Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit de jaren tachtig?

AC/DC - Back In Black
Anthrax - Among The Living
Black Sabbath - Heaven And Hell
Death - Leprosy
Dio - Holy Diver
Exodus - Bonded By Blood
Guns N’ Roses - Appetite For Destruction
Helloween - Keeper Of The Seven Keys Part I
Iron Maiden - Powerslave
Iron Maiden - The Number Of The Beast
Judas Priest - British Steel
Megadeth - Peace Sells… But Who’s Buying?
Mercyful Fate - Don’t Break The Oath
Metallica - Master Of Puppets
Metallica - Ride The Lightning
Morbid Angel - Altars Of Madness
Motörhead - Ace Of Spades
Queensrÿche - Operation: Mindcrime
Rush - Moving Pictures
Savatage - Gutter Ballet
Sepultura - Beneath The Remains
Slayer - Reign In Blood
Testament - The Legacy
Venom - Black Metal
een ander album uit de periode 1980-1989

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 27-08-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Abe Cunningham (Deftones) - 51
  • Rex Brown (Pantera) - 60

Vandaag overleden:
  • Mark Shelton (Manilla Road) - 2018
Review

Ayreon - 01011001 - Live Beneath The Waves
Jaar van release: 2024
Label: Music Theories Recordings

 -

Midden september 2023 is het Brabantse Tilburg wederom het domein van duizenden Ayreonauts. De fans zijn vanuit alle hoeken van de wereld toegestroomd om de vijf concerten van Ayreon bij te wonen. Deze shows staan in het teken van een integrale uitvoering van het dubbelalbum 01011001 uit 2008. Het is de derde serie van concerten sinds 2017, die volledig draait om de rockopera's van muzikale alleskunner Arjen Lucassen. Ook de meest recente shows onder de noemer 01011001 - Live Beneath The Waves zijn een succes. Net als voorgaande edities, wordt er van dit feestelijke muziekevenement een liveregistratie uitgebracht.

De uitgave lijkt qua opzet op die van de voorgaande liveregistraties: het volledige concert is beschikbaar op cd/dvd, blu-ray, vinyl en als luxe artbook. Het bonusmateriaal bestaat uit een documentaire met een aantal interviews van betrokkenen en sfeerimpressies van Tilburg. Leuk om eens te bekijken, maar het draait natuurlijk om de show zelf. Over de concerten zelf hou ik het kort: deze waren fantastisch. Lees bijvoorbeeld het enthousiaste concertverslag van collega Jeffrey er nog eens op na.

De beeldopnames zijn van hoge kwaliteit en er gaat veel aandacht uit naar mooie beelden van het decor, dat van het toneel een groots onderwaterlaboratorium maakt. De lichtshow, het vuur(werk), de rook; alle effecten zijn goed te aanschouwen. Dat geldt ook voor de indrukwekkende line-up van instrumentalisten en vocalisten. Zij zijn te zien in close-ups tijdens de diverse solo's en een breed shot wanneer er meerdere muzikanten hun kunsten vertonen tijdens meerstemmige partijen. Deze worden afgewisseld met beelden van het gehele toneel vanuit diverse hoeken en beelden van een enthousiast publiek, dat volop meezingt. Het is een geslaagde registratie die de vele mooie showelementen bijzonder goed in beeld brengt. Het enige minpunt is dat op sommige momenten de shots elkaar wat te snel afwisselen, maar dat is een bescheiden euvel.

Het geluid is eveneens dik in orde en vormt een welkome toevoeging aan de inmiddels forse Ayreon-discografie. Deze liveplaat kan prima naast de studioversie bestaan. Uiteraard klinkt het allemaal wat ruiger, soms harder, dan weer zachter en is het duidelijk te horen dat het live is. Het voegt wat extra leven toe aan de behoorlijk gelaagde rockopera. Vooral de partijen van Jonas Renkse klinken live nog emotioneler. Daarnaast doen er wat andere vocalisten mee dan op het studio-album. Het is bijzonder mooi en interessant om te horen hoe zij met het materiaal omgaan. Zo maken Maggy Luyten en Brittney Slayes hun opwachting, is geen Ayreon-show compleet zonder de kunsten van Damian Wilson en inmiddels is John Jaycee Cuijpers ook een vaste medewerker. Wat een geweldige stem en performance heeft deze Dio van de Lage Landen toch.

Net als voorgaande liveregistraties van Ayreons Tilburgse concertreeksen is 01011001 – Live Beneath The Waves een buitengewoon mooie uitgave. Het is een mooi aandenken om de geweldige concerten nog eens te ervaren en een prima sfeerimpressie voor hen die er niet bij waren.

Tracklist:
March Of The Machines (Intro)
1. Age Of Shadows
2. Comatose
3. Liquid Eternity
4. Connect The Dots
5. Beneath The Waves
6. Newborn Race
7. Ride The Comet
8. Web Of Lies
9. The Fifth Extinction
10. Waking Dreams
11. The Truth Is In Here
12. Unnatural Selection
13. River Of Time
14. E=mc²
15. The Sixth Extinction

Toegift:
16. This Human Equation
17. Fate Of Man (Star One-cover)
18. The Day That The World Breaks Down

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 15 mei 2024

Meer Ayreon:

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.