Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-01-2020

Interview: The Vintage Caravan
Met Gaui Reynisson
Door Hugo
Geplaatst in februari 2014

2014 wordt een belangrijk jaar voor de jonge IJslandse retrorockers The Vintage Caravan. Eerder dit jaar werd hun vermakelijke debuutalbum Voyage door Nuclear Blast opnieuw uitgebracht en in maart dit jaar start de band hun eerste volledige Europese tour. We spraken met drummer Gaui Reynisson.

The Vintage Caravan

Als ik naar jullie nieuwe album Voyage luister hoor ik een hoop bands uit de jaren zestig en zeventig terug in de muziek. Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met die oudere muziek?

We zijn allemaal opgegroeid met dit soort muziek. Voor mij persoonlijk begon het allemaal toen mijn vader mij Uriah Heep liet horen toen ik negen jaar oud was.

Jullie hebben die invloeden van bands gebruikt en toch op een knappe manier jullie eigen geluid gecreėerd...

Dank je. Natuurlijk proberen we ons te onderscheiden van al die classic rock bands. Wil je dat doen dan moet je toch je eigen speelstijl creėren en iets van jezelf toevoegen aan die klassieke sound.

Eén van mijn favoriete nummers is Midnight Meditation. Het klinkt alsof jullie veel naar bands als Blue Cheer en Black Sabbath hebben geluisterd voordat jullie dat nummer geschreven hebben.

Haha ja dat klopt wel zo’n beetje. Ik kan me de eerste keer herinneren dat Oskar die riff speelde tijdens een bandrepetitie. Het was zo krachtig en de rest van het nummer kwam eigenlijk makkelijk uit zichzelf tot stand.

Jullie komen uit IJsland. Wanneer metalfans aan IJsland denken, dan denken ze waarschijnlijk aan Sólstafir. Maar hoe groot is rock/metalmuziek in IJsland eigenlijk?

De IJslandse rock/metalscčne is uiteraard behoorlijk klein vergeleken met andere landen. Wij zijn bijvoorbeeld de enige retro rockband in IJsland en we zijn bevriend met bands als Sólstafir, Skįlmöld en Brain Police. Al deze bands spelen verschillende soorten rock/metal, maar we vormen desondanks een hechte groep.

Van origine is het album Voyage uit 2012. Nuclear Blast heeft het eerder dit jaar opnieuw uitgebracht. Zijn er veranderingen aangebracht ten opzichte van de originele IJslandse release van Voyage?

The Vintage Caravan - Voyage Ja, we hebben één nummer geschrapt en een ander nummer toegevoegd. We hebben Know Your Place geschrapt, omdat we bang waren dat te veel mensen de ironie van dat nummer niet zouden vatten. En als we ver willen komen, dan kunnen we zo’n nummer niet gebruiken. Daarnaast hebben ook een nummer geschreven getiteld Psychedelic Mushroom Man, dat eigenlijk een single was op ons debuut in IJsland. Op de Nuclear Blast-versie is dit nummer als bonustrack verkrijgbaar.

Dit jaar starten jullie je Europese tour. Zijn dit jullie eerste optredens buiten IJsland?

Niet helemaal. We hebben in 2012 in Londen op het Global Battle of the Bands gespeeld, wat een vreemde ervaring was. En hebben ook op het Eurosonic festival gestaan eerder in januari en enkele optredens in Duitsland hetzelfde weekend. Dit is wel onze eerste echte volledige tour buiten IJsland.

Op 30 maart staan jullie in Doornroosje in Nijmegen hier in Nederland. Samen met Grand Magus, Audrey Horne en Zodiac. Dat is een mooie metal/hardrock combi! Hoe is het voor jullie om met deze bands te mogen spelen?

We kunnen niet wachten om met deze bands kennis te maken en met ze te spelen. We hebben al enkele optredens gedaan met Zodiac in Duitsland dus we hebben al een beetje kennisgemaakt met ze.

Jullie spelen ook op het prestigieuze Roadburn Festival, met Opeth’s Mikael Åkerfeld als curator...

Voor ons is het een enorme eer om op dit festival te spelen. We zijn dan ook zeer enthousiast. We hebben Walter Hoeijmakers van Roadburn ontmoet op Eurosonic en hebben even met hem gepraat voor ons optreden daar. Hij vond ons erg goed spelen en we hopen dat we net zo’n goede indruk kunnen achterlaten bij het Roadburn-publiek.

The Vintage Caravan

Jullie teksten bevatten aardig wat referenties aan trippen en het gebruik van andere middelen. Ik denk dat jullie je vast thuisvoelen in Nederland.

Hahaha dat denk ik ook wel.

In IJsland staan jullie bekend om jullie goede live optredens. Wat kan het Nederlandse publiek verwachten?

We proberen in elk optreden echt alles te geven. Mensen zijn meestal extreem verrast om te zien hoe wij "jonkies" dit soort muziek spelen met zoveel hoeveelheid energie.

Wat zijn jullie plannen na de Europese tour?

Na de tour spelen we dus nog op Roadburn. We denken erover om daarna naar Denemarken te verhuizen. Dat zou zoveel goedkoper voor ons zijn, omdat we dan geen vliegkosten meer hebben als we zouden touren.

[ Terug naar de Interviews ]