Pit
Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in januari 2023 is uitgebracht?

...And Oceans – As In Gardens, So In Tombs
Ahab – The Coral Tombs
Atrocity – Okkult III
Beyond The Black – Beyond The Black
Black Star Riders – Wrong Side Of Paradise
Death Engine – Ocean
Defy The Curse – Horrors Of Human Sacrifice
Esoctrilihum – Funeral
For I Am King – Crown
Hoplites (Ὁπλίτης) – I Lied
Høstsol – Länge Leve Döden
Imperium Dekadenz – Into Sorrow Evermore
Iravu – A Fate Worse Than Home
Katatonia – Sky Void Of Stars
Killer – Hellfire
Måneskin – Rush!
Obituary – Dying Of Everything
Riverside – ID.Entity
Schavot – Kronieken Uit De Nevel
Thy Darkened Shade – Liber Lvcifer II: Mahapralaya
Twilight Force – At The Heart Of Wintervale
Uriah Heep – Chaos And Colour
VV – Neon Noir
Walg – III
een ander studio-album uit januari 2023

[ Uitslag | Enquêtes ]

  8 februari:
 • Manowar
 • 9 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • 10 februari:
 • Diablo Swing Orchestra
 • Distant en Changing Tides
 • Dream Theater
 • For I Am King en Another Now
 • Sepiroth, Carceri en Buried
 • 11 februari:
 • Dizzy Mizz Lizzy en Jesper Binzer
 • For I Am King en Another Now
 • John Mitchell
 • Smyrna Death Fest
 • 12 februari:
 • Dream Theater
 • Up The Irons (met Dennis Stratton)
 • 13 februari:
 • Rolo Tomassi, Holy Fawn en Heriot
Kalender
Vandaag jarig:
 • Gas Lipstick (HIM) - 52
 • Morgan "Mogge" Löfstedt (Wulfgar) - 40
 • Paul Barker (Ministry) - 64
 • Vince Neil (Mötley Crüe) - 62

Vandaag overleden:
 • Tony Destra (Cinderella) - 1987
Review

Violet Cold - Empire Of Love
Jaar van release: 2021
Label: Eigen Beheer
Violet Cold - Empire Of Love
Er lijkt geen rem te staan op de creativiteit van de uit Azerbeidzjan afkomstige Emin Guliyev. Sinds 2013 heeft hij – volledig op eigen kracht – het post-blackmetalgenre veroverd met zijn eclectische smeltkroes aan stijlen. Oorspronkelijk noemde Guliyev zijn stijl ‘euphoric black metal’, maar inmiddels kunnen we gerust stellen dat de muziek van Violet Cold een universum op zich is. Een universum waarin grenzen niet bestaan, waarin iedereen er mag zijn, waarin creativiteit en artistieke talenten hoogtij vieren en waarin haat, afgunst en andere emoties oplossen in een zalige zee van distortion. Waarlijk een Empire Of Love!

Nu heb ik mijn voorliefde voor Violet Cold al eerder niet onder stoelen of banken gestoken. De eerste keer dat ik Desperate Dreams (2015) hoorde, was een bijna transcendentale ervaring. Zelden hoorde ik zo’n opwindende genrepotpourri. De zinnenprikkelende combinatie van gruizige blackgaze en euforische synthwave blijkt een schot in de roos. Vrijwel alles wat Guliyev daarna creëert, is bijzonder, maar twee jaar geleden raakt Violet Cold me wederom diep met het fenomenale kOsmik, een album dat wat mij betreft een van die zeldzame platen is die je doen beseffen hoezeer muziek betekenis kan geven en ons kan verheffen boven het alledaagse.

Empire Of Love is full-length nummer tien van Violet Cold. Vrijwel iedere band zou bij zijn tiende album een wat uitgerangeerde indruk maken, maar niets is minder waar in het geval van Guliyev. De bijzondere cover – een regenbooguitvoering van de gestreepte vlag van Azerbeidzjan – maakt al duidelijk dat Empire Of Love een album met een boodschap is. Die boodschap werkt vooral als de muziek ook tot de verbeelding spreekt – en dat is op Empire Of Love absoluut het geval. Nu was Violet Cold altijd al een band die lak heeft aan hokjesdenken, maar op dit album gooit Guliyev alle grenzen overboord. Naast black metal, synthwave, shoegaze, post-rock, popmuziek en dance wordt op Empire Of Love zelfs nog een vleugje rap en country aan de bonte mix toegevoegd.

Zo is dit album ondanks de relatief korte speelduur van amper veertig minuten een hele reis. Openingstrack Cradle begint folky en frivool, totdat de mooie melodielijn halverwege wordt bedolven onder een warmbloedige laag distortion, die het geheel liefdevol verpakt. Pride is misschien wel het mooiste nummer dat Violet Cold ooit heeft gecreëerd. Zalige lagen distortion overspoelen de luisteraar, terwijl de combinatie met hoopgevende tremoloriffs en etherische, majestueuze synthlijnen de muziek een euforische ‘vibe’ meegeeft, die keer op keer voor kippenvel zorgt. De manier waarop de band hier vlammende blackgaze en hemelse synthpartjien combineert met een prachtig gezongen, Hindoeïstisch mantra, is onbeschrijfelijk mooi.

Het knotsgekke Working Class is het meest experimentele nummer van het album. Het is een track die eigenlijk helemaal niet kán werken, maar dat toch doet. Een wild tokkelende banjo op een bed van futuristische, golvende synths, een op hol geslagen drumcomputer en natuurlijk dat zalige bad aan gruizig gitaarwerk: de kwalificatie ‘surrealistisch’ komt niet eens in de buurt van een adequate beschrijving. Het rapgedeelte in Be Like Magic had niet gehoeven, maar de combinatie met inspirerend pianospel geeft het geheel wel een originele en kunstzinnige sfeer, waardoor het toch weer werkt. Maar ook wanneer Violet Cold minder excentriek te werk gaat, zoals in het mijmerende, melancholische Togetherness, zijn de kwaliteit en emotionele diepgang van de muziek onmiskenbaar.

Empire Of Love is niets minder dan wederom een meesterwerk. Het knappe aan de muziek van Violet Cold is dat het experimenteel en eigenzinnig is zonder pretentieus te zijn – en zonder dat het een puur intellectuele exercitie wordt. Sterker nog: de muziek van Violet Cold is onder de dikke lagen distortion misschien wel puurder dan veel metal durft te zijn. Dat verklaart wellicht ook de emotionele reacties die Guliyev keer op keer weet op te roepen bij zijn luisteraars. In het geval van Violet Cold is de crux echter vooral om al deze analyses los te laten. Neem diep adem en dompel jezelf onder in de hemelse ruis van deze band! Ik beloof je dat het een louterende ervaring zal zijn.

Tracklist:
1. Cradle
2. Pride
3. Be Like Magic
4. We Met During The Revolution
5. Shegnificant
6. Working Class
7. Togetherness
8. Life Dimensions

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 30 juli 2021

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.