Pitfest
Enquęte

Wat is jouw favoriete studio-album ooit van Belgische bodem?

Aborted - Goremageddon [2003]
Acid - Maniac [1983]
Agathocles - Razor Sharp Daggers [1995]
Amenra - Mass VI [2017]
Ancient Rites - Dim Carcosa [2001]
Belgian Asociality - Belgian Asociality [1988]
Brutus - Unison Life [2022]
Channel Zero - Unsafe [1994]
Cyclone - Brutal Destruction [1986]
Emptiness - Nothing But The Whole [2014]
Enthroned - Prophecies Of Pagan Fire [1995]
Evil Invaders - Feed Me Violence [2017]
Fleddy Melculy - Helgië [2016]
Irish Coffee - Irish Coffee [1972]
Iron Mask - Hordes Of The Brave [2005]
Killer - Wall Of Sound [1982]
Oathbreaker - Rheia [2016]
Ostrogoth - Ecstasy And Danger [1984]
Pantheďst - O Solitude [2003]
Psychonaut - Unfold The God Man [2018]
Steak Number Eight - The Hutch [2013]
Target - Master Project Genesis [1988]
Thurisaz - Scent Of A Dream [2004]
Wiegedood - De Doden Hebben Het Goed [2015]
een andere Belgische langspeler

[ Uitslag | Enquętes ]

    21 maart:
  • Enslaved, Svalbard en Wayfarer
  • Suicidal Angels, Fusion Bomb en Crimson Fire
  • 22 maart:
  • Carnifex, Revocation, Aborted en Vexed
  • Metal Battle Veldslag West
  • Suicidal Angels, Fusion Bomb en Crimson Fire
  • 23 maart:
  • Sinister, The Monolith Deathcult en Aran Angmar
  • Sister May
  • Verval en Ter Ziele
  • Vltimas
  • 24 maart:
  • Atheist, Cryptopsy en Almost Dead
  • Extermination Dismemberment en Shoot The Messiah
  • Lowest Creature, The Breed en Bladecrusher
  • Marcel Coenen & Friends
  • Taake, Nordjevel en Theotoxin
  • Vltimas, Legion Of The Damned en Kjeld
  • W:O:A Metal Battle Veldslag West
  • 25 maart:
  • Mr. Big
    19 april:
  • Dear Mother
  • Roadburn festival
  • The Warning
  • Wishbone Ash
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aksu Hanttu (Entwine) - 45
  • Alex Dubé (Icewind) - 41
  • Axel Johann (Boomerang) - 50
  • Billy Sheehan (Steve Vai) - 71
  • Brann Dailor (Mastodon) - 49
  • Brant Bjork (Kyuss) - 51
  • Dirk Zelmer (Galloglass) - 52
  • Frank Claussen (Theatre Of Tragedy) - 48
  • George Thanasopoulos (Airged L'amh) - 51
  • Jacob Hellner (producent) - 63
  • Jessica Thierjung (Xandria) - 43
  • Sebastjan Mulej (Brutart) - 45

Vandaag overleden:
  • Jeff Ward (Nine Inch Nails) - 1993
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne) - 1982
Special

De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill

Door Ruud, januari 2016

Wat is de reden om een band te starten? Aan een hobby willen beginnen? Frustraties afreageren? Een boodschap willen vertellen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Wie zette je aan tot het spelen van metal? Dat zijn hoofdzakelijk grote bands uit de jaren tachtig wiens invloeden tot het heden doordreunen. Zij hebben hier op hun beurt ooit mee te maken gehad en besloten niet zomaar hun helden te kopiëren. Wie die helden zijn, is niet lastig te achterhalen, maar het betreffen artiesten wiens namen niet vaak meer genoemd worden. En dat terwijl ook zij ooit tot de rebelse jeugd behoorden en muziek maakten die de oren van hun ouders tergden.

