Pitfest
Enquęte

Hoe vaak heb jij AC/DC al live gezien?

meer dan twintig keer
16-20 keer
11-15 keer
6-10 keer
5 keer
4 keer
3 keer
2 keer
1 keer en dat smaakte naar meer
1 keer en dat was genoeg
0 keer, maar dit jaar hoop ik de band live te zien
0 keer en met deze line-up hoeft het niet meer
0 keer en bij deze prijzen sla ik wederom over
0 keer en ditmaal komt het me evenmin uit
0 keer, want ik geef niets om AC/DC

[ Uitslag | Enquętes ]

  21 februari:
 • Kraanium en Gore Force 5
 • Therion en Keops
 • 22 februari:
 • Distant, For I Am King en Loyalty Ends Here
 • Eisenhand en Praefator
 • Nothing More, SiM en Siamese
 • Serenity en Temperance
 • Therion
 • 23 februari:
 • Cathubodua, Alwaid en Epinikion
 • Distant, For I Am King en Torn From Oblivion
 • Enter Shikari, Fever 333 en Blackout Problems
 • Pilori, Grist, Suffering Quota en Radeloos///Ziedend
 • Serenity en Temperance
 • Therion
 • 24 februari:
 • Distant, For I Am King en XII Thorns
 • Into The Void
 • Kataklysm, Fleshgod Apocalypse en Stillbirth
 • Serenity, Temperance en Tulip
 • Therion
 • Undercroft, Dekapited en Violentor
 • 25 februari:
 • Cultura Tres
 • Distant, For I Am King en Boneripper
 • Dragonforce, Amaranthe en Infected Rain
 • Feral Grounds
 • 27 februari:
 • Frank Carter & The Rattlesnakes en The Mysterines
  21 maart:
 • Enslaved, Svalbard en Wayfarer
 • Suicidal Angels, Fusion Bomb en Crimson Fire
Kalender
Vandaag jarig:
 • Attila Wéber (Ossian) - 56
 • Dirk Assmuth (Angel Dust) - 59
 • Floor Jansen (After Forever) - 43
 • Heri Joensen (Tyr) - 51
 • Randy Blythe (Lamb Of God) - 53
 • Randy Rampage (Annihilator)† - 64

Vandaag overleden:
 • Piotr Grudziński (Riverside) - 2016
Special

De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack

Door Ruud, september 2015

Wat is de reden om een band te starten? Hobby? Frustraties afreageren? Een boodschap willen vertellen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Wie zette je aan tot het spelen van metal? Dat zijn hoofdzakelijk grote bands uit de jaren tachtig wiens invloeden tot het heden doordreunen. Zij hebben hier op hun beurt ooit mee te maken gehad en besloten niet zomaar hun helden te kopiëren. Wie die helden zijn, is niet lastig te achterhalen, maar het betreffen artiesten wiens namen niet vaak meer genoemd worden. En dat terwijl ook zij ooit tot de rebelse jeugd behoorden en muziek maakten die de oren hun ouders tergden.

Met de nieuwe rubriek De Stenen Wortels van Heavy Metal duiken we in de veelal vergeten jaren zestig en zeventig. Tijden waarvan de meesten onder ons slechts The Beatles, The Rolling Stones, Led Zeppelin en Black Sabbath kunnen noemen. We werpen een licht op bekende én obscure platen die onze metalhelden ooit hebben bewogen om een instrument te bespelen of achter de microfoon te kruipen. Iedere maand kiezen we een album en laten we vervlogen tijden weer even herleven.

Queen - Sheer Heart Attack

Een gloednieuwe rubriek, waar ga je mee beginnen? Je snapt dat we meteen voor een lastige keuze stonden. Omdat we niet direct het stof van de meest obscure platen willen blazen, beginnen we met een band die iedereen kent. Queen leverde in haar bestaan niet alleen talloze tophits af, waarvan Bohemian Rhapsody de bekendste is en in de vele verkiezingen meestrijdt om de notering van beste popsong aller tijden. Nog altijd is Queen één van de meest invloedrijke bands. Niet enkel in de metalwereld dreunt dat door, maar ook in de muziek van hedendaagse acts als Muse en Lady Gaga.

Artiesten die Queen als inspiratiebron noemen, zijn talrijk. De lijst zou eindeloos zijn, maar je vindt ze in zowel kleine als grote bands. In mijn eigen geval zorgde het luisteren naar Queen ervoor dat ik op den duur in aanraking kwam met onder andere Metallica en Guns N’ Roses. Beide bands speelden namelijk in 1992 op de Freddie Mercury Tribute en het bekijken van de tape gebeurde in een tijd waarin internet nog niet vanzelfsprekend was. Eindelijk wist ik waar sommige vrienden het over hadden!

