met nummers die ze in de glorieuze jaren 80 voor b-kanten zouden hebben gebruikt. Matigheid troef met hier en daar een uitschietertje: 'Mother Russia' maar ook dat is niet een epic Maiden-waardig. Slechts het titelnummer is ok, met een betere productie had het allemaal misschien nog wat geworden, dit klinkt alsof het in een stalen emmer is opgenomen.

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van Jeroen op 27-04-2006 om 00:14u
Score: 85 / 100

Daar ben ik het niet mee eens. Het doel was juist om een rauwe sfeer neer te zetten en daar zijn ze prima in geslaagd. Hoewel SSOASS bij veel fans beter in de smaak valt, kan ik zelf beter naar dit album luisteren. Spontaan, rauw en lekker compact. Ik blijf het een klassieke plaat vinden binnen het maiden euvre

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van richard op 03-05-2006 om 23:07u
Score: 8 / 100

Een enorme goede plaat, maar geen klassieker.

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van nicow op 19-01-2007 om 14:13u
Score: 60 / 100

Eerst en vooral vind ik de vele negatieve reacties op de beide cds met Blaze achter de microfoon getuigen van muzikale bekrompenheid. Inderdaad Blaze verschilt op vele vlakken van Bruce. Maar negatief draait dit allerminst uit. The X-factor is een van mijn favorietste cds ooit. En Como Estais Amigos vind ik een van de prachtigste Maiden songs ooit. Toch wat ballads betreft. Over beide cds zijn redelijk wat negatieve reviews terug te vinden. Ik ben dan ook heel blij dat op deze site toch hoge punten aan beide albums wordt gegeven. Om het nog even over No prayer... te hebben: Dit een meesterwerk vinden onder het mom van echte Maidenfan te zijn, vind ik eerlijk gezegd heel droevig. Ik begrijp dat er die-hard fans zijn die alles wat een band uitbrengt meesterlijk vinden. Ik ben ook die-hard fan, al van toen ik 10 jaar oud was. Maar bij alle metalgoden ter wereld, wat zuigt dit album verschrikkelijk. Het titelnummer en Public Enema Number One vindt ik nog meesterlijke nummers, maar voor de rest... Sorry Steve maar volgende keer beter. getekend: ook een echte maiden fan

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van tankard op 20-05-2009 om 16:04u

bende idioten die hier reacties plaatsen dat is mijn mening :p

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van Max op 26-06-2009 om 14:02u
Score: 64 / 100


Na de ietwat negatieve reaties die ik op het net tegenkwam, heb ik het album toch aangeschaft. Wat mijn mening is, als muziek en vooral Heavymetal liefhebber let ik op hoe het allemaal inelkaar is gezet, Bruce had bewust gekozen voor deze rauwe stemstijl zoals ik eens vernomen heb, en de problemen in de band zoals het gemis van Adrian is echt merkbaar, maar mijn credits aan Dave en Janick moet ik wel geven omdat ze echt goed spelen net als Nicko. Aan hun ligt het niet, maar ik denk dat Steve gewoon even een inspiratie vorm miste met het schrijven van sommige tracks, en klinken de nummers ietwat expirimenteel wat ik geen slecht ding vind. Het geluid van het album vind ik best redelijk klinken aangezien ik wel houd van een rauwe stijl, dat dit even geen klassieker onder de Maiden albums is dat is wel duidelijk. Maar ik vind deze zeker niet slecht, maar het mist de allure van Maiden wel. Fear of the dark was muzikaal veel meer afwisselend, en stijlvol inelkaar gezet maar miste ook net die ene edge voor me hoewel het een goed album was.

Maar ondanks dat vind ik No prayer for the dying een aardige plaat, en sommige tracks vind ik best lekker klinken ondanks gebrek aan de emotie af en toe. Oke smaken verschillen en nogmaals ik snap de standpunten aan kritiek, maar iedere band heeft zijn mindere momenten. Je hebt dan vaak de keuzes, of stoppen of doorgaan.

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van tankard op 20-07-2009 om 18:55u
Score: 88 / 100

ik vind dit 1 van de betere maiden platen,kan me niet goed voorstelen dat mensen dit album minder vinden maarja!

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van tinus op 19-08-2010 om 20:20u
Score: 85 / 100

Ik vind holy smoke en the assassin slechte nummers, maar voor de rest vind ik het echt een meesterlijk album.

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van danny op 11-09-2010 om 23:33u
Score: 65 / 100

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van Joost op 18-05-2015 om 01:05u
Score: 65 / 100

Ik heb me er altijd over verbaasd dat Holy Smoke een hit is geweest.
Dit album kent voor Maiden-begrippen geen enkele echte uitschieter, nee ook Bring Your Daughter To The Slaughter niet.
The Assassin is mijn favoriet van deze cd.
No Prayer is geen slechte cd, in ieder geval beter dan de kutste cd die Maiden ooit gemaakt heeft, Virtual XI.
Wat ik me kan herinneren van de recensie in de Aardschok destijds, is dat de recensent het intro van Tailgunner vergeleek met 't beroemde riffje van The Number Of The Beast.

Iron Maiden - No Prayer For The Dying
Reactie van Bertus op 11-07-2015 om 01:25u
Score: 50 / 100

Hahaha iemand zegt hier dat Wasted Years een slecht nummer is.
Da's een Maiden-klassieker !

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.