Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2023?

Aeternus - Philosopher
Angra - Cycles Of Pain
Autarkh - Emergent
Bad Wolves - Die About It
Carnation - Cursed Morality
Earthside - Let The Truth Speak
Gama Bomb - Bats
Gnaw Their Tongues - The Cessation Of Suffering
Green Lung - This Heathen Land
Helmet - Left
Hinayana - Shatter And Fall
Mephorash - Krystl-Ah
Night Crowned - Tales
Panopticon - The Rime Of Memory
Sadus - The Shadow Inside
Serenity - Nemesis AD
Shylmagoghnar - Convergence
Spiritbox - The Fear Of Fear
Suffocation - Hymns From The Apocrypha
Tarja - Dark Christmas
Thorium - Extraordinary Journeys Pt. 1
Thronehammer - Kingslayer
Till Lindemann - Zunge
Xoth - Exogalactic
een ander studio-album dat in november verscheen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 december:
 • Babymetal
 • 5 december:
 • Paul Di'Anno, Nightride, Electric Gypsy en Nocturnall
 • 7 december:
 • Atreyu
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Living Colour
 • 8 december:
 • Beyond God
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Floor Jansen en Anneke van Giersbergen
 • Gorgoroth, Aeternus, Impalement en Aran Angmar
 • Living Colour
 • Paul Di'Anno, Noturnall en Electric Gypsy
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • The Amity Affliction, Comeback Kid, Alpha Wolf en Mugshot
 • Ye Banished Privateers
 • 10 december:
 • Danko Jones en Radkey
 • Living Colour
 • Till Lindemann
Geen concerten bekend voor 04-01-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Frank Boeijen (The Gathering) - 50
 • Jan S. Eckert (Masterplan) - 58
 • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 47
 • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 52
 • Mina Caputo (Life Of Agony) - 50
 • Morten Veland (Sirenia) - 46
 • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 52
 • Piero Paravidino (Mesmerize) - 51
 • Robert Balci (Stormwitch) - 53

Vandaag overleden:
 • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Ayreon - 01011001 Live Beneath The Waves
Op 17 september 2023 in 013, Tilburg
Tekst door Jeffrey
Foto's door Marc van Kollenburg
Vijf maal 013 in één weekend uitverkopen lijkt een utopie, maar Arjen Lucassen overtreft op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 september zichzelf door het toch te flikken. In 2017 kon er drie avonden op rij niemand meer bij toen Ayreon Universe plaatsvond en twee jaar later was het Tilburgse ‘pop’podium stampvol tijdens Electric Castle Live And Other Tales. Anno 2023 dus vijf shows die in het teken staan van het vijftienjarig jubileum van het album 01011001. Wij zijn erbij op zondagmiddag.

Ayreon - Live Beneath The Waves

Het centrum van de textielstad kleurt al een paar dagen zwart en dat is vandaag niet anders. Ayreonauts uit zo’n zestig verschillende landen kijken daar rond en pakken nog even een terrasje voordat ze in de lange rij aansluiten. Velen zijn vroeg van de partij om een goed plekje te kunnen bemachtigen, sommigen al zo vroeg dat ze in de middagrij aansluiten voor de avondshow. Gekkenwerk! Ze hebben geluk dat het mooi weer is en enkelen hebben zelfs een campingtafeltje en -stoeltjes meegenomen om het wachten aangenamer te maken. Het is gezellig in de rij, die, nadat de deuren opengaan, snel doorloopt, het aquarium in. Eenmaal in de grote zaal hoor je namelijk de onderwatergeluiden van de intro van het album.

De rust en het wachten worden verbroken door Michael Mills (Toehider). Terwijl het doek nog gesloten blijft, verschijnt hij aan de zijkant van het podium om het publiek op een onderhoudende manier toe te spreken en te verzoeken om de telefoons op zak te houden. Er hangen camera’s die de hele show professioneel vastleggen en er zal een dvd/blu-ray verschijnen. Een mooi vooruitzicht, al gaat er niets boven het bijwonen van een dergelijk spektakel.

Ayreon - Live Beneath The Waves. @ Poppodium 013, Tilburg. Foto door Marc van Kollenburg.

En een spektakel is het. Vanaf het begin kom je ogen en oren tekort. De muzikanten staan op verschillende hoogtes en er zijn verticale projectiewanden waarop vrijwel constant beelden getoond worden. De lichtshow inclusief lasers is fantastisch en de rook- en vuurwerkshow is perfect getimed. Al tijdens opener Age Of Shadows is het een komen en gaan van verschillende vocalisten, die met veel enthousiasme worden verwelkomd door het publiek, dat vandaag louter bestaat uit respectvolle liefhebbers. Het verzoek om de telefoons niet in de lucht te houden, wordt door vrijwel iedereen ingewilligd en de show is mede daardoor op een prettigere manier te volgen.