Goed, de band is gekozen, maar welke plaat wordt besproken? Wordt dat het magische debuut? Het mysterieuze Queen II? De klassieker der klassiekers A Night At The Opera, of een van die andere pareltjes uit de jaren zeventig? Lang heeft A Night At The Opera mijn voorkeur gehad, maar uiteindelijk ga ik voor het relatief onbekende Sheer Heart Attack uit 1974. Deze plaat lanceerde de carričre van dit kwartet, al is de bekendheid ervan gering en dat komt natuurlijk omdat de vervolgplaten vele malen succesvoller waren. Sheer Heart Attack bevat echter een aantal iconische tracks en verdient absoluut meer aandacht en waardering. Dit is de plaat waarop het progressieve geluid van Queen en Queen II langzaam maar zeker naar de achtergrond begint te verdwijnen ten faveure van de majestueuze elementen.

Een van de meest opvallende nummers is Killer Queen; de eerste internationale hitsingle van de band. Het is een flamboyante track, maar zeker niet de interessantste. Die eer gaat vooral naar Brighton Rock, het nummer waarin Brian May, zeker live, nog wel eens helemaal wil losgaan. Het is een fantastische, gitaargeörienteerde track, waarvan Jon Oliva’s Pain det intro gebruikte voor de titeltrack van Festival. Vergeet niet dat menig progmetalband Queen bejubelt vanwege dit nummer of voor mijn part The Prophet’s Song van het album A Night At The Opera. Het zit ijzersterk in elkaar, zonder dat de songgerichte aanpak verwaarloosd wordt. Of neem Stone Cold Crazy, wat nog gecoverd is door Metallica in betere tijden. Stone Cold Crazy wordt door muziekkenners beschouwd als een van de eerste thrash metalsongs. Feit is dat Queen hier ongelooflijk snel en furieus is en hier voor die tijd iets unieks laat horen. Daar blijft het echter niet bij. Mijn persoonlijke favorieten zijn Tenement Funster en Flick Of The Wrist . Tenement Funster heeft een onderhuidse spanning en klinkt rauw en oprecht. Dat rauwe is vooral te danken aan Roger Taylor, die hier de vocalen voor zijn rekening neemt. Een begenadigd zanger overigens en de aangewezen persoon om de rebelse protagonist (die velen onder ons aan hun puberjaren zullen doen denken) te vertolken. Slechts een klein muzikaal bruggetje wordt er geslagen naar Flick Of The Wrist, waar Freddie Mercury de microfoon weer overneemt. Het moet voor velen een schok zijn geweest toen ze hem langzaam en naargeestig “Dislocate your spine if you don’t sign he says” hoorde zingen. Dit is zwartgallig waar menig doom metalbandje nog een puntje aan kan zuigen. Het zou niet de laatste keer zijn dat Queen zijn woede en frustatie jegens managers en de muziekindustrie uitte. De manier waarop Mercury dit schrijft, mag zonder twijfel kunst genoemd worden.

Queen was in zijn eerste jaren een stevige band en heeft fans in vele grote metalbands als Metallica, Iron Maiden, Judas Priest, Blind Guardian, Gamma Ray en Savatage. Queen’s harde kant verdween geleidelijk na Sheer Heart Attack en er kwam er zo goed als een einde aan met de album met de veelzeggende titel Jazz. Toch schreven Brian May (Hammer To Fall, Gimme The Prize), Roger Taylor (Sheer Heart Attack op het album News Of The World) en soms Freddie Mercury (Princes Of The Universe) af en toe iets stevigs. De meeste mensen kennen Queen als een popband en dat is niet ten onrechte. Maar had Iron Maiden anders geklonken als er geen Great King Rat was gecomponeerd? Zou Rob Halford zijn beroemde gil ontwikkeld hebben als hij niet naar Ogre Battle van het door hem zo geroemde Queen II geluisterd had? Vergeet niet het showelement waar deze Britten zo ongelooflijk sterk in waren. Queen was natuurlijk niet allesbepalend, maar menig metalhead zal nummers als Keep Yourself Alive, Death On Two Legs en Tie Your Mother Down in zijn hart sluiten, of heeft dat inmiddels al gedaan.

Tracklist:
1. Brighton Rock
2. Killer Queen
3. Tenement Funster
4. Flick Of The Wrist
5. Lily Of The Valley
6. Now I'm Here
7. In The Lap Of The Gods
8. Stone Cold Crazy
9. Dear Friends
10. Misfire
11. Bring Back That Leroy Brown
12. She Makes Me (Stormtrooper In Stilettos)
13. In The Lap Of The Gods...Revisited

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Een Metalfan op 01-09-2015 om 11:44uqueen slechtse band allertijden !

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Karel op 01-09-2015 om 11:46uSlechtse.

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Een Metalfan op 01-09-2015 om 11:56uuitstekend geschreven stukje. Idd Queen was van grote invloed

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Jan op 01-09-2015 om 11:56uPaarlen voor de hersenloze zwijnen zonder referentiekader, deze rubriek, als we de eerste twee reacties moeten geloven.

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Fan op 01-09-2015 om 12:00uQueen inspireert nog steeds bands voor hun muziek.

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Een Metalfan op 01-09-2015 om 12:44uIk denk dat Queen II representatiever voor de huide metalscene is dan Sheer heart attack. Father to Son, White Queen en vooral Ogre Battle zijn echte hardrockpareltjes. Het riffje in Ogre Battle had op een gemiddelde Black Sabbath album niet mistaan. Minder metal maar even mooi zijn March of the Black Queen en Nevermore. Ik blijf dit samen met Innuendo het beste Queen album vinden.

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door bakvet op 01-09-2015 om 13:28uLeuk stukje en een leuke rubriek. Veel stof voor discussie ook. Zonder twijfel hebben ze invloed gehad op heavy metal. Ik luister alleen niet naar Queen, maar dat is een ander verhaal.

Gaan jullie ook aandacht besteden aan Mike Oldfield en hoe zijn platen uit de jaren 70 een enorme invloed hebben gehad op bijna elke hedendaagse funeral doom band en zijn multi-gelaagde harmonieën menig ander werk hebben beďnvloed (recent voorbeeld Roads to the North van Panopticon)?

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Arjan op 01-09-2015 om 14:11uLeuk, deze nieuwe rubriek. Leuk om te lezen en leuk ook om weer even terug te gaan naar m''n jeugd. Mensen die roepen dat Queen de "slechtse" band aller tijden is moeten in ieder geval weer terug naar school.
Niet alleen omdat Queen van enorme invloed is geweest en je nooit kunt spreken over slecht in dit geval omdat je over een heel andere tijdsgeest spreekt.

Bovendien schrijf je "slechtste" met 2 T''s.......

Ben nu al benieuwd welk historische album of artiest(en) binnenkort besproken gaat worden.
Ga zo door Metalfan.... ;-)

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Rocktom op 01-09-2015 om 14:12uLeuk stuk. Ik heb het in ieder geval met plezier gelezen. En ook bij mij begon de interesse voor hardere muziek bij Queen (en Status Quo, Led Zeppelin en Black Sabbath) rond 1975.

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Thomas op 01-09-2015 om 14:38uGeweldig album!

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Defender op 01-09-2015 om 14:54uFraai begin van de Stenen Wortels.

Geweldig album, maar ook bij mij is van begin tot eind Queen II nog steeds absoluut favoriet.

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Een Metalfan op 01-09-2015 om 16:05ugaaf stukje. Een fraai stukje hardrock van Queen staat ook op A Day At the Races, genaamd White Man. Lekker zwaar gitaarwerk, aanrader!

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Bastiaan op 01-09-2015 om 16:24uNow I''m Here is ook behoorlijk stevig, een van mijn persoonlijke Queen-favorieten bovendien. Mooi album, mooi artikel.

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door callahan op 01-09-2015 om 16:44uLeuke rubriek, inderdaad is Queen een van de grondleggers van de hard-rock en heeft voor veel bands ter inspiratie gediend. Mooi geschreven stuk ook! Complimenten.
En die eerste twee reacties, ach, vast een pubertje die te veel naar Linkin Park heeft geluisterd of zo...

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Een Metalfan op 01-09-2015 om 17:15uQueen is ook de band waardoor ik naar rock, en later ook naar heavy metal ben beginnen luisteren. Ze zijn ook de rede waarom ik gitaar ben beginnen spelen, en uiteindelijk ook een band heb op gericht.

Ze hebben de muziek wereld voor goed veranderd, en in verschillende artiesten uit verschillende genres, maar vooral in (power-prog) metal hoor je hun invloeden terug. Denk maar aan meerstemmige zang en gitaar partijen, groots opgezette muziekstukken waarin de nodige bombast niet wordt geschuwd, en zoals gezegd in de bovenstaande tekst, het show element.

De eerste 2 albums zouden niet misstaan onder de term progressieve hard rock, zeker queen II. Hiernaa evolueerde queen meer en meer naar poprock. Maar ze hebben, gedurende hun hele caričre, nummers geschreven die de term hard rock/heavy metal zeker verdienen. Denk maar aan now i''m here, ogre battle, stone cold crazy, dead on two legs, hammer to fall, tie your mother down, was it all worth it, i want it all, one vision, princess of the universe, the hitman, ... Om er een deel te noemen.

Ik ben naar queen beginnen luisteren toen ik ongeveer 8 jaar was, en ben na 17 jaar nog steeds fan. Zoals eerder gezegd is dankzij heb mijn interesse in rock en metal muziek ontstaan, en ik ben hen er nog steeds dankbaar voor.

Hiermee sluit ik mijn (misschien iets te lange) lofzang voor queen af.
Everybodie "now do the march of the black queen" zoals Freddie in het gelijknamige nummer zong

All hail queen m/

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Yowannuzz op 01-09-2015 om 22:30uQueen was mijn bruggetje van rock naar hardrock en metal ooit.
Ik ben bij het Freddy Mercury Tribute geweest, en Freddy is misschien wel de beste rockzanger ooit.

Queen is zeer invloedrijk en dat wordt wel eens onderschat.
Fijne review en ook ben benieuwd naar het vervolg van deze rubriek.

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Een Metalfan op 01-09-2015 om 23:41uLeuke rubriek en goed geschreven. Queen blijft toch altijd mijn favoriet. Wat is Sheer Heart Attack toch een intelligente plaat waar vele rock en metalbands hun invloeden vandaan hebben. Geniaal. Ook Queen 2 is buitengewoon muzikaal. Luister maar naar de vele gitaarloopjes die door elkaar heen gaan. In stereo met hoofdtelefoon klinkt het zo waanzinnig geniaal dat ik me afvraag of Brian may wel van deze wereld is.

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door New Mhb op 02-09-2015 om 02:08uQueen?

Flikker op met deze zooi

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Mart op 02-09-2015 om 12:09uLeuk initiatief deze nieuwe rubriek, waar hopelijk nog veel unieke en aparte albums voorbij komen. Met Queen is het bij mij allemaal begonnen. Briljante band met unieke muziek. Vind net als hierboven Queen II het allerbeste album, maar ook Sheer Heart Attack is zeer goed.

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Andre Smoor op 03-09-2015 om 23:29uDoor Killer Queen ben ik in de wereld van metal beland en in de jaren 70 was Queen mijn favoriete band, naast Kiss en Rush. Wat deze band zo uniek maakte was het unieke gitaarspel van Brian May. De man heeft een stijl die je uit duizenden herkent. En dan de flamboyante zanger, die naast een fantastische zanger ook een ras entertainer was. Persoonlijk vind ik Queen een rockband en geen popband. Dit album behoort ook tot 1 van mijn favorieten albums van de band, en het is best mogelijk dat vele metalbands invloeden van Queen hebben gekopieerd. Naast de door jouw genoemde bands, denk ik bv ook aan Helloween, het Noorse TNT en het Zweedse Talisman. Neem bv het nummer Ship in the night van TNT, de solo had zo van Brian May kunnen zijn. Kortom een geweldige plaat van een klasse band en een leuke nieuwe rubliek. Hopelijk besteed je ook aandacht aan Blue Cheer. Dit powertrio uit de jaren 60 behaalde met het gecoverde Summertime Blues de eerste plaats in de NL top 40. Dat zal nu niet meer gebeuren

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door frank op 15-09-2015 om 23:11uBegon allemaal voor mij met Queen ..jaren 70 beste periode van de groep.
het album hot space is idd bagger..en innuendo is meesterwerk .

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Hans op 19-09-2015 om 00:01uIk heb Queen meegemaakt vanaf Killer Queen en ik deel je mening dat Brighton Rock een verrekt interessant en gaaf nummer is.
Stone Cold Crazy is een beetje gehypt, en ik denk dat dit mede door Metallica komt. Maar het nummer Sheer Heart Attack vind ik eigenlijk beter.

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Gp3Hl88k op 15-10-2015 om 12:42uakousa mia paromoia isotira (oson afora thn aporripsh) apo enan kainourio filo prosfata sthn athina. isws edw pou zw ston topo ths vroxhs na ehw xehasei thn athanath ellhnikh ypokrisia kai koinwnikh stenomyalia, giati kathe fora xafniazomai, idiatera otan ta vlepw k se anthrwpous newterous (apo mena) k morfwmenous. tespa. oson afora to dilhmma nature or nurture, h alhtheia nomizw vrisketai kapou sth mesh, exei omws auto kapoia shmasia gia to pws antimetwpizontai oi epiloges enos anthrwpou?

Reactie op De Stenen Wortels van Heavy Metal: Queen - Sheer Heart Attack
Door Metal666 op 02-11-2015 om 13:01uPrachtplaat, Queen in de periode 1973-1980 is gewoonweg bij de beste muziek ooit gemaakt. Het meest ondeschatte album van hen is The Game, Dragon Attack is briljant met die percussie en scheurende gitaar!

Dat troo metal gezeik over Metallica "in betere tijden" mag nu wel achterwege gelaten worden.

Het nieuwe album Invincible Shield van Judas Priest, verkrijgbaar vanaf 8 maart

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.