Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Saxon - Lionheart
Jaar van release: 2004
Label: SPV / Steamhammer Records
Saxon - Lionheart
Saxon had met hun vorige cd Killing Ground een regelrechte klapper gemaakt. Ze wisten de magie van klassieke platen zoals Wheels Of Steel weer te pakken te krijgen en zo kwam het dat ze weer eens een ouderwets goede plaat gemaakt hadden. De cd kreeg ook nog eens overal lovende recenties. Dan heb je als band zijnde er een zware kluif aan een waardig opvolger te maken. Daarom duurde het dan ook drie jaar tot er die opvolger er kwam. De band heeft trouwens niet stilgezeten, want er kwam nog een verzamel-cd uit en de langverwachte DVD The Saxon Chronicles. En natuurlijk werd er nog elk jaar flink getourd. De laatste maanden werden echter gespendeerd om Lionheart te maken. Het resultaat ligt nu in de winkels.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Lionheart is een geweldige cd geworden! Was Killing Ground nog een hardrock-plaat met een metalen randje, Lionheart klinkt voor de volle 100% metal! Dit komt voornamelijk door de productie van Charlie Bauerfiend (Helloween, Blind Guardian), waardoor Saxon eens een modern geluid heeft gekregen. Daarmee kunnen ze nu makkelijk de competitie aan met de nieuwe generatie heavy metal bands zoals Primal Fear en Dream Evil. Het mooie is dat de nummers voor de rest wel weer typisch Saxon zijn, maar soms zitten ze wat doordachter in elkaar dan normaal. Opener Witchfinder General bijvoorbeeld, met veel gitaarriffs en een duister sfeertje. Dit up-tempo nummer is dan ook één van de beste van de cd. De titeltrack verdient ook aandacht, want het is een mooi episch nummer geworden over koning Leeuwenhart. Tijdens de coupletten hoor je veel cleane gitaarlijnen door elkaar, nog zo'n leuk experiment. Biff Byford zingt het nummer in met een passie die ik nog niet eerder gehoord heb van hem!

Nummers zoals Man And Machine, To Live By The Sword en English Man 'O' War klinken dan wel weer vertrouwd aan. Searching For Atlantis is nog zo'n hoogtepunt. Dit nummer brengt je in hogere sferen door onder andere het trage tempo en de acoustische gitaren die slim verwerkt zijn. De afsluiter Flying On The Edge verdient ook nog een extra vermelding. De meeste nummer van de cd gaan namelijk over historische feiten, maar dit nummer gaat echter over een band die bijna te laat komt voor een concert. Echt weer zo'n tekst die alleen Saxon kan bedenken. Flying On The Edge doet qua tempo denken aan het nummer Denim & Leather, maar op het laatste moment wordt het gaspedaal nog even ingedrukt voor een spontane jamsessie!

Met Lionheart heeft Saxon een moderne plaat gemaakt, die toch weer vertrouwd klinkt. Ook klinkt de band hongeriger dan ooit. Petje af daarvoor, dit is immers toch alweer de 16e studioplaat. Misschien dat nieuwe drummer Jorg Michael (Stratovarius) daar iets mee te maken heeft? In ieder geval, de band kan zo nog jaren doorgaan. Saxon zal wel weer flink gaan touren na de release, dus zorg dat je ze live ziet. Kansen zat, ze komen immers vaak genoeg naar Nederland.

Tracklist:
1. Witchfinder General
2. Man And Machine
3. The Return
4. Lionheart
5. Beyond the Grave
6. Justice
7. To live by the Sword
8. Jack Tars
9. English Man´o`war
10. Searching for Atlantis
11. Flying on the Edge

Score: 90 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 19 september 2004

Koop dit album in

Meer Saxon:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Saxon - Lionheart
Reactie van Djaser op 21-09-2004 om 22:13u

Mooi die komt op mijn wish lijstje. Ik hoop dat ze nu ook weer eens het lef gaan krijgen om eens een aantal nieuwe nummers van de cd gaan spelen tijdens het touren.

Saxon - Lionheart
Reactie van Old Motorheadbanger op 30-09-2004 om 23:01u
Score: 90 / 100

Voor mij had Saxon allang afgedaan maar deze review maakte mij nieuwsgierig. 100 procent akkoord. Ik heb Byford nog nooit op deze manier weten zingen. Een dijk van een plaat ! Hopelijk word dit een defenitieve come back en vallen ze niet terrug in dat zeemzoet gedoe.

Saxon - Lionheart
Reactie van simon op 09-01-2005 om 07:53u
Score: 100 / 100

Saxon - Lionheart
Reactie van Iggy op 16-02-2006 om 19:04u
Score: 95 / 100

Erg mooie plaat die mij naar meer laat snakken. M'n eerste album en de rest zal zeer spoedig volgen. Voor de verzamelaars, de speciale editie komt met een Saxon-patch met de albumcover erop.

Saxon - Lionheart
Reactie van wim op 24-03-2006 om 16:23u
Score: 90 / 100

Wim is op 17 april jarig ik wordt nu 51 jaar oud. Ik heb luistert altijd naar de heavy metal muziek. Ik vond dat heavy matal Saxon prachting muziek kan maken Deze avond in tweede uur Saxon op kink fm bij Metal Mike de aardschok op vrijdag avond van 25 maart 06. Met vriendelijke groet van Wim de Wit uit Dieren Basement@chello.nl

Saxon - Lionheart
Reactie van wim op 31-03-2006 om 11:02u
Score: 90 / 100

Ik ben Wim de Wit komt uit Dieren. Wim is op 17 april jarig ik wordt nu 51 jaar oud. Wim doet een vrijwilligers werk bij de Oase in Dieren Ik luisterd altijd naar het programma de aardschok van vrijdag avond op kink fm. Ik vind de Heavy metal band van Saxon erg mooie plaat. Ik wil graag de c. d van saxon hebben op mijn verjaardag van Wim. Met Vriendelijke groet van Wim W,R de Wit Vingerhoed 46 6953 bw Dieren De.Basement@chello.nl