Met de rubriek De Stenen Wortels van Heavy Metal duiken we in de veelal vergeten jaren zestig en zeventig. Tijden waarvan velen onder ons slechts The Beatles, The Rolling Stones, Led Zeppelin en Black Sabbath kunnen noemen. We werpen een licht op bekende én obscure platen die onze metalhelden ooit hebben bewogen om een instrument te bespelen of achter de microfoon te kruipen. Iedere maand kiezen we een album en laten we vervlogen tijden weer even herleven.

Motörhead

Was Lemmy een week eerder overleden, dan was het gelukt om Motörhead in de januari-editie te krijgen van De Stenen Wortels van Heavy Metal. Nu hield ik het afgelopen jaar al rekening met het overlijden van een van onze grootste (anti-)helden en dus zat het verhaal al voor een groot deel in mijn hoofd, maar dan moet het er wel uitkomen. In die paar dagen heb ik geen uitstel voor 13th Floor Elevators kunnen schrijven. Lemmy zal er heus niet mee zitten en waarschijnlijk Phil "Philty Animal" Taylor ook niet. De drummer overleed anderhalve maand eerder en dat maakt het voor de liefhebbers extra pijnlijk, omdat binnen korte tijd twee leden van de originele line up gestorven zijn.

Ik kan me voorstellen dat er lezers zijn die nu enigszins verbaasd opkijken en zich wellicht niet helemaal beseffen dat Lemmy Kilmister al sinds de jaren zestig muzikant was. De beste man is ondanks zijn levensstijl zeventig jaar geworden. Hij was niet alleen frontman van Motörhead, maar leverde een belangrijk aandeel in de spacerockband Hawkwind (ook genomineerd om in deze rubriek besproken te worden) en speelde verder in wat onbekende bandjes. Hij belichaamde seks, drugs en rock-‘n’-roll en dat werkte zeker niet altijd in zijn voordeel. De vondst van drugs in de bagage bij de grenscontrole naar Canada, begin 1975, resulteerde in het ontslag van Lemmy bij Hawkwind. Het verhaal van het laatste nummer dat Lemmy voor die band schreef, is inmiddels wel bekend. Het werd de naam voor zijn nieuwe formatie, al zat daar nog wel een Bastard tussen.

Nog wel meer dan Hawkwind was Motörhead een baanbrekende band. Datzelfde jaar werd het powertrio geformeerd. We zijn dan aanbeland bij het hoogtepunt van de punk en hoewel Lemmy en consorten er absoluut raakvlakken mee hebben, kan Motörhead nooit echt punk genoemd worden. Noch metal overigens. Liefhebbers van beide genres omarmen Motörhead in elk geval. Lemmy zal nog vaak de vraag gesteld worden tot welk genre zijn band behoort. Die vraag wordt steevast beantwoord met: "rock-‘n’-roll." Er is geen trend waar hij zich wat van aantrekt, maar een tijd lang is de band zelf trendsetter. Motörhead wordt natuurlijk geroemd door punkers en metalheads vanwege de snelle, harde muziek en de raspende stem van Lemmy. Lemmy heeft er op zijn beurt nooit een geheim van gemaakt dat MC5 een belangrijk voorbeeld voor hem was.

Je hebt bands die in zekere mate bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van metal, maar Motörhead was gewoon een onmisbare schakel. Het heeft geen zin om een lijst aan bands te presenteren . Kijk maar naar alle berichten van muzikanten over Lemmy’s overlijden. Het zijn er gewoon ongelooflijk veel. Zonder Motörhead hadden onze platenkasten er heel anders uitgezien, of we dat nou leuk vinden of niet. De piek van de band lag aan het begin van de jaren tachtig, ruwweg de tijd van Ace Of Spades en Iron Fist. In die jaren was de NWOBHM ongekend populair en Lemmy was een van de personen die vele jonge bands op sleeptouw nam. Hij nam het zelfs persoonlijk op voor Girlschool. Een tour met het toen nog piepjonge Twisted Sister verliep tamelijk desastreus voor laatstgenoemde, totdat Lemmy op het podium stapte en verkondigde dat hij de band wél tof vond en dat het gooien van bierflesjes niet de juiste manier van waarderen was. James Hetfield zei ooit dat Metallica een combinatie was van de twee ‘heads’, waarmee hij doelde op Diamond Head en Motörhead. Zet de documentaire Lemmy uit 2010 aan om alleen al te zien dat de beroemde muzikanten in de rij staan om iets aardigs over deze frontman te zeggen. Motörhead beďnvloedde iedere grote metalband van na 1975, al zal Iron Maiden dat waarschijnlijk ontkennen.

