Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Richard Andersson's Space Odyssey - Embrace The Galaxy
Jaar van release: 2003
Label: Regain Records
Richard Andersson's Space Odyssey - Embrace The Galaxy
De meeste progressieve metalfanaten zullen toetsenist Richard Andersson nog wel kennen van de uitstekende band Time Requiem (waarvan overigens binnenkort het nieuwe album The Inner Circle of Reality zal verschijnen). Met dit nagenoeg perfecte solo-album heeft hij zichzelf overtroffen en levert hij negen parels van metalnummers af, die balanceren tussen progressieve metal en symfonische power metal en uiteraard vooral qua toetsenwerk uitblinken. Bovendien heeft Andersson in de persoon van Patrik Johansson werkelijk de perfecte zanger voor dit album gevonden: dit keer geen hoge power metalzang, maar gevarieerde zangpartijen, die precies op de juiste manier balanceren tussen agressie en emotie, met een licht rauw tintje eraan. Wat een bereik en wat een volume heeft die man, geniaal gewoon! Compositorisch gezien is dit album ook al om je de vingers bij af te likken: geniale loopjes, perfect ingevoegde zanglijnen en fenomenale gitaar-en keyboardsolo's, gecombineerd met opzwepende, catchy refreinen waardoor de nummers, ondanks hun complexiteit, vrijwel onmiddellijk blijven hangen.

Opener Despair and Pain zet al meteen de toon van het album. De uitstekende, razendsnelle keyboardpartijen vallen namelijk meteen op en iedere liefhebber van gitaar- en keyboardgepingel zal dan ook onmiddellijk in de zevende hemel zijn. Dat we hier met uiterst professionele muzikanten te doen hebben, blijkt wel uit het feit dat de heren zich, ondanks de overdaad aan technische hoogstandjes, niet verliezen in onsamenhangende flarden muziek, maar de nummers ook tot een geheel weten te smeden middels heerlijk in het gehoor liggende refreinen. Ook nummers als Embrace the Galaxy (met een uiterst sfeervol en majestueus refrein), Entering the Dome en met name Grand Opening, dat waarschijnlijk iedere liefhebber van Symphony X en Time Requiem in euforie zal brengen, zitten op alle fronten uitstekend in elkaar.

Het gebeurt niet snel dat een album mij zó weet te overtuigen als dit 'Space Odyssey'. Ik kan dan ook geen enkele reden bedenken waarom liefhebbers van bovengenoemde bands dit album niet onmiddellijk in huis moeten halen. Wat mij betreft is dit album dan ook nu al een klassieker. Nu maar hopen dat we binnenkort ook live van deze geweldige keyboardpartijen kunnen genieten middels een eventuele solotour of tour van Time Requiem.

Tracklist:
1. Despair And Pain
2. Embrace the Galaxy
3. Emposium
4. Entering The Dome
5. The House with a Hundred Windows
6. Grand Opening
7. Requiem For A Dream
8. Seduction Of Life
9. A Perfect Day

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 24 april 2004

[ Terug naar de Album Reviews ]

Richard Andersson's Space Odyssey - Embrace The Galaxy
Reactie van WorldOfMetal op 24-04-2004 om 12:56u
Score: 90 / 100

Dit is een hele goede cd. De eerste 3 nummers van de cd zijn geweldig, en de rest is is allemaal van een degelijk hoog niveau. De stem van Patrik Johansson is heel apart, en kan zowel laag als hoog overtuigen. Wat een kracht zit er in die stem. Daar komt bij dat deze cd niet gauw verveelt, en door de afwisseling ook nooit blijft hangen in eindeloos gitaargepiel. Klasse.