Ayreon - Live Beneath The Waves. @ Poppodium 013, Tilburg. Foto door Marc van Kollenburg.

De geluidsman zorgt er bovendien voor dat het geheel met zeer veel overtuiging en definitie uit de boxen komt. Het geluid is warm, kraakhelder, krachtig tijdens de stevige passages en breekbaar tijdens de kalme. Erg gaaf hoe hij een climax van bepaalde tracks meer impact laat hebben door het volume te verhogen. Afhankelijk van waar je in de zaal staat, is de surround sound (het soleerwerk en elektronische, futuristische klanken) een succes of niet. Dat laatste geldt aan de zijkanten, het eerste als je in het midden van de zaal bent. Het algemene werk wordt de geluidsman wat makkelijker gemaakt door de uitstekend presterende musici, die stuk voor stuk veel indruk maken. Instrumentaal staat het als een huis dankzij drummer Ed Warbie, toetsenist Joost van den Broek, bassist Johan van Stratum en gitaristen Timo Somers en Marcel Coenen. De songs worden daarnaast verrijkt door de bijdragen van violist Ben Mathot, cellist Jurriaan Westerveld en fluitist Jeroen Goossens.

Ayreon - Live Beneath The Waves. @ Poppodium 013, Tilburg. Foto door Marc van Kollenburg.

Hoewel de instrumentalisten zich in de kijker spelen en zeer professioneel spelen, zijn de meeste ogen gericht op de zangers en zangeressen. Het zijn dan ook niet de minsten. Bob Catley, Jorn Lande, Ty Tabor, Floor Jansen en Phideaux Xavier zijn er helaas niet bij, maar hun bijdragen worden prima vertolkt door onder meer Maggy Luyten en Brittney Slayes, die vandaag een zeer overtuigend visitekaartje afgeeft. Ze houden zich meer dan prima staande tussen topvocalisten als John Jaycee Cuijpers, Anneke van Giersbergen, Simone Simons en Damian Wilson. Xavier mag er dan niet bij zijn, maar is wel fraai geprojecteerd, en dat werkt juist goed in de context van het nummer. Dan is de rij vocalisten verre van compleet, want we krijgen ook nog Wudstik, Marjan Welman, Liselotte Hegt, Jonas Renkse, Hansi Kürsch, Tom Englund, Daniel Gildenlöw en de al genoemde Michael Mills te zien en te horen. Soms is een bepaald stemgeluid wel even wennen ten opzichte van dat van de originele studio-versie, zoals Michael Mills, die de ondankbare taak heeft om Tommy Karevik te evenaren. Net als Wilson scoort hij echter met zijn uitstraling en positieve energie.

Ayreon - Live Beneath The Waves. @ Poppodium 013, Tilburg. Foto door Marc van Kollenburg.

Die energie is vanmiddag de hele tijd aanwezig, zowel op het podium als in de zaal. Er is veel beleving en bijval. Fans zingen mee, mensen klappen ongevraagd mee op de maat en het ontzag voor de muzikanten is terecht bijzonder groot. Wat een performance en wat een enorme productie! Met name de eerste drie kwartier levert dat een euforische beleving op, maar ook daarna is het gebodene van een ver boven gemiddeld niveau. Nadat Arjen Lucassen het publiek heeft toegesproken over de opzet van de show, dankwoorden heeft uitgedeeld (hij meldt onder meer dat er honderdvijftig mensen betrokken zijn bij de organisatie van de optredens), uitgelegd heeft dat het credo niet less is more moet zijn, maar more is more en ruimte geeft aan Joost van den Broek (die met een knipoog grapt dat Lucassen beter in speechen is dan in gitaar spelen en zingen), krijgen we nog een toegift. Die eindigt met het fantastische The Day That The World Breaks Down met iedereen op het podium. Dit optreden zal velen nog lang bijblijven en het is dan ook uitkijken naar de blu-ray.

Ayreon - Live Beneath The Waves. @ Poppodium 013, Tilburg. Foto door Marc van Kollenburg.

Setlist:
March Of The Machines (Intro)
1. Age Of Shadows
2. Comatose
3. Liquid Eternity
4. Connect The Dots
5. Beneath The Waves
6. Newborn Race
7. Ride The Comet
8. Web Of Lies
9. The Fifth Extinction
10. Waking Dreams
11. The Truth Is In Here
12. Unnatural Selection
13. River Of Time
14. E=mc²
15. The Sixth Extinction

Toegift:
16. This Human Equation
17. Fate Of Man (Star One-cover)
18. The Day That The World Breaks Down

Ayreon - Live Beneath The Waves. @ Poppodium 013, Tilburg. Foto door Marc van Kollenburg.

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.