Maar waarom prijkt hierboven het artwork van Overkill? Het had zomaar een ander album kunnen zijn, want Motörhead draaide natuurlijk niet om de platen. Dat was slechts een onderdeel, want Motörhead stond voor tournees zonder einde, de energie die het uitstraalde, de rock-‘n’-roll en uiteraard de man die overal schijt aan had. We proberen in deze rubriek de ontwikkeling van heavy metal te bespreken aan de hand van albums van de jaren zestig tot en met 1980, maar dat gaat bij sommige bands net wat lastiger. Overkill markeerde natuurlijk wel het eerste echte succes van Motörhead en bovendien de dagen waarin dit powertrio nog echt innovatief was. Dat is natuurlijk niet alleen omdat Lemmy, behalve als zanger, ook als bassist op de voorgrond staat. Dit was heftige muziek in de dagen van weleer en daarbij ook liefkozend de ‘loudest band in the world’ genoemd. Op dit album vind je onvervalste klassiekers als No Class, Damage Case en uiteraard de niet te versmaden titeltrack. Een nummer als Capricorn is een buitenbeentje. Lemmy kijkt nog even achterom naar zijn oude band, om vervolgens weer vol gas verder te gaan. Het was het begin van een decennialange zegetocht en het maakte van Lemmy een legende tijdens zijn leven en erna. Motörhead is niet meer, omdat hij onvervangbaar is.

Tracklist:
1. Overkill
2. Stay Clean
3. (I Won't) Pay Your Price
4. I'll Be Your Sister
5. Capricorn
6. No Class
7. Damage Case
8. Tear Ya Down
9. Metropolis
10. Limb From Limb

Vorige Stenen Wortels:

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door Old Mhb op 01-02-2016 om 08:52u



Mooi geschreven.

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door DiNapoli op 01-02-2016 om 11:45u



Speelde hij ook niet samen met Eric Clapton in "the Yardbirds" in den beginne?

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door Wim van Hout op 01-02-2016 om 12:02u



Een mooi begin, er is nog zoveel meer over Motorhead te schrijven, maar dan blijf je bezig. Ik mis een naam, Deep Purple. Nog niet echt heavy in de jaren zestig, maar zeker een mede uitvinder van de zware sound. De conclusie die je op het eind trekt, is helaas de enige juiste. Motorhead is niet meer, zonder Lemmy geen Motorhead. Dat is verrekte pijnlijk, aan de andere kant ben ik blij met mijn 55 levensjaren, dat ik de band de hele carričre heb mogen meemaken. Het is en blijft, net als diverse soorten Rock, een onmisbaar deel van mijn leven.

Succes met de stenen wortels, ik blijf volgen.

Wim

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door hullie op 01-02-2016 om 12:06u



Limb from limb hebben vroeger met ons eerste bandje nog gecoverd, lekker nummer is dat

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door Mariö op 01-02-2016 om 13:25u



Inderdaad mooi geschreven. Complimenten Ruud
Rock ''n Roll never dies

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door Een Metalfan op 01-02-2016 om 13:50u



Lemmy (Motörhead) heeft veel beginnende bands bakken
met inspiratie gegeven. Of hij dat beseft heeft weet ik niet.

