Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Interview: Steelwing
Met Robby
Door Ruud
Geplaatst in april 2010

Retro metal zit in de lift. In Amerika en Engeland schieten de thrash metalbands als paddestoelen uit de grond, terwijl in Zweden de klassieke metal hoogtij viert. De afgelopen paar jaar zijn we verwent met albums van bands als Enforcer, Portrait, Manimal en RAM, en vanaf 30 april mogen we Steelwing aan dat lijstje toevoegen. Het gezelschap brengt dan hun debuut Lord Of The Wasteland uit. Uiteraard zijn wij erg benieuwd naar de heren achter deze band. Gitarist Robby geeft tekst en uitleg.

Steelwing

Gefeliciteerd met jullie contract bij Noise Art Records. Het is allemaal behoorlijk snel gegaan, zo in een jaar tijd. Hoe kijken jullie terug op de afgelopen twaalf maanden?

We hebben een geweldig jaar gehad. Als ik zo terug kijk is alles inderdaad goed gegaan, en vooral snel. We hebben er hard voor gewerkt en de timing was uitstekend. Een andere belangrijke factor is ongetwijfeld het ontzettend getalenteerde team mensen die in onze muziek geloven. Ik denk persoonlijk dat we ook best wat mazzel gehad hebben, haha.

Jullie hebben samen met Suicidal Angels de Rock The Nations award gewonnen. Hoe is dat precies in zijn werk gegaan?

Eigenlijk valt daar niet bijzonder veel over te zeggen. Afgelopen zomer zagen we op MySpace dat er een competitie was. We verwachtten er eigenlijk helemaal niets van, maar ach, waarom ook niet. We hadden ons er voor aangemeld. Gewoon voor de lol. In ieder geval zou de teller op onze MySpace iets omhoog gaan, haha. Ongeveer een maand later belde het platenlabel ons op en wij dachten dus dat het een prankcall was! Één of andere Duitse gozer die ons kwam vertellen dat we een deal hadden met Noise Art. Jaja, get out of here!

Jullie zijn dan al een jaar samen. Dan ga ik er van uit dat jullie allemaal ervaring hebben opgedaan in andere bands.

In de afgelopen jaren hebben we allemaal in verschillende bands gezeten. Alex, Oskar en ik zijn het langst bij elkaar. Skürk en Riley hebben in andere bands gespeeld, maar ik zou zo niet weten welke.

Steelwing

Hoe zijn jullie dan als band bij elkaar gekomen?

Alex, Oskar en ik hebben ergens in de zomer van 2008 een nieuwe metalband opgezet. Uiteraard waren nog niet compleet en zijn we op zoek gegaan naar een bassist. Die vonden we in Skürk. Het was onze planning om met hem onze eerste nummers op een demo te zetten. Daarna zouden we wel verder kijken voor een geschikte zanger. Na een tijdje kwamen we op internet de advertentie van Riley tegen, die een oldschool metalband zocht. We stuurden hem een berichtje en een link naar onze muziek. Al snel kregen we een reactie dat hij het te gek vond. Het was een kwestie van tijd voordat we samen aan het oefenen waren en zo is hij in de band gerold. Dat was in het begin van 2009. Zodoende zijn we al een jaar samen. Toen waren we nog samen onder de naam Scavenger. Om juridische problemen met andere bands te voorkomen, hebben we onze naam veranderd.

Er is iets in jullie geluid dat doet denken aan bands als RAM, Manimal en Enforcer. Denk jij dat er zoiets als een ‘ New Wave Of Swedish Heavy Metal is’ is?

Er is absoluut iets gaande. Het broeide al een aantal jaren en vorig jaar is het geëxplodeerd. Sindsdien zijn er in Zweden behoorlijk wat sterke metalplaten uitgebracht.

Jullie geven zelf aan dat post-apocalyptische thema’s de boventoon voeren op Lord Of The Wasteland. Waarom hebben jullie voor dit onderwerp gekozen? En hoe hebben jullie dat in de muziek verwerkt?

Het is nooit onze bedoeling geweest om van deze plaat een conceptalbum te maken of een bepaald thema te laten hebben. Tijdens het schrijven merkten we op dat een aantal songs een bepaalde richting op ging. Dat ging eigenlijk dus vrij natuurlijk. De totale vernietiging van de mensheid fascineert ons enorm en je ziet het terug in talloze films en boeken. Dat het onderwerp vaak voor komt, heeft ons zonder twijfel geïnspireerd. Ik denk dat het een uitstekend onderwerp voor heavy metal is. De enige songs die over de Apocalyps gaan, zijn: Roadkill (…Or Be Killed) en Clash Of The Two Tribes.

Ik heb in mijn review opgemerkt dat de muziek af en toe wat kinderziektes bevatten. Sommige stukken lopen niet vlekkeloos in elkaar over. Heb je niet het gevoel dat jullie deze plaat te snel opgenomen hebben?

Steelwing - Lord of the Wasteland Ehm, ik denk dat de kwaliteit van de songs de technische foutjes overtreft. Het is onze bedoeling om een organisch livegeluid af te leveren. We zullen om die reden dan ook nooit clicktracks of triggers gebruiken bij het opnemen van een plaat.

Wij van de media hebben inmiddels uitgebreid de kans gehad om jullie muziek te beoordelen. Hoe verwacht je dat het grote publiek zal reageren?

Metalfans die zoeken naar glasbrekende vocalen, flitsende gitaarsolo’s en eersteklas songwriting, zijn bij Steelwing aan het juiste adres. Makkelijk gezegd: We maken oldschool heavy metal zoals we het graag horen en de fans het graag horen.

Wat willen jullie bereiken met Steelwing? En wat zie je als het hoogst bereikbare?

In ieder geval willen we gewoon goede songs blijven schrijven. Daar komt het allemaal op neer. Uiteraard willen we fantastische platen produceren en over de wereld touren. Op lange termijn willen we met onze muziek onze boterham verdienen.

Jullie gaan binnenkort op tour met Enforcer, Cauldron en Suicidal Angels en aan het eind van de zomer met Blind Guardian. Naar welke tour kijken jullie het meest uit?

We kijken uit naar beide tours, maar op verschillende wijze. De tour met Enforcer, Cauldron en Suicidal Angels is onze eerste clubtour in Europa en dat zal zoiets zijn als onze ‘tourontmaagding’, haha! We zullen er dan achter komen wat het tourleven inhoudt en een hoop mensen ontmoeten. Dat zal ongetwijfeld erg gaaf worden. De Blind Guardiantour is een grote en zal ons veel ervaring en naamsbekendheid opleveren. Een uitgelezen kans om onszelf te bewijzen op het grote podium.

Zijn jullie al bezig met nieuw materiaal?

We zijn continu aan het schrijven, dus het antwoord is: ja! We zijn al nieuw materiaal aan het voorbereiden voor het volgende Steelwing album.

Goed dan, bedankt voor jullie tijd en veel succes!

Op alle Nederlandse fans die ons supporten. We zien jullie in Arnhem en Terneuzen!
Rock hard, ride free!

[ Terug naar de Interviews ]