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door Andre Smoor op 01-02-2016 om 14:32u



Het is 1979 en ik luister naar het betonuur van Alfred Lagarde (jeugdheld) op Radio 3. Ik hoorde voor het eerst het nummer No class en werd nieuwsgierig naar deze "onbekende" band. Wat een hard nummer was dat, wat een lekkere rauwe stem en wat week het af van de normale radio-programmering. Niet lang daarna heb ik Overkill aangeschaft en hij behoord nu nog steeds tot 1 van mijn favorieten platen, wat een klasseplaat. Ik was al langer bekend met Kiss, Rush en Thin Lizzy, maar door Motörhead ging ik op zoek naar hardere muziek. Hiervoor ben ik Lemmy eeuwig dankbaar. Mooi geschreven stukje trouwens Ruud, eindelijk een wortel waar we wat aan hebben. En DiNapoli, Lemmy heeft niet in The Yardbirds gezeten, maar is begonnen als guitarist in the Rockin'' Vickers (1965) en later als roadie bij Jimi Hendrix

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door Johnny op 01-02-2016 om 14:57u



Ik maakte ook kennis met Motorhead bij Alfred Lagarde met het nummer Bomber. Ik ben tot het laatst fan gebleven. Live vond ik het volume te hard staan. Maar de albums en ook live albums waren goed tot zeer goed. Gelukkig is het commercieel geen afzakkende band geworden. Bad Magic verkocht goed en is ook een zeer waardige afsluiter. De komende jaren zullen al mijn favoriete bands stoppen neem ik aan. Black Sabbath, AC/DC, Deep Purple maar ze hebben het lang met succes vol gehouden. Van als deze bands ben ik al 40 jaar fan.

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door metalen kakmuil op 01-02-2016 om 18:57u



Mooi geschreven, maakt het nog geen goede muziek. Nu hij dood is, kent iedereen hem natuurlijk wel, net als zoveel onbekende en onbeminde personen. Als Lars Ulrich morgen sterft is die een werelddrummer, nu slaagt ie voor iedereen als een beginneling als ik hier zo vaak lees, in de reacties wel te verstaan

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door Lul op 01-02-2016 om 19:30u



Motörhead...Lemmy, daar ben ik groot mee geworden en in mijn begin jaren was het de verpersoonlijking van alles wat ruig en stevig was. Ik luister het zelden nog, maar bij ieder feestje waar ik het hoor is het een feest der herkenning.

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door blackadder op 01-02-2016 om 20:05u



Motorhead was mijn eerste metalband, want dat speelden ze in de jaren 80, dus ook veel goede herinneringen aan. Motorhead is niet alleen lomp hard maar ook een band die iets te zeggen heeft, ook de ballads zijn trouwens goed.
Ik mis overigens een recensie van de plaat zelf Overkill zelf, mijn favoriet van de band.
No Class is trouwens gewoon een bewerking van Tush van ZZ top, ik hoor zowieso veel invloeden van hen in de eerste platen.
Ze hebben die band ook nog gecoverd met ''beer drinkers and hell raisers''.
Achteraf blij hem nog gezien te hebben op Graspop, al ging het echt niet meer met hem.

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door Bakvet op 02-02-2016 om 08:50u



Leuk stukje. De invloed van Motörhead op het metalgenre is evident, terwijl het zelf geen metal is (Lemmy zegt het zelf en hun maakte het).

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door Bakvet op 02-02-2016 om 08:50u



hun = hij

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door peetn op 02-02-2016 om 10:01u



Ben 50 jaar oud, dat Lemmy er niet meer is doet verdorie pijn,groot stuk van mijn leven .

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door JaaP op 02-02-2016 om 17:31u



Lemmy was ook een Rickenbacker-ikoon

Reactie op De Stenen Wortels Van Heavy Metal: Motörhead - Overkill
Door André op 01-03-2016 om 10:31u



Hoe anders had de huidige metal geklonken als wijlen Philty Animal Taylor bij wijze van experiment de dubbele bass gebruikte zoals in Overkill